nlc.hu
Család

Ezeket bánják meg az emberek a haláluk előtt

„Ápolónő vagyok, ezeket bánják meg az emberek a haláluk előtt”

A nővér szerint a legnagyobb probléma a harag, a félelem és az, hogy tabuként kezeljük a halált, ahelyett, hogy beszélnénk róla.

Katrina Homer 2 évtizedig dolgozott otthoni ápolóként, majd apja halála után rájött, hogy csakis olyan embereknek szeretne segíteni, akik életük utolsó napjaiban járnak. „Apám otthon akart meghalni a családjával, amit nem tudott megtenni, mivel kórházba szállították. Élete végén nem kapta meg azt, amit megérdemelt volna, hogy kényelemben és biztonságban érezze magát. Emiatt úgy döntöttem, hogy egy gondoskodóbb szerepben szeretnék dolgozni. Segíteni akarok abban, hogy a haldokló emberek megkapják azt a szeretetet és törődést, amire szükségük van” – magyarázta a nő a Mirrornak.

Katrina jelenleg a Sue Ryder hospice azon részlegén dolgozik, ahol az ápolók az otthonukban fekvők betegeket látogatják meg, életük utolsó napjaikban. Volt olyan hölgy, aki még utoljára szerette volna látni imádott lovát, és megható pillanat volt számára az is, amikor sikerült megnevettetnie egy olyan bácsit, aki már alig beszélt.

Idős bácsi kórházban

A fotó a Sue Ryder hospice-ban készült (Fotó: Profimedia)

Egy átlagos napon a Katrina reggel 8 órakor kezdi a munkát és 8 után indul haza. „Segítek az emberek gondozásában, de érzelmi támogatást is nyújtok nekik. Különböző korú és különböző hátterű emberekkel találkozom, nincs két egyforma sors. Nem jó, hogy a halált még mindig tabutémaként kezeljük. Az sem jó, hogy az otthoni kényelem és biztonság helyett egy kórházat, vagy hospice intézményt választunk a szerettünknek. Ezért nagyon fontos, hogy már előre beszéljünk a rokonaikkal arról, hogyan kívánjuk eltölteni életünk utolsó napjait.”

Katrina szerint a legszívszorítóbb pillanatok azok, amikor valaki a halála előtt jön rá, hogy mennyi időt vesztegetett el a haragra. Ezért is tartja fontosnak, hogy a családtagok, ha nem beszélnének egymással, legalább ezekben a napokban felvegyék egymással a kapcsolatot, mert egy tényleges lezárás mindenkinek megnyugvást hoz.

Hadley Vlahos hospice nővér is beszélt a munkájáról, az ő történetét itt olvashatod el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top