nlc.hu
Család

Gyermekbántalmazás miatt megy börtönbe Ruby Franke influenszer

Nevelési tanácsokat adott, most gyermekbántalmazás miatt megy börtönbe az influenszermami

Ruby Franke és üzlettársa, Jodi Hildebrandt többrendbeli gyermekbántalmazás miatt került a bíróság elé. A bűnösségüket elismerték, de egyelőre kérdés, hogy pontosan mennyi időt kell majd börtönben tölteniük azért, amit Franke gyermekeivel tettek.

A bíró börtönbüntetésre ítélte a gyermekei bántalmazásával vádolt influenszert, aki könnyes szemekkel kért bocsánatot, amikor megtudta, hogy minimum négy évre a rácsok mögé kerül.

Mind Ruby Franke, mind üzlettársa, Jodi Hildebrandt a Utah államban kiszabható maximális büntetést kapta, ami egytől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést jelent, de mivel négy vádpontban találták őket bűnösnek, ezért ennek négyszeresét kell majd rabságban tölteniük. Hogy pontosan ez hány évet jelent, azt a feltételes szabadlábra helyezési bizottság fogja meghatározni. Ami biztos, a Utah államban hatályos törvények szerint harminc évnél tovább nem lehet őket fogva tartani. A két nőnek harminc napja van arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen. 

A bíróságon Eric Clarke államügyész azt mondta, hogy Franke

két gyermeke koncentrációs táborszerű körülmények között élt, 

rendszeresen megtagadták tőlük ételt, a megfelelő fekhelyet és gyakorlatilag a szórakozás minden formáját.

 Ruby Frank egy bírósági meghallgatáson 2023 decemberében

Ruby Franke egy bírósági meghallgatáson 2023 decemberében (Fotó: Profimedia)

Bűnösök vagyunk

„Az elmúlt négy évben úgy döntöttem, hogy olyan tanácsokat és útmutatásokat követek, amelyek egy sötét úton vezettek. Senki nem volt, aki megkérdőjelezte volna az eltorzított valóságot, amiben hittem, mert elszigetelődtem mindenkitől, aki azt megtehette volna. Elhitették velem, hogy ez a világ egy gonosz hely, a rendőrök irányítani akarnak, a kórházakban bántanak, a kormányzati ügynökségek agymosást végeznek, az egyházi vezetők hazudnak, férjek, akik nem védenek meg, a gyermekeknek pedig bántalmazásra van szükségük”

– mondta az ítélethirdetés után Franke, aki bocsánatot kért gyermekeitől az ellenük elkövetett bűnök miatt. „Összetévesztettem a sötétséget a világossággal, a jót a rosszal. Bármit megtennék értetek a világon, de elvettem tőletek mindent, ami biztonságos és jó volt” – tette hozzá.

Azt is megemlítette, nem fog rövidebb büntetés mellett érvelni, és megköszönte a rendőröknek, orvosoknak és szociális munkásoknak, hogy igazi angyalként megmentették tőle a gyermekeit akkor, amikor állítása szerint Jodi Hildebrandt befolyása alatt állt.

Beszámolók szerint míg Franke megbánást tanúsított és együttműködött az ügyvédekkel, addig Hildebrandt erre nem volt hajlandó, a gyerekeket hibáztatta, és azt állította, azért tette velük ezt, mert szerette őket.

Hildebrandt ügyvédje, Douglas Terry igyekezett is hangsúlyozni, hogy ügyfele nem az a könyörtelen nő, akinek ábrázolták, és vállalja a felelősséget tetteiért. A nő ki is jelentette, azért vállalta a vádalkut, mert nem akarta, hogy a gyerekeknek a bíróság előtt újra fel kelljen idézni, min mentek keresztül. „Imádkozom azért, hogy meggyógyuljanak és továbblépjenek, hogy szép életük legyen.”

