nlc.hu
Család

Felvilágosítás a testszőrzetről

A mai fiatalok szerencsére már nem kapnak frászt egy szőrös hónaljtól

Mit mondasz a tininek, amikor elkezd nőni a szőre? Vannak válaszaid a kérdéseire? Segítünk!

A gyerekek akár már nyolcévesen is tapasztalhatják, hogy erősebb lesz a lábukon a szőr, mire pedig felsősök lesznek, szinte biztos, hogy szembesülnek a hónaljszőrökkel és egyéb testtájakon a testszőrzettel. A mi feladatunk szülőként az, hogy a szőröket is természetesen és felvilágosultan kezeljük, már csak azért is, hogy ne tegyen kárt magában egy tini sem a helytelenül elvégzett szőrkitépésekkel.

A testszőrzet a mai gyerekek körében szerencsére sokkal kevésbé tabu, mint a mi időnkben volt, és ebben segít, hogy az influenszerek és divatmárkák is normalizálják. Ha csak a TikTokon körülnézünk, láthatjuk, hogy a Z és az A generáció már nem kap frászt egy szőrös hónaljtól vagy lábtól. A #bodyhairisnatural hashtag 201,5 millió megtekintésnél jár a platformon, míg a #bodyhairpositivity 146,1 millió megtekintéssel száll versenybe. A kutatások szerint pedig a 16-34 évesek majdnem felének (46 százaléknak) nincs preferenciája azzal kapcsolatban, hogy a nők megszabaduljanak-e a hónaljszőrtől.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nincs a testszőrzettel tennivalónk szülőként, hiszen ezzel a témával kapcsolatban is rendelkezésre kell állnunk felvilágosítással a gyereknek, amikor eljön az idő, hogy érdeklődni kezd a szőrei iránt. Elmagyarázhatjuk, hogy miért van mindannyiunknak testszőrzete, és ha érdekli a szőrtelenítés, megbeszélhetjük a gyerekkel a lehetőségeket. Íme, pár kérdés, amire számítani lehet a testszőrzettel kapcsolatos felvilágosító beszélgetés során.

„Miért van szőrünk, és miért távolítjuk el?”

A rövid válasz az, hogy a szőrzet melegen tart minket, védi a bőrünket a naptól, és megakadályozza a baktériumok bejutását a testünkbe. Természetesen ma már van ruházatunk és naptejünk is, amelyek segítenek ezeken a problémákon, de évmilliókkal ezelőtt az elődeinknek csak a szőrük volt. Kezdetben valószínűleg higiéniai okokból távolították el a szőrüket az emberek, a testszőrzet ugyanis tetvekkel vagy más élősködőkkel fertőződhetett meg, ráadásul a hidegben átnedvesedett és megfagyott. Mára azonban már nem a túlélésért való küzdelem miatt borotválják az emberek a szőrt, hanem inkább társadalmi normává, divattá vált az idők során.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

„Miért kevésbé szőrös a barátom, mint én?”

Mindenkinek van szőr a testén, de a szőrzet mennyiségét nagyrészt a genetika határozza meg. Tehát ha valakinek sok a testszőrzete, akkor nagy valószínűséggel a gyerekeinek is az lesz. A legtöbb embernek körülbelül 5 millió szőrtüsző van a testén, és ennek nagyjából 30-90 százalékából nő szőr. Felnőtteknek szőr nőhet az arcukon, a mellbimbójukon, a lábukon, a hátukon, a hasukon… bárhol, nemtől függetlenül.

„Elég idős vagyok ahhoz, hogy szőrtelenítsek?”

Nincs „helyes” életkor, amikor elkezdhetjük a testszőrzet eltávolítását, de érdemes várni vele kamaszkorig. Persze, ha már korábban zavarja a gyereket, hogy nagyon erős a szőrzete valamelyik testrészén, akkor elvihetjük egy kozmetikushoz, aki biztonságosan el tudja távolítani a problémás szőröket. Fontos, hogy ne legyintsünk a gyerekre, ha a szőre miatt segítségért fordul hozzánk, mert komoly szorongást is okozhat neki.

„Melyek a legjobb szőrtelenítési lehetőségek?”

A borotválkozás, a gyantázás, epilálás vagy a lézeres kezelések (csakis a pubertás után!) mind észszerű lehetőségek. A borotválkozás és az epilálás elérhető lehetőség otthon is, de a gyantázást és a lézeres kezelést szakemberekre kell bízni. És természetesen az is teljesen rendben van, ha a gyerek úgy dönt, nem akar szőrteleníteni, nem szabad emiatt megszégyeníteni, az ő teste, az ő döntése. Szerencsére az egyre inkább testpozitív és nemi szempontból fluid világunkban a szőrtelenítés sokkal inkább egyéni döntés lett, nem pedig társadalmi elvárás.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top