nlc.hu
Család

Ma is sorra tűnnek el emberek, szerte a világon

Ne várj 24 órát, ha nem találod a szeretted: ma is sorra tűnnek el emberek, szerte a világon

Minden év augusztus 30-án világszerte megemlékeznek az eltűnt áldozatokról és mérleget készítenek az eltűntek teljes számáról. De a rideg statisztikákon túl ez a nap arra a fájdalomra és ürességre is felhívja a figyelmet, amelyet ezek az eltűnések a legtöbb családban hagynak.

Az Eltűnt Emberek Világnapja az ENSZ által éltere hívott esemény, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen gyakran tűnnek el hirtelen és rejtélyes körülmények között emberek, akik  közül sokan bűncselekmény, erőszak áldozatai lesznek, míg akadnak olyanok, akiknek sorsa végleg ismeretlen marad.

A világ egyik leghíresebb eltűnése Madeleine McCann brit kislány esete, aki nem sokkal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából. Szülei állítása szerint Madeleine-t egy földszinti hálószobában hagyták kétéves testvéreivel, míg szülei egy, az apartmantól 120 méternyire lévő étteremben ettek.

Madeleine McCann

Egy portugál rendőr Madeleine McCann portréját ragasztja ki (Fotó: Getty Images)

A portugál rendőrség, a Guarda Nacional Republicana első megállapítása szerint a kislányt elrabolták. További nyomozás után a portugál nyomozó hivatal kijelentette, hogy feltételezésük szerint a kislány meghalt a szobában, mielőtt elvitték onnan. Azóta számos hír, fals információ került a napvilágra, sőt, még hamis Madeleine-ok is felbukkantak. Hiába a rengeteg nyomozás, a mai napig nem lehet tudni, él-e Madeleine, vagy hogy mi történt vele.

Sajnos itthonról is tudunk említeni jó pár rejtélyes esetet. Bejárta a hazai sajtót Strehó Gergő ügye is, aki 2006 februárjában egyik barátjával volt a Hajógyári-szigeten, amikor köddé vált. Szórakozni indultak a szigetre, de amikor odaértek, a hely még nem volt nyitva. Gergő haza akart menni, ezért hitte azt a barátja, hogy amíg ő egy közeli bokorban elvégezte a dolgát, a fiú taxival hazament. De nem ez történt, a fiút azóta sem látták. A Hajógyári-szigetet akkoriban uraló Vizoviczki Lászlót gyanúsították meg, akire több, a szigeten történt balesetet próbáltak bizonyítani, sikertelenül. 

Ki számít eltűnt személynek?

Az eltűnés rengeteg kérdéssel, bizonytalansággal jár, előfordulhat, hogy az adott személy bűncselekmény áldozatául esett, önszántából nem ad magáról hírt, érhette baleset, természeti csapás, de az sem ritka, hogy a törvény elől menekül. Gondoljunk csak Novozánszki Fanni, alias VV Fanni esetére, akit sokáig eltűnt személyként kezeltek, és akit csak 2023  júniusában nyilvánítottak halottá, a szülei csak hat év után vehették át a rendőrségtől lányuk személyes holmijait. Gyilkosát első fokon és végül másodfokon is bűnösnek találták nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, és végül 20 év börtönbüntetésre ítélték.

A fegyveres konfliktusokban, diktatúrákban is gyakran tűnnek el emberek, az úgynevezett erőszakos eltüntetést gyakran használták és használják a mai napig stratégiaként a terror terjesztésére. A gyakorlat által keltett bizonytalanság érzése nem korlátozódik az eltűntek közeli hozzátartozóira, hanem a közösségüket és a társadalom egészét is érinti. Az erőszakos eltűnés globális problémává vált, és nem korlátozódik a világ egy adott régiójára. Ez egykor nagyrészt katonai diktatúrák terméke volt, manapság azonban az erőszakos eltűnéseket a belső konfliktusok összetett helyzeteiben is elkövethetik, különösen az ellenfelek politikai elnyomásának eszközeként.

Sokszor fegyveres konfliktusokban, diktatúrákban tűnnek el emberek tömegei. (Photo by Carlos Lebrato/Anadolu Agency via Getty Images)

Sokszor fegyveres konfliktusokban, diktatúrákban tűnnek el emberek tömegei (Fotó: Carlos Lebrato/Anadolu Agency via Getty Images)

A Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hangsúlyozza, hogy az államoknak és a fegyveres konfliktusban részt vevő feleknek tartaniuk kell magukat a kötelezettségükhöz, hogy megakadályozzák az emberek eltűnését és felelősséget vállaljanak az eltűntekért, valamint hogy támogassák családjaikat.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok helyi keresőszolgálataival együtt világszerte azért dolgozik, hogy megvédje és visszaállítsa a megszakadt családi kapcsolatokat, felkutassa és azonosítsa az eltűnteket, valamint gondoskodjon az elhunytak méltóságáról és a családtagok támogatásáról.

