nlc.hu
Család

Madárinfluenzás haláleset

Kombinált típusú madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában

Állítólag más alapbetegségei is voltak.
madarak

A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy nő tavaly decemberben, de a betegség emberről emberre terjedésének kockázata alacsony. Mint az MTI írja, az Anhuj tartományból származó 63 éves nőnek más alapbetegségei is voltak, november 30-án köhögés, torokfájás, láz és más tünetek jelentkeztek nála, majd december 16-án meghalt. A nővel közeli kapcsolatban állók szűrése negatív volt, a nemzeti betegségellenőrzési és megelőzési hivatal nem talált gyanús eseteket.

A vírus teljes genomszekvencia-elemzései kimutatták, hogy a H10N5 vírus madár eredetű, és nem volt képes hatékonyan embereket fertőzni, a betegség kitörése egy epizodikus, madárról emberre történő, fajok közötti átvitel. A vírus emberre való fertőzésének kockázata alacsony.

A madárinfluenza vírustörzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. A világon elsőként 2022-ben a H3N8 vírussal, míg 2021-ben a H10N3 vírussal fertőződött meg két ember Kínában.

Amúgy tavaly áprilisban halt meg az első H3N8-al fertőzött beteg Kínában. Az akkor elhunyt 56 éves nőnek több alapbetegsége is volt, rákos megbetegedésben szenvedett. A nőt tüdőgyulladással szállították kórházba, itt derült fény a fertőzésre, amit valószínűleg egy élő baromfit áruló piacon kapott el. A H3N8 a madárinfluenza a betegség egy gyakori, de a szárnyasokra kevéssé veszélyes változata: a fertőzést egészen 2022 tavaszáig nem mutatták ki emberi szervezetben. Ekkor három embernél diagnosztizálták, akik a kínai hatóságok szerint mind fertőzött szárnyasokkal érintkezve kapták el a vírust.

Kiemelt fotó: illusztráció, China Photos/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top