nlc.hu
Család

Ikerszülés 70 évesen

70 évesen szült ikreket egy ugandai nő

Nem volt zökkenőmentes a várandóssága.
Safina

Egy 70 éves ugandai nő – mesterséges megtermékenyítéssel – egészséges ikreknek adott életet – jelentette be a kampalai kórház. Safina Namukwaya ezzel történelmet írt: ő lett a „legidősebben szülő nő” Afrikában. Azért csupán a „fekete kontinensen” lett rekorder, és nem a világon, mivel a 2019-ben szült indiai Erramatti Mangayamma 74 évesen hozta világra az ikerlányait.

Safina ikrei – egy kislány és egy kisfiú – császármetszéssel születtek, az anya és a kisbabái is jól vannak. A kórház vezetése orvosi sikerként könyvelte el. Az idős nő várandóssága azonban nem volt éppen zökkenőmentes: az idős kismamának mind egészségügyi (szövődmények alakultak ki nála), mind magánéleti problémákkal meg kellett küzdenie.

 Az ugandai asszonynak amúgy nem ez az első időskori szülése: 2020-ban szült először, akkor egy kislányt hozott világra, ugyancsak mesterséges megtermékenyítéssel. Safina akkor azzal indokolta a késői szülést, hogy már zaklatták a gyermektelensége miatt a közösségben. „Sokan elítéltek és bántottak a meddőségem miatt, de végül az imáim meghallgatásra találtak” – nyilatkozta akkor. Elárulta, hogy életének a fele arra ment el, hogy kisbabáért küzdött, 40 év próbálkozás után (számos vetélése volt) döntött végül a mesterséges megtermékenyítés mellett.

Kislánya megszületése után további lombikbébi-kezeléseken esett át, így most már háromgyermekes anyuka lett. Amúgy a gyerekei apjával már nincs párkapcsolatban, mert – elmondása szerint – elhagyta a férfi, mert már túl soknak tartotta a három gyereket. Így – az apa helyett – az orvosaival együtt ünnepelt a kórházban.

(via)

Kiemelt fotó: Women’s Hospital International and Fertility Centre / Facebook

Ezt olvastad már?

Leg-leg-leg édesanyák

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top