  • A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok által keresett személyek száma 2022-ben 195 ezer főre nőtt a világban a több mint 55.000 újonnan beadott keresési kérelemmel. A keresőszolgálatok ebben az évben összesen 13 ezer embert találtak meg.
  • 2022-ben összesen 13.000 embert találtak meg, és csaknem 5000 embert egyesítettek családjával. Ezeket az eseteket az ICRC, a Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok, és sok esetben maguk a családok oldották meg.

A Magyar Vöröskereszt az első világháború óta működteti keresőszolgálatát.

2023 első félévében 148 keresési kérelem érkezett, ebből 87 ügy már lezárult és 60 még folyamatban van.

Az eltűnt személyek keresésére önkéntes kereső csoportok és keresőkutyás mentőalakulatok indulnak. Ezek az emberek sokszor hétköznapi munkájuk mellett vállalják, hogy akár még a nehezen megközelíthető területeket is átkutatva, hogy a mások számára rejtett nyomokat követve felderíthessék az eltűntek tartózkodási helyét. A keresőkutyák különösen nagy szerepet játszanak az eltűnt emberek megtalálásában. Az ő kiváló képességeik segítenek az alaposabb kutatásban.

Külön világnapja van az eltűnt gyermekeknek

Az eltűnt gyermekek világnapját Ronald Reagan elnök kezdeményezésére május 25-én tartjuk, és Etan Patz esetéhez fűződik. A 6 éves kisfiú 1979-ben ezen a napon New Yorkban eltűnt, és holtteste sohasem került elő. Gyilkosát végül 2017-ben ítélték el.

Az ő arcképe volt az első, amelyet tejes dobozokra kezdtek nyomtatni, így segítve az esetleges megtalálást. Ez a módszer azóta bevett gyakorlattá vált, Magyarországon is találkozhatunk vele. Az Ezer Lámpás Éjszakája alapítványnak köszönhetően amerikai minta alapján létrehozták az úgynevezett „tejesdoboz akciót”, melynek segítségével tejesdobozok oldalán teszik közzé az eltűnt fiatalkorúak fényképeit, és fontos üzeneteket a csellengéssel kapcsolatosan.

Ethan Patz

Egy síró nő egy szív alakú, szívhez szóló üzenetet hagyott a bolt előtt, ahol egykor egy csemegebolt állt, ahol Etan Patzot utoljára 1979-ben látták élve, A pincébe vezető fémajtó az a hely, ahonnan feltehetően Etan holttestét lecipelték a pincébe. Pedro Hernandezt, akit Etan Patz 1970-es években a Sohóban történt meggyilkolásáért állítottak bíróság elé, bűnösnek találták gyilkosság és emberrablás bűntettében (Fotó: Jefferson Siegel/NY Daily News via Getty Images)

A tejesdobozon kívül más módon is igyekeznek segíteni az eltűnt gyermekek megtalálását. Biztos te is emlékszel a Csellengők című műsorra, melynek főcímdala a Soul Asylum Runaway Trainje volt. A tévéműsor 1994-től egészen 2015-ig futott minden vasárnap délután Incze Zsuzsa vezetésével. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pedig azért jött létre, hogy a bajban lévő gyerekek tudjanak hová fordulni, akár telefonon, akár e-mailen keresztül.

Mit tehetünk mi?

Sajnos hazánkban is rengeteg embernek veszik nyoma évente. Sokan a keresésnek vagy csak a szerencsének köszönhetően előkerülnek, ám több olyan személy van, akiknek holléte már hosszú ideje ismeretlen.

A rendőrség hivatalos honlapján található egy lista azokról, akiket a mai napig várnak haza a hozzátartozóik, a Police.hu oldalán vagy a 107 vagy 112 központi telefonszámok valamelyikét tárcsázva jelezhetjük, ha egy eltűnt személlyel kapcsolatban vannak információink.

Ha egy szerettünknek, barátunknak veszett nyoma, azonnal telefonáljunk a rendőrségnek a 112-es segélyhívón, és osszuk meg velük az eltűnés minden fontos részletét. A hatóságok kérni fogják az

  • illető nevét, becenevét,
  • korát,
  • kinézetét,
  • ruházatát,
  • esetleges motivációját,
  • a helyszínt, ahol legutoljára látták.
  • Megkérdezhetik, hogy van-e függősége, betegségei, rosszakarói, és melyek azok a helyek, amelyeket leggyakrabban látogatott, kik azok az emberek, akikkel a legközelebbi kapcsolatban állt.
  • Nézzük meg, otthon hagyta-e a személyes iratait, táskáját, telefonját, kocsikulcsát, esetleg vitt-e magával ruhákat.
  • Hívjuk segítségül a közösségi médiát, nézzük át a posztokat, hátha találunk arra utaló jeleket, hogy önszántából ment el.
  • Ne várjunk 72 órát, azonnal jelentsük a hatóságoknak az történéseket! 

Via: 1,2,3 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top