nlc.hu
Család

Az apák párkapcsolati elégedettsége

A baba születése nincs jó hatással a párkapcsolatra, de van remény a visszatalálásra!

Egy új gyermek érkezése után a párkapcsolati elégedettség gyakran csökken, de ne aggódj, vissza lehet térni egymáshoz.

A házasság a gyermekvállalás után megváltozik – sok esetben egyértelműen rosszabbra fordulnak a viszonyok. Egyszerűen annyi újdonság van, amivel meg kell küzdeni, és olyan súlyos az alváshiány, hogy a szülőket érzelmileg és fizikailag is túlterheli a helyzet. De azért nem kell elkeseredni: egy friss, apákat vizsgáló tanulmány szerint a párkapcsolat gyorsabban regenerálódik a második baba születése után.

A tanulmányhoz a németországi Drezdai Műszaki Egyetem kutatói 500 első gyerekes és 106 második gyerekes apukát követtek nyomon, és a vizsgálati időszak alatt négyszer ellenőrizték a párkapcsolati elégedettségüket: két hónappal a baba születése előtt, majd 8 héttel, 14 héttel és két évvel a szülés után.

A kutatók megerősítették, hogy az első gyerekes apák nagy visszaesést tapasztalnak a párkapcsolati elégedettségben (hasonlóan az anyákhoz, ahogyan azt korábbi kutatások is kimutatták). Ez a mélypont egészen a szülés utáni 14 hónapig tart. A második gyereket vállaló apák szerencséjére a párkapcsolati elégedettség csökkenése a következő alkalommal már nem olyan rossz, mert bár ekkor is csökken, de nem olyan meredeken, és korábban megáll.

A második gyermekük megszületése után 14 hónappal és két évvel is az apák magasabbra értékelik a párkapcsolati elégedettségüket, mint az első alkalommal szülés után ugyanebben az időpontban.

A második gyereknél a szülés utáni 14. hónapban növekvő párkapcsolati elégedettségről számoltak be az apák, amely a kétéves visszajelzésig tart, ekkorra a párkapcsolati elégedettségük visszaállt a kiindulási szintre. Más szóval, két év elteltével ugyanolyan boldogok voltak a kapcsolatukban, mint a második gyerek születése előtt.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

„A szülői életre való áttérés negatívan befolyásolhatja az apák párkapcsolati elégedettségét, mégpedig inkább az első, mint a második gyerek esetében, ez azonban idővel helyreállhat” – áll a tanulmány szerzőinek sajtóközleményében. 

Miért vannak tehát a pároknak gondjaik a gyermekvállalás után? Ez a konkrét tanulmány nem vizsgálta a miérteket, de lehetséges okokból nincs hiány, többek között az érzelmi és szexuális kapcsolatra szánt idő hiánya, valamint a neheztelés és a konfliktusok új területei állhatnak a távolodás mögött. A gyerekek születése után a párkapcsolat fenntartására nincs egy mindenkinek megfelelő, általános módszer, de a szakemberek szerint:

a legfontosabb a türelem, az empátia és a jó kommunikáció.

„Próbáljátok meg úgy szervezni a napirendet, hogy a baba elalvása után legyen némi időtök egymásra, anélkül, hogy házimunkát vagy munkát kellene végeznetek – mondta el Tina B. Tessina pszichoterapeuta a Fatherlynek. – Beszélgessetek gyakran arról, hogy mindketten hogy vagytok, hogy igazságosnak érzitek-e a megállapodásotokat, és bátorítsátok a partnereteket, hogy beszéljen arról, ami zavarja őt.”

Ha úgy érzed, hogy a kapcsolatod rosszabbra változik, miután megszületett a gyermeked, nem feltétlenül veled vagy a partnereddel, vagy kettőtökkel mint párral van valami baj. A párkapcsolati elégedettség csökkenése normális, még akkor is, ha ez nem túl vidám időszak. És ha második gyerekre készülsz, biztos lehetsz benne, hogy a házasságodra gyakorolt hatás valószínűleg nem lesz olyan súlyos, mint az elsőnél – és gyorsabban is regenerálódik a kapcsolat.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top