nlc.hu
Család

Elveszik sok ukrán menekült gyerekét

Rengeteg ukrán gyereket szakítottak el családjuktól Európa-szerte

Az ukrán ombudsmani hivatal adatai szerint 240 gyereket vettek el családjuktól különböző európai országok szociális szolgálatai.

Nem elég, hogy országukban háború dúl és menekülniük kell, bizonyos jogszabályi különbségek miatt eddig 240 ukrán gyereket szakítottak el családjaiktól az európai országok szociális szolgálatai. Irina Szuszlova ukrán gyermek- és családjogi biztos vasárnap a Szabadság Rádiónak adott interjújában több példát is elmesélt.

Mint mondta, lehetnek olyan esetek, amikor egy anya kényszerből Ukrajnában marad dolgozni és gyermekét a nagymamával együtt evakuálják. A nagymama viszont nem rendelkezik meghatalmazással a gyerek érdekeinek képviseletére, és az európai jog szerint nem tekintik a gyerek közvetlen hozzátartozójának. Ily módon a szociális szolgálatok bevonhatják a rendőrséget, és kiemelhetik a gyereket a családból.

emberek a menekültközpontban

Ukrán belső menekültek érkeznek egy befogadóközpontba a Harkiv megyei Csuhuivban 2022. május 30-án, amikor az orosz haderő újabb támadást intézett a keleti frontvonalon fekvő Harkiv városa ellen.
MTI/EPA/Szergej Kozlov

    
Az ombudsman véleménye szerint Ukrajna részéről vannak jogi hiányosságok, elsősorban a kellő tájékoztatás hiánya arról, mely európai országokban mit írnak elő a jogszabályok, milyen eljárásokat kell végezni. Hangsúlyozta, hogy az ombudsmani hivatal igyekszik nyomon követni az ukrán gyerekek családból való kiemeléseinek eseteit, figyelemmel kíséri a helyzetet, és jogi segítséget nyújt az ilyen helyzetbe került nőknek vagy családoknak.

„Nemzetközi szervezetekkel dolgozunk együtt a probléma megoldásán, és annak érdekében, hogy akik ilyen helyzetbe kerülnek, jogi segítséget kapjanak” – mondta Szuszlova. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai szociális szolgálatok által elvett gyerekek hozzátartozói mindenképpen keressék fel az adott országban lévő ukrán konzuli hivatalt, és tájékoztassák őket, de megkereshetik az ukrán emberi jogi biztos hivatalát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top