Egészség

Tudtad? Évről évre kisebbek bizonyos testrészeink

Vannak szakmák, ahol fontos a magasság – mondjuk ha modellkedni akarsz, vagy a svájci gárdába jelentkeznél, ahol 180 centi alatt szóba se állnak senkivel. Aki épp a határon billeg a maga 179 centijével, figyeljen oda, hogy a magasságát reggel mérjék, ne este, mert bizony a különbség egy teljes centi is lehet. Ráadásul ahogy telnek az évek, testünk több része is meglepő módon egyre kisebb lesz.

Nyolc centivel alacsonyabb?!

TUdtad? Évről évre kisebb kisebbek bizonyos testrészeinkAhogy felkelünk reggel az ágyból, máris kezdünk veszíteni a magasságunkból. Minden egyes nap összemegyünk, és az éjszakai pihenés kell hozzá, hogy visszanyerjük eredeti sudár alkatunkat. Ennek az oka, hogy a gerinccsigolyák közti zselészerű porckorongok – amik fontos szerepet töltenek be, mert afféle légpárnaként felfogják a gerinccsigolyákat érintő ütéseket, amelyek járás, ugrás közben sérülést okozhatnának – napközben összelapulnak. Éjszaka, fekvés, pihenés közben nyerik vissza eredeti méretüket, így az esti és reggeli magasságunk közötti különbség akár egy teljes centiméter is lehet.

A porckorongok rugalmassága azonban fokozatosan romlik, ráadásul a csonttömeg csökkenése miatt törékenyebbé is válnak a kor előrehaladtával. Nem meglepő hát, hogy negyvenéves kor fölött minden évtized elvesz egy keveset a magasságunkból. Egy nyolcvanéves férfi átlagosan öt centivel kisebb, mint húszévesen, ám a nők esetében a különbség akár nyolc centiméter is lehet.

 

Miért veszélyes? A csökkenő testmagasság legtöbbször a csontritkulás első jele, ráadásul a legújabb kutatások szerint gyakran együtt jár szívbetegségekkel is.

Hogyan lehet megelőzni? Az emberek körülbelül ötöde egyáltalán nem tapasztalja, hogy a korral alacsonyabb lenne. A jó gének mellett ebben az életmód is szerepet játszik, fontos a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel, az alkohol, a kávé és a cigaretta mellőzése, és persze a gerincet, testtartást erősítő torna.

 

Pénisz: három centi mínusz

A korral a férfiak és a nők nemi szerve is kisebb lesz. A férfiak pénisze akár három centiméterrel is megrövidülhet 70 éves korukra, és a vastagsága is láthatóan csökken. Ezzel párhuzamosan a here is zsugorodik. Bár kevésbé látványosan, de a folyamat a nőket is érinti: az ő nemi szerveik is egyre zsugorodnak a korral. A méh akkora lesz, mint egy gyermeké, a mellben lévő tejmirigyek sorvadásnak indulnak, a zsírszövetek mennyisége pedig csökken, ezért egyre látványosabban hat  a mellre a gravitáció.

 

Miért veszélyes? Ez a folyamat nem jelent veszélyt.

Hogyan lehet megelőzni? Használni kell. A rendszeres szexuális élet növeli a terület vérkeringését, így elkerülhető a sorvadás.

TUdtad? Évről évre kisebb kisebbek bizonyos testrészeink


Csökken az agy súlya is

Az újszülött baba agyának a súlya 400 gramm – egy húszéves férfié 1,4 kilogramm. Ám ezután a tömege minden évvel egyre csökken, így idős korra 10-15 százalékkal lesz könnyebb. Ennek az az oka, hogy az agysejtek egy idő után már nem termelődnek újra. A jelenség egyik pozitív mellékhatása, hogy az évek múlásával kevésbé visel meg minket az alkohol – a másnaposság oka ugyanis az, hogy az agyszövetek megduzzadnak és kellemetlenül nyomják belülről a koponyát. Ám ha van elég hely, akkor nincs fájdalom.

 

Miért veszélyes? Úgy tűnik, hogy a zsugorodás miatt nem kell aggódni; az agy mérete és az intelligencia szerencsére nem függ össze.

Hogyan lehet megelőzni? A mentális aktivitás fenntartása és az elegendő éjszakai alvás megállítja az agy tömegének csökkenését, ám ami még fontosabb, a demenciát is.

 

Szív

A szív súlya a negyvenes évektől kezdve évente 0,3 grammot csökken. Ezzel sajnos a teljesítménye is egyre kisebb lesz, és egyre kevesebb vért tud pumpálni. Tehát ahhoz, hogy fenntartsa a megfelelő vérkeringést, többször és erősebben kell összehúzódnia.

 

Miért veszélyes? A nagyobb erőkifejtés miatt nagyobb a magas vérnyomás veszélye.

Hogyan lehet megelőzni? Edzésben kell tartani, erre a rendszeres testmozgás a legmegfelelőbb.

 

És még pisilni is gyakrabban kell?!

25 évesen még kétpohárnyi a húgyhólyag kapacitása – ám 65 éves korra ez egy pohárkára csökken. Tehát ha úgy érzed, hogy az évek múlásával egyre gyakrabban kell meglátogatnod a mosdót, nem tévedsz.

 

Miért veszélyes? A hólyag zsugorodását gyakran az izmok gyengülése is kíséri, ezért a korral egyre gyakoribb az inkontinencia.

Hogyan lehet megelőzni? Segít az intimtorna, és ha az ember egész életében ügyel a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ami rugalmasan, edzésben tartja a hólyagot.

TUdtad? Évről évre kisebb kisebbek bizonyos testrészeink

 

Töpörödés minden fronton

Az idősek ezer ránccal szabdalt arca nem csak az izomtónus és a kollagéntermelés csökkenése miatt lesz barázdált. Az arccsont tömegének csökkenése is hozzájárul ahhoz, hogy a bőr lógni kezd. Az évek alatt egyszerűen kifogyunk az arcbőrünkből, így az egyre nagyobb lesz.

 

Miért veszélyes? Az arc csontjai közül leggyakrabban az állkapocs lesz egyre kisebb. Minden egyes foggal, amit elveszítünk, elsorvad egy darab az állkapocsból is, és ettől még gyengébb lesz az ínyünk és a fogsorunk.

Hogyan lehet megelőzni? Rendszeres fogászati ellenőrzéssel, jó szájhigiéniával sokáig meg lehet tartani a fogakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top