nlc.hu
Család

A tinédzserkori gyermekszülés statisztikái Magyarországon

Lesújtóak idehaza a tinikori gyermekszülés statisztikái

A fiatalkorú várandósok 67 százaléka legfeljebb 8 osztályt végzett.
tiniterhesség

Továbbra is lesújtóak a tinédzserkori gyermekszülés magyarországi statisztikái, ezer tinilány közül 17-nek születik gyermeke, miközben az uniós átlag 7 körül van – mutat rá a Népszava. Mint a lap megjegyzi, a kutatások szerint az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás, főként az alacsony iskolai végzettségű, falvakban élő, rossz anyagi helyzetben lévők nőkről, lányokról van szó.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben a 15-19 éves korúak körében 16,7 ezrelék volt a szülők aránya. (Vagyis ezer 15-19 éves fiatal közül 16,7 szült, ami 1,67 százaléknak felel meg.) 

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz ’18 vizsgálata szerint a fiatalon szülő anyák 29 százaléka vallotta magát romának, 55 százalék nem romának. „A népszámlálásokból az is látszik, hogy a roma lányok túlnyomó többségének ma már nem tizenévesen születik az első gyereke. Tehát nincs szoros összefüggés a fiatalkori gyermekvállalás és etnikai hovatartozás között” – hangsúlyozta Husz Ildikó demográfus, szociológus, a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa. Az okokról szólva, a szakember úgy vélekedett, nem csupán arról van szó, hogy a leszakadó térségekben kevésbé hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek, a szexuális edukáció. „A fiatal anyák nagy része szándékoltan vállal gyereket Magyarországon, aminek a hátterében gyakran a családi minta áll” – mutat rá.

Husz Ildikó szerint sok más államban a korai gyermekvállalás közel sincs olyan negatív hatással az anya – és olykor az apa – életére, mint nálunk: „Angol és amerikai felmérések mutatják, hogy ott az érintett fiatalok többsége később elvégzi a középiskolát, míg nálunk ez egyáltalán nem igaz.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top