nlc.hu
Család

Tippek lógós gyerekek szüleinek

Iskolakerülő gyerekek: a lógásból egy ponton túl akár iskolaelhagyás is lehet

Az október azt is jelenti, hogy a (tini)gyerekek már most megunták a sulit és esetleg lógást forgatnak a fejükben. Mit tehet a szülő az iskolakerülés ellen?

Eddig tartott az új iskolai év varázsa, már jó eséllyel azon törik a tizenévesek a fejüket, hogyan tudnának lógni a suliból úgy, hogy lehetőleg senki se vegye észre. Mark Hutten pszichológus, családterapeuta szerint ez a lógás iránti ellenállhatatlan késztetés már 12 éves kortól elkezdődhet és állhat mögötte akár iskolai bántalmazás is, úgyhogy mindenképp a végére kell járni, ha kiderül, hogy lóg a gyerek a suliból. Egy-két nap még nem a világ, de ha rendszeressé válik a lógás, akkor már muszáj kezelni a szituációt és segíteni a gyereknek.

Azért sem szabad a lógás kérdését félvállról venni, mert az iskolakerülésből 16 éves kor után, amikor már nem tanköteles a gyerek, akár iskolaelhagyás is kialakulhat. Az ELTE Számít-e az iskola? című tanulmánya szerint: „Az oktatásban résztvevők, az iskolai lemorzsolódók és a korai iskolaelhagyók arányainak együttes vizsgálata azt mutatja, hogy számottevően nem változott a középfokú végzettséget szerzők/nem szerzők aránya az elmúlt évtizedben, viszont az oktatásban résztvevők aránya csökken, és ezzel együtt jár a lemorzsolódással veszélyeztetettek arányának csökkenése is.

A 15-19 éves korosztályban a képzésben való részvétel 16 éves kortól zuhan nagymértékben, ami azt mutatja, hogy a tankötelezettségi korhatár elérésével a fiatalok végleg elhagyják az oktatási rendszert.

Hutten olyan sok tanácsot írt le a szülőknek, hogy mindenki talál köztük testhezállót a saját gyereke lógásának esetére. Első körben a szakember azokat a pontokat rögzíti, hogy mit NE tegyünk, ha lógni kezd a gyerek a suliból. A pszichológus szerint a következőket tartsuk szem előtt:

  • Ne legyen magántanuló a gyerek!
  • Ne vidd el másik osztályba!
  • Ne vidd el másik iskolába!
  • Ne a gyerek szorongása legyen a középpontban!
  • Ne legyél következetlen, hogy néha engeded a lógást, máskor bünteted!
  • Ne változtasd meg hirtelen az elvárásokat a gyerek felé!

És ha mindezt nem tettük, akkor a következő tanácsokat megfogadva van esélyünk, hogy a gyerekkel megtárgyalva valamiféle kompromisszumra jussunk az iskolai lógásokkal kapcsolatban.

1. Érdeklődj a gyerek iskolai élete iránt, kérd meg, hogy mutassa meg, mit tanultak – ne számonkérés legyen –, és meséljen a barátairól!

2. Kérdezd meg a gyereket, hogy mit gondol a lógásról, és ha már történt ilyen, akkor beszéljétek át nyugodt hangnemben, hogy mi vitte a lógásra!

3. Keresd a korai jeleiket, figyeld a változásokat a gyerek közül: tanárok, osztálytársak cserélődése, családi változások, háziállat elvesztése, válás… mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerek ne akarjon iskolába járni!

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

4. Tarts jó kapcsolatot a tanárokkal, mert tőlük kaphatsz információkat arról, hogy jár-e a gyerek iskolába!

5. Bátorítsd a gyereket, hogy vállaljon aktív szerepet az iskola, osztály életében, járjon helyben sportolni és kapcsolódjon a tanítási időn kívül is a társaival!

6. Kérdezd meg a gyereket, hogy miben tudnál neki segíteni, hogy jobban érezze magát a suliban!

7. Kérj segítséget az osztályfőnöktől vagy az iskolapszichológustól, ha úgy érzed, nem tudod megoldani a problémát!

8. Köss szerződést a gyerekkel, jussatok közösen olyan kompromisszumra, amitől ő is úgy érezheti, hogy érdemes iskolába járni. Nyugodtan meg is lehet vesztegetni a tinit, például ha egész héten becsülettel jár az iskolába, akkor péntek este elmehet a haverokkal bulizni és nem kell hazaérnie este 10-re!

9. Legyenek következetes elvárások. A szabályok lazítása akár csak egy napra is vegyes üzenetet közvetíthet, ami egy tininél meggondolatlan reakciókat válthat ki. Legyen következetes a büntetés is lógás esetén, hogy tudja a gyerek, hogy komolyan veszed az iskolakerülést.

10. Derítsd ki, mi áll a lógás mögött, mert ha iskolai zaklatás van a háttérben, akkor be kell vonni a sulit is a probléma megoldásába!

11. Tedd kevésbé szórakoztatóvá az otthonlétet. Ha a gyerek tudja, hogy kánaán van otthon, mert suli helyett filmet nézhet, videójátékozhat, netezhet orrvérzésig, akkor könnyebben elcsábul a lógásra!

12. Keresd a negatív viselkedésbeli változásokat: ha a gyerek viselkedése távolságtartóvá, visszahúzódóvá, szorongóvá vagy agresszívvé válik, kérj segítséget szakembertől!

13. Beszélj más szülőkkel, akik ugyanezeket a kérdéseket és problémákat már megtapasztalták. Ez nagyszerű módja annak, hogy értékes tanácsokhoz és információkhoz juss a lógásról!

Az biztos, hogy nem könnyű helyzet, amikor lógni kezd egy tini, de nem is világ vége, ha csak pár napról van szó. A gond ott kezdődik, amikor szokássá válik az iskolakerülés – ezt megelőzendő érdemes a szakember tanácsaira hallgatni és igyekezni, hogy ne legyen nagyobb baj a lógásból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top