nlc.hu
Család

Botrányosan bántak az autista kisfiúval az óvónők

Mauglinak hívták és ordítoztak egy autista kisfiúval az óvónők egy budapesti óvodában

Hangfelvétellel buktatta le őket az anyuka.
autista

Mauglinak hívták, folyamatosan kiabáltak vele, és szavakkal bántottak egy ötéves, autizmussal élő kisfiút egy 3. kerületi óvodában. Áden ép értelmű, de nem beszél. Az anyuka titokban hangfelvételt készített arról, hogy mi történik a csoportszobában: egy diktafont tett a fia táskájába. Így derült ki, hogy a gyerekkel ordítva, káromkodva, megalázva beszéltek az óvónők, emiatt a kisfiú egy idő után már félt bemenni a csoportszobába és a viselkedése is megváltozott – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Hiába érezte, hogy valami rossz történik a gyerekével, senkivel nem tudott erről beszélni – indokolta az anyuka, miért készített hangfelvételt. „Próbáltam jelezni az igazgatónőnek, telefonon nem értem el. Volt, hogy ott álltam az irodája előtt 2 órát, hogy tudjak vele beszélni, mert éreztem, hogy beszélnünk kell erről. Szerettem volna, hogy áttegye Ádent másik csoportba. Egész addig, amíg nem tudott a hangfelvételről, nem is hívott vissza” – nyilatkozta Kovács Izabella, aki több mint 2 és fél órán át rögzítette a csoportban történteket.

Az anyuka azt nyilatkozta, megdöbbentette, hogy a kisfiához a felvétel alatt egyszer sem szóltak kedvesen. Azt is valószínűnek tartja, hogy fiát bezárták valahova, ugyanis a felvétel egy pontján nagyon hangosan ordít és azt kiabálja, hogy ne.

A történtek után a szülők úgy döntöttek, hogy új helyet keresnek Ádennek.

Az RTL Híradó megkeresésére az intézményt fenntartó, Észak-Budapesti Tankerületi Központ azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, ami már le is zárult: azonnali hatállyal felmondtak az érintett óvodai dolgozóknak.

Magyarországon amúgy 11 év alatt csaknem megtriplázódott a 19 év alatti autisták száma. Az érintett szülők úgy látják, hogy az állami rendszerben évek telhetnek el, míg valaki fejlesztéshez jut.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top