nlc.hu
Család

Hétvégén szünetel a gyerekek kórházi ellátása Békéscsabán

Ezért kell átszállítani a beteg gyerekeket hétvégenként a békéscsabai kórházból Gyulára

Az év végéig nem lesz hétvégi gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás Békéscsabán. Az ok: szakemberhiány.
Gyerek keze infúzióval egy kórházban

Szeptember 1-jétől nem lesz hétvégente gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás a Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai részlegén, ezért a gyerekek egy részét Gyulára kell átszállítani – derült ki a kórház a honlapján közzétett tájékoztatásból.

A gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás minden héten péntek 16 órától hétfő reggel 8 óráig fog szünetelni a békési megyeszékhelyen, ami az intézmény szerint két lehetőséget jelent:

  • a pénteki napokon a betegeket – amennyiben egészségi állapotuk megengedi – 16 óráig hazaengedik;
  • azokat a gyerekeket, akiknek hétvégén is szükségük van kórházi szakellátásra, áthelyezik Gyulára a gyermekgyógyászati osztályra.

A kórház közleményében a változást azzal indokolja, hogy átszervezik a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály gyulai és békéscsabai telephelyein az intézményen belüli betegutakat. A fekvőbeteg-szakellátást érintő intézkedés várhatóan december 31-ig marad érvényben.

A kórház a hvg.hu-nak küldött válaszaiból ugyanakkor kiderül, hogy

ideiglenes szakemberhiány miatt kell hétvégenként Gyulára szállítani a fekvőbeteg gyerekeket a békéscsabai kórházból.

Az intézmény tájékoztatása szerint néhány kollégájuk gyermeket vár, mások pedig az alapellátásban vállaltak feladatot.

Hozzátették, távozásuk nem érinti a megye ellátásbiztonságát, a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakellátás Békés vármegyében, az eddigieknek megfelelően, folyamatos és biztonságos, szeptember elsejével pedig öt pályakezdő kolléga kezdi meg munkáját a Békés Megyei Központi Kórházban.

A szakemberhiány miatt a kórházak egyes osztályain a hétvégi vagy esti leállás sajnos egyáltalán nem ismeretlen az országban. Korábban például arról írtunk, hogy péntek délutántól egészen hétfő reggelig nem lehet szülni a mosonmagyaróvári kórházban.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top