nlc.hu
Család

A karácsonyi filmek pozitív hatásai

A karácsonyi filmektől akár tovább is élhetsz!

Az ünnepi filmek fokozzák pozitív érzelmeinket és a kötődés érzését.

A karácsonyi filmeknek mára már ugyanolyan hagyománya van, mint a bejglinek, úgyhogy érdemes tudatosan összeállítani az ünnepi filmlistát, mert egy sor pozitív hatása van ezeknek a műsoroknak.

Nemcsak a karácsonyi filmek, de a kedvenc műsorok is növelik a pozitív érzelmeket, csökkentik a stresszt és fokozzák a társas kapcsolat érzését még akkor is, ha amúgy épp egyedül vagyunk. Az ünnepi filmek műfaja ehhez még kiszámíthatóságot és szerethetőséget is ígér, ami hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ünnepi stressz. De miért olyan jók a magány legyőzésében a karácsonyi filmek?

Nosztalgia

Pamela Rutledge, a Médiapszichológiai Kutatóközpont igazgatója és a Fielding Graduate University médiapszichológiai programjának oktatója szerint az ünnepi filmek a hagyományokra támaszkodnak, nosztalgiát ébresztenek a “régi szép idők” iránt, amikor a dolgok egyszerűbbnek, kedvesebbnek és lassabbnak tűntek. A nosztalgia növeli a társadalmi összetartozás érzését, elősegíti a mentális egészséget a pozitív emlékek felerősítésével és az olyan idők felidézésével, amikor minden lehetségesnek tűn.

Az ünnepi filmek lehetővé teszik számunkra, hogy újra felidézzük ezt az ártatlanságot, növelve önbizalmunkat, miközben elmenekülünk kötelezettségeink, stresszoraink és realitásaink elől, és segít nekünk újra elképzelni a világunkat úgy, mint ami tele van lehetőségekkel.

Kapcsolódás

Az ünnepi filmek közösségi élmények. Emlékeket és közös pillanatokat idéznek fel, és hangsúlyozzák a bennünk rejlő vágyat és alapvető szükségletet az összetartozás, az elfogadás és a szeretet iránt. Az élmények megosztása fokozza érzelmi kapcsolataink erősségét, összekötve a generációkat. Az ünnepi filmezés hagyomány is lehet a családban, a hagyományok pedig növelik a tudatosságunkat, fokozzák a kontrollérzetünket, és ami a legfontosabb, hogy valami nálunk nagyobb dolog részének érezzük magunkat.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Hosszabb élet

A magány és a stressz világjárvány már a szakember szerint, és nyilván az ünnepi filmek sem jelentenek megváltást, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a pozitív érzelmek stresszcsökkentő és kapcsolatteremtő hatását. Akár nevetünk, akár sírunk, akár meghatódunk, az ünnepi filmek lehetővé teszik számunkra, hogy pozitív érzelmeket éljünk át, így több pszichológiai erőforrás áll rendelkezésünkre, és jobban le tudjuk küzdeni a negatív érzelmeket, amelyek megemelik a vérnyomást és fokozzák a stresszhormonok felszabadulását.

Ezzel szemben a pozitív érzelmek, mint az öröm, a boldogság, az együttérzés, a remény és az empátia csökkentik a vérnyomást, és összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, az egészségesebb testtömeggel, a jobb vércukorszinttel, a mentális betegségek kockázatának csökkenésével és a hosszabb élettel.

Gondolj úgy a karácsonyi filmekre, mint egyfajta öngondoskodásra – egy óra, amikor elvonulhatsz, és időt szakíthatsz magadra. Akár nevetünk az irreális cselekményen, akár átéljük a főszereplő kezdeti küzdelmeit, akár örülünk a happy endnek, hasznunkra válik a neurotranszmitterek által kiváltott jó érzések hulláma, amelyek a legmélyebb érzelmeinket érintik, növelik az empátiát, a kapcsolat és a melegség érzését keltik, és segítségükkel leküzdhető a magány is.

Ez is érdekelhet Minden idők legjobb karácsonya Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top