nlc.hu
Család

Zalaegerszegi óvodába is érkeztek ukrán gyerekek

Zalaegerszegi óvodába is érkeztek ukrán gyerekek

Egy olyan dajka foglalkozik az ukrán menekült gyerekekkel a zalaegerszegi óvodában, aki több mint 25 éve maga is Ukrajnából jött Magyarországra.
Betűformák és gyurma egy óvodai asztalon

A háború által sújtott területekről érkezett négy ukrajnai gyerek egy zalaegerszegi óvodába, ahol egy olyan dajka foglalkozik velük, aki évtizedekkel korábban maga is Kijevből érkezett Magyarországra – írja a Zaol.

Varga Valentina még 1995-ben jött Magyarországra, de édesanyja és több családtagja Kijevben maradt, és most érthető módon nagyon aggódik értük. Zalaegerszegen eredetileg a Petőfi oviban dolgozik, de az ukrajnai gyerekek miatt átment a Kosztolányi téri tagóvodába.

Oroszul beszél a gyerekekkel, akik így beilleszkedhetnek a csoportba, elmondása szerint csak az első pár nap volt nehéz.

Szerencsére hamar feloldódtak, szívesen részt vesznek minden játékban, feladatban. Az egerszegi gyerekek csodálatosan segítőkészek, sőt a családok is. Az anyukák, nagymamák szinte mindennap kapnak az ide járó gyerekek szüleitől valamilyen adományt, nagyon hálásak érte. Nehéz nekik, csak nőkről van szó, a férfiak otthon kellett, hogy maradjanak. Az ember szíve elfacsarodik, amikor hallja, hogy fiatal anyuka négy gyerekkel kelt útra egyedül márciusban

– mondta Varga Valentina, akit nagyon megvisel a háborús helyzet.

Korábban beszámoltunk arról, hogy menekült gyerekeknek nyitottak délutáni iskolát az ELTE-n, ahol önkéntes tanárok foglalkoznak az Ukrajnából érkezett gyerekekkel és szüleikkel.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Gautam Arora)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top