nlc.hu
Család

Teszteltük a gyermekbetegségekre kifejlesztett Semmelweis HELP appot

Szaladjak a gyerekkel az ügyeletre vagy elég az otthoni kezelés? A Semmelweis Egyetem új applikációja segít dönteni a szülőknek

Már elérhető és ingyenesen letölthető a Semmelweis HELP applikáció, ami segíthet a szülőknek a gyerek betegsége esetén abban a döntésben, hogy kell-e orvosi segítség. Teszteltük az appot!

Diagnosztizálásra nem alkalmas a Semmelweis HELP applikáció, de több, mint 220 gyerekbetegség tüneteit tartalmazza, amellyel már van esély arra, hogy a beteg gyerek felett tanácstalankodó, kétségbeesett szülőnek segítsen. Arra mindenképp jó, hogy ne érezze magát annyira elveszve az ember a gyerek betegsége miatt, és ne szaladjon azonnal a kórházba egy köhögéssel vagy lázzal.

Az első láncszem a túlélési láncban

A hivatalos közlemény szerint: „A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés, stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.”

Az applikáció azért is jött létre többek között, hogy tehermentesítse a sürgősségi és háziorvosi ellátást, amennyire csak lehet. A két év alatt kifejlesztett szolgáltatás nem helyettesíti a diagnózist, de a 18 év alattiak esetében lehet az az első láncszem a túlélési láncban, ami eddig a sürgősségi osztály és a gyermekorvos volt. Azaz, ha vasárnap este belázasodik a gyerek és fáj a torka, akkor nem kell felhívni hirtelen senkit segítséget kérni, hanem először megnézhetjük az appban a tünetek alapján, hogy milyen súlyosnak ítéli a helyzetet. Ha a tüneteknél olyanokat jelölünk – például az én tesztemben a lázas gyereknél a habzó száj lehetett az a tünet –, amik az appba táplált infók szerint szükségessé teszik a profi beavatkozást, akkor megkapjuk a javaslatot, hogy hívjuk a 112-es telefonszámot, mert határozottan vészhelyzet áll fenn. Ha pedig nincs vészhelyzet, akkor a tünetellenőrzés felé tereli a szülőt.

Kétféle kimenete lehet a tüntellenőrzésnek az applikációban (Kép: Semmelweis HELP / nlc)

Kétféle kimenete lehet a tünetellenőrzésnek az applikációban (Kép: Semmelweis HELP / nlc)

Az app könnyen kezelhető, nem igényel különösebb tudást, és elég egyértelműen vezet végig a tüneteken. A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint nem kell azon sem aggódni, ha a nagy stressz és sokk hatására nem jutnak eszünkbe a gyerek betegségének tünetei szakszóval, van az appban szabadszavas keresés is, amiben a lehető legszélesebb körben igyekeztek lefedni a szinonimákat. Ha a hasmenés egy csúnyább szóval jut csak eszünkbe, akkor érteni fogja az app, hogy milyen tünetet kell figyelembe vennie a továbbiakhoz tett javaslat elkészítéséhez.

Orvos és szülők közti konfliktus

Nemcsak azt kapjuk az apptól, hogy megmondja, hogy szaladjunk-e a kórházba, hanem segít abban is, hogyan kezeljük otthon a szakellátást nem igénylő tüneteket.

Gyors és jól érthető kisokosokban összeszedett információkkal látja el a szülőket arról, hogyan segítsenek a gyereknek akkor, amikor nem kell orvosi beavatkozás feltétlenül.

Olyan hasznos tudnivalókat is megoszt a felhasználókkal, hogy például mi a különbség a vírusos és bakteriális fertőzés között, és miért nem kell verni az orvos ajtaját antibiotikumért mindenáron. A beírt tünetek alapján tanácsokat ad az app például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről. Az apphoz tartozó weboldalon pedig egy tudástár is elérhető, amely ABC-rendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve. 

Megnézem
Összes kép (11)

Az applikációt nem is tudom máshogy tesztelni, csak mint egy átlagos szülő, aki számtalanszor kapott már szívbajt a gyerekei betegségei és balesetei miatt. Anyaként az fogalmazódott meg bennem, hogy ez óriási segítség lehet a szülőknek, főleg mióta egyre kevesebb az orvos, egyre nehezebben elérhető az orvosi ellátás, így valamiféle kis támogatást kapunk a telefonunkra, amitől úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk annyira magunkra hagyva a gyerekeinkkel.

Az biztos, hogy sokkal jobb megoldás ez az app, mint az eddigi gyakorlat, amikor az anyák a Facebook-csoportokban kérdezték egymást, hogy mitől pöttyös a gyerek nyelve, és miért folyik vér a füléből. És ezerszer jobb, mint csak úgy random beírni a tüneteket a Google-ba, aminek aztán úgyis az a vége, hogy minimum halálos beteg szegény orrfolyós vagy hányós vírussal megáldott gyermek.

Azt viszont nem lehet elégszer elmondani, úgyhogy álljon itt is még egyszer: ez a HELP app sem helyettesíti a diagnózist, nem tud röntgent készíteni a balesetes gyerek lábáról, és nem tudja meghallgatni, hogy zörög-e a tüdeje.

Az orvosi ellátás továbbra sem mellőzhető, de talán egy fokkal csökken majd a nyomás a sürgősségi osztályokon, hétvégi ügyeleteken, és a megfelelő ellátáshoz jutnak a gyerekek, amikor szükségük van rá.

Bár a lelki szemeim előtt már látom az orvos-páciens konfliktusok egészen új szintjét, amikor az anyuka bizonygatja, hogy az app szerint vészhelyzet van, de az ügyeletes orvos szerint csak otthon be kéne takarni a gyereket és adni neki egy vény nélkül kapható köhögéscsillapítót. Az is kérdés még azért számomra, hogy mennyire fogják diagnózisnak venni a szülők azt, amit az app mond, és mennyire fogják félreinformálni az appot a helytelenül megadott tünetekkel – az ezekből fakadó nézeteltéréseket pedig hogyan fogják kezelni mind a szülők, mind pedig az orvosok. Egy kis kétellyel örülök ezért egyelőre a HELP appnak, és remélem, hogy tényleg segítségére lesz sok szülőnek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top