nlc.hu
Család

Áll nélkül született - most rátalált a boldogság

„Én lepődtem meg a legjobban, hogy hozzám jött” – több évtizednyi magány után talált rá a boldogság az áll nélkül született férfira

Joseph úgy érzi az elmúlt 41 évét nem is a veleszületett rendellenesség, hanem a többi ember tette pokollá.
Joseph azt hitte szingliként fog meghalni, mégis rátalált a boldogság.

Joseph Williams egyike annak a néhány embernek a bolygón, akiknek egy meglehetősen ritka genetikai rendellenesség miatt, teljes egészében hiányzik az alsó állkapcsa. Joseph jó ideje már megindító őszinteséggel mesél állapotáról a különböző platformokon, leginkább azért, hogy érzékenyítse a körülötte élő embereket és megkönnyítse az életét az utána következőknek.

Ahogy azt az immár 41 éves férfi a New York Postnak adott interjújában elárulta, annak idején szülőanyját is komplett sokként érte, hogy betegen született. Joseph úgy véli, anyja nem volt – de nem is igen lehetett – felkészülve arra, amit Joseph állapota jelentett, így ma már azt is könnyebben megérti, hogy alig néhány évesen végül örökbe adta őt.

„Az orvosok gyakorlatilag állandó szereplői az életemnek. Már egész kicsi koromtól kezdve kitartóan keresik a megoldást a problémámra. Egy időben megpróbálták pótolni is a hiányzó állkapocs-csontot, de hiába. Ahogy nőttem, a szervezetem egyszerűen kilökte magából a protézist”

– magyarázza a férfi, aki a hiányzó állkapocs miatt rendesen enni, beszélni és lélegezni sem tud.

„Pokoli nehéz volt így felnőni”

Joseph nem szépíti: nehéz gyerekkora volt. „Emlékszem, a családom és azok, akik közel álltak hozzám, igyekeztek mindentől óvni engem. Én ebből akkor csak annyit érzékeltem, hogy szinte soha nem mehettem sehova. Ma már értem, hogy a kéretlen pillantásoktól, a bámulástól, a rosszindulatú megjegyzésektől szerettek volna megvédeni, de az igazság az, hogy ezek az élmények így is-úgy is megtaláltak.”

A fiatal férfi elárulta, a rendellenesség, amivel született, sosem hátráltatta őt abban, hogy elérje a céljait. Sőt, igazság szerint még erőt is adott neki. Idővel megtanulta a kézjeleket, hogy könnyebben és gyorsabban kommunikálhasson az írásnál, és ma már egy szonda segítségével önállóan is képes táplálkozni. „Ha őszinte akarok lenni, ebben az állapotban nem a sok lemondás a legrosszabb (Jo még sosem evett szilárdat, nem tudja milyen íze van az életeknek), hanem a magány” – ismeri el.

„Volt, aki az ellenkező irányba szaladt, mikor meglátott”

Josephnek sok bátorságra volt szüksége, hogy a közösségi oldalain kiálljon a világ elé.

„Ma már én is csak nevetek rajta, de évekkel ezelőtt, mikor még kamasz voltam, legszívesebben a sarokba bújtam volna szégyenemben, mikor valaki az arcom láttán az ellenkező irányba kezdett szaladni. De olyan is volt, hogy egy autós konkrétan visszatolatott mellém, hogy még jobban megnézhessen magának”

– idézte fel élete legszörnyűbb élményeit.

Nem tagadja, voltak pillanatok, mikor az öngyilkosság is megfordult a fejében. „Szerettem volna megszabadulni ettől az egésztől, a kegyetlen emberektől. De aztán mindig emlékeztettem magam, hogy nem véletlenül kaptam ezt az erőpróbát. Ha rossz napom, vagy időszakom van, mindig felidézem a nevelőszüleim szavait, akik állították, mindenki csak akkora terhet kap, amekkorát elbír.”

„Engem lepett meg a legjobban, hogy igent mondott”

2022-ben Joseph élete legnagyobb álma vált valóra, mikor feleségül vehette a nála két évvel fiatalabb Naviat. „A kezdet kezdetén csak barátok voltunk, de egy ponton azt vettem észre magamon, hogy jóval többet érzek iránta, puszta barátságnál” – mesél kapcsolatuk elejéről Navia. A nő elismerte, akkoriban még magának se merte igazán bevallani, hogy beleszeretett Josephbe. „Ha a barátaim rákérdeztek, vadul tagadtam, és rendre azt hajtogattam, hogy csak barátok vagyunk. Szégyelltem az érzéseimet.”

Joseph ebben a páros interjúban beszélt először arról, milyen komoly kihívást jelentett számára a randizás. „Biztos voltam abban, hogy szingliként fogok meghalni. A sok kellemetlen élmény miatt az önbecsülésem a béka feneke alatt volt. Egy ponton már nem is igazán akartam ismerkedni.” Aztán jött Navia, aki elrabolta a fiatal férfi szívét.

„Engem is meglepett azzal, hogy végül hozzám jött” – vallja be Joseph, aki Naviával az oldalán már sokkal magabiztosabban néz szembe a kihívásokkal. És azokból most is van bőséggel. „Miután hivatalosan is egy pár lettünk, egyre több bántó megjegyzést kaptunk. Főleg én” – mondja Navia.

„A többség azzal vádolt, hogy valami hátsó szándékom van, azért vagyok Joseph-fel: hogy a pénzét akarom, vagy titokban viszonyt folytatok az öccsével, meg ilyenek. Az persze eszükbe se jut, hogy Joseph sokkal több, mint a fogyatékossága, hogy ha valaki képes ezen átemelkedni, egy igazi kincsre bukkan.”

A páros az érzékenyítés jegyében rengeteg közös videót készít, amiben szembesítik a kommentelőket a sokszor vállalhatatlan megjegyzéseikkel, de közben edukálják is az embereket. „Ha csak egy embernek könnyebb lesz az élete azért, mert kiálltam a nyilvánosság elé, már nem volt hiába az egész” – zárja Joseph.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top