nlc.hu
Család

Kitálalt egy pár a babagyilkos nővérről

„Könnyebb lenne igazán gyűlölni őt, ha nem lett volna velünk ilyen kedves” – Kitálalt egy pár a gyilkos nővérről

Egy házaspár mesélt arról, mennyire manipulatív volt Lucy Letby.

Lucy Letby, ahogy azt az nlc is megírta, a koraszülött osztályon dolgozó ápolónő azzal a váddal került a bíróság elé, hogy bizonyíthatóan meggyilkolt hét gondjaira bízott újszülöttet a chesteri kórház újszülött osztályán. A bíró végül életfogytiglanra ítélte a 33 éves nővért, ami rendkívül ritka ítéletnek számít Nagy-Britanniában. A bíró kiemelte, hogy a nővér minden tette ellene ment az általános emberi ösztönnek, miszerint a kisbabákat gondoznunk és védenünk kell.

Lucy Letby

Lucy Letby rendőrségi fotója (Fotó: Cheshire Constabulary via Getty Images)

A manchesteri koronabíróság radikális hétfői ítélete már csak azért is érthető, mert Lucy Letby a fentieken túl további hat újszülöttel próbált végezni, és bár nem járt sikerrel, közülük többekben is maradandó egészségügyi kárt okozott.

Keresztanyának szerették volna

Most megszólalt egy házaspár, akik korábban a bizalmukba fogadták Letbyt, és nem sejtették, hogy a fiatal nő éppen egy gyermekgyilkossági sorozat kellős közepén van.

A párnak Letby kedvessége és gondoskodása nagyon szimpatikus volt. Ott volt, amikor a koraszülött kisbabájuk megszületett és segített nekik a törékeny egészségű kisfiú kezdeti nehézségeinek átvészelésében. Letby még arra is időt szánt, hogy elmagyarázza nekik a gyógyászati eljárásokat, és vigaszt nyújtson nekik a nehezebb időszakokban.

Amikor az apa javasolta, hogy kérjék meg Letbyt, hogy legyen a fiuk keresztanyja, úgy gondolták, hogy ez a legmegfelelőbb módja annak, hogy kifejezzék hálájukat, hiszen a nővér nagyon gondoskodónak bizonyult.

A férj, egy 33 éves mérnök azt mondta a Daily Mailnek:

„Őszinte leszek, kedves volt – mondta az apa. – Úgy tűnt, nem tudott eleget tenni értünk.”

Az anya hozzátette: „Minden egyes műszakban, amikor Lucy szolgálatban volt, a fiamat akarta, a kedvencének nevezte, ezt elég sokszor mondta. Éjjel-nappal ott volt, hosszú beszélgetéseket folytattunk vele, különösen éjszaka, amikor csend volt. Beszélt a házáról, a szüleiről, akiket nagyon nagyra tartott, a macskáiról, arról, hogy más ápolónőkkel jár el társaságba… Úgy tekintettem rá, mint egy barátomra” – mesélte.

A házaspár hétnapos koráig nem tarthatta a kezében a fiát. Letby volt az a nővér, aki kiemelte őt az inkubátorból, és átadta nekik az első alkalommal. A boldog pillanatról készült kép a pár nappalijában van kiállítva.

Egyik alkalommal Letby dühös lett, mert egy másik ápolót – aki a tárgyalás során tanúvallomást tett – osztottak be a fiukhoz. Lucy négyszer vagy ötször megkérdezte a kollégáját, hogy cserélne-e, de szerencsére ez a nővér nem volt hajlandó. „Akkor azt gondoltam, hogy milyen kedves, hogy szinte harcol a gyerekük gondozásáért. Visszatekintve nagyon-nagyon szerencsések voltunk, hogy aznap este nem ő volt beosztva.”

Amikor 2018 júliusában, a letartóztatásakor a híradóban felvillant az arca, az anya azt mondta, megdöbbent. Arra a kérdésre, hogy mit gondol Letbyről, azt mondta a Daily Mailnek: „Ez egyszerűen felháborít. Annyira manipulatív volt velünk, annyira kedves és gondoskodó. Vegyes érzelmeim vannak. Könnyebb lenne igazán gyűlölni őt, ha nem lett volna velünk ilyen kedves.”

Azonban ennek a látszólag jóindulatú ápolónőnek sötét titka volt. Visszatekintve, az édesanya azt mondta, hogy undorodik még annak a gondolatától is, hogy valaha is fontolgatták, hogy Letby legyen a gyermekük keresztanyja. 

Visszagondolva rájöttek, mekkora veszélyben volt az élete a kisfiuknak, eszükbe jutottak gyanús esetek, mint például az, hogy a fiú mindig Letby műszakja után lett rosszul és az ominózus fotó, amit anyák napjára küldött az édesanyának a kórházból. Ezen a gyermek oxigéncsövek nélkül szerepelt, miközben 24 órás oxigénellátásra lett volna szüksége. Amikor a szülők erre aggódva rákérdeztek, azzal nyugtatta meg őket, hogy épp tisztította a gépet és gondolta, szeretnének egy olyan fotót a gyermekükről, amikor nem lógnak ki belőle csövek…

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top