nlc.hu
Család

Gyerekeknek szóló macskaölő verseny Új-Zélandon

Lefújták a gyerekeknek meghirdetett macskaölő versenyt

Az elvadult házimacskák komoly gondokat okoznak Új-Zélandon, de a gyerekeknek szóló macskaölő verseny kicsapta a biztosítékot.

Macskaölő versenyt rendeztek volna gyerekeknek Új-Zélandon, de az eseményt a hatalmas felháborodás miatt végül törölték – írja a BBC.

A botrány azután pattant ki, hogy a minden évben megrendezett macskavadászat szervezői meghirdették a 14 éven aluliak kategóriáját. Az elvadult, kóbor házi macskákat azért vadásszák, mert úgy gondolják, hogy veszélyt jelentenek az ország őshonos állataira.

Bár a fiataloknak azt mondták, ne öljék meg a macskákat, mégis arra bátorították őket, hogy a nyereményért minél több állatot elejtsenek. Az a gyerek, aki április közepe és június vége között a legtöbb macskát ölt volna meg, 250 új-zélandi dollárt (54 ezer forint) kapott volna.

Kóbor macska

Kóbor macska (Fotó: Unsplash)

Az állatvédők üdvözölték a szervezők döntését, míg mások annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az elvadult macskák súlyos károkat okoznak a természetben.

Új-Zéland legnagyobb természetvédelmi csoportja, a Royal Forest and Bird Protection Society becslése szerint az elvadult macskák évente akár 1,1 millió őshonos madár, valamint több tízmillió nem őshonos madár pusztulásáért is felelősek lehetnek.

Becslések szerint az elvadult macskák hat madárfaj kihalásáért, valamint a denevérek, békák és gyíkok populációinak csökkenéséért felelősek. Emellett a macskák hordozzák a toxoplazmózis nevű fertőzést, amely betegség jelentős hatással volt az új-zélandi juhtenyésztésre.

A kóbor macskák Ausztráliában is komoly problémát okoznak, ott korábban azt tervezték, hogy mérgezett kolbásszal ölnének meg 2 millió kóbor macskát. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top