Csizmában rugdosta a fiát

A két nőt 2023 augusztusában tartóztatták le, miután Franke fiának sikerült kiszöknie Hildebrandt házából, egy szomszéd pedig értesítette a rendőrséget, hogy a gyermek, akinek a lábán olyan nyomok voltak, amik arra utaltak, hogy megkötözték, segítséget kért tőle. Később a rendőrség Hildebrandt otthonában megtalálta egyik lányát is, aki hasonlóan alultáplált volt, mint a testvére. Letartóztatása után Franke mind a négy kiskorú gyermekét állami gondozásba vették.

A nyomozati iratok szerint a gyerekeknek borzalmas dolgokat kellett kiállniuk, amellett, hogy büntetésből éheztették a testvéreket, fizikailag is bántalmazták őket, rendszeresek voltak a verések, de az is előfordult, hogy a nyári hőségben hosszú időre kiállították őket a betonra, vagy víz és megfelelő öltözék nélkül kellett különböző feladatokat végezniük.

Franke azt elismerte, hogy csizmában rugdosta a fiát, víz alá tartotta a fejét, és befogta a száját és az orrát. Hildebrandt pedig azt, hogy Franke legkisebb lányát, aki akkor 9 éves volt, arra kényszerítette, hogy többször ugorjon bele egy kaktuszba, majd mezítláb futkározzon a földutakon, amíg a lába fel nem hólyagosodott. Miután megmenekültek, a gyermekek sérüléseik miatt kórházi kezelésre szorultak.

Ha az idősebb gyermeknek nem lett volna bátorsága elmenekülni és megkérni a szomszédot, hogy hívja a rendőrséget, csak az ég tudja, meddig maradt volna életben

– mondta az ügyész.

Decemberben mindkét nő bűnősnek vallotta magát többrendbeli gyermekbántalmazás miatt, elismerték, hogy két gyermeknek azt mondták, azért büntetik őket, mert megszállta őket a gonosz, és engedetlenek. Ruby Franke férje, Kevin Franke az ítélethirdetés előtt azt nyilatkozta, reméli, hogy a két nő a maximális büntetést kapja.

Emellett azt is szeretné elérni, hogy Hildebrandt fizesse a gyermekeik gyógyulását, méltánytalan lenne, ha neki kellene állnia ezen költségeket, hiszen nem miatta kerültek ilyen helyzetbe.

A legnagyobb lány megszakította a kapcsolatot a szüleivel

A házaspár egy ideje már nem élt együtt, a férfi pedig nemrég be is adta a válókeresetet, és azt mondta, szeretne arra koncentrálni, hogy gyermekei felgyógyuljanak az őket ért traumából. Feleségét lesújtotta a hír, de megértette, férje miért tett így, és elfogadta a döntését.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kevin és Ruby Franke még közösen indította el azt a Youtube-csatornát, amin megosztották családi életüket, gyermeknevelési elveiket, és sokan voltak, akik már ekkor is problémásnak találták azt, hogy édesanyjuk milyen szigorú a gyermekekkel, volt, aki már ekkor feljelentést tett a gyermekvédelmi hatóságoknál.

Emellett Kevin Franke felesége letartóztatása után legidősebb lányukkal is összetűzésbe került, állítása szerint ugyanis Shari betört az otthonába, és néhány elektronikai eszközt elvitt onnan.

A rendőrség azonban nem tartóztatta le Sharit, apjának elmondták, hogy házkutatási parancsuk volt, és ők feszítették fel otthonának az ajtaját, lány pedig nem tudta, hogy nem viheti el azokat az eszközöket és iratokat, és felajánlotta, hogy szívesen visszaadja azokat, és ez meg is történt. Kevin Franke ezután azzal fenyegetőzött, hogy feljelenti a rendőrséget. 

Mint írtuk, miután nagykorú lett, Shari az Instagramján számolt be arról, hogy az édesanyja nevelési módszerei miatt megszakította a kapcsolatot a szüleivel, és megkönnyebbült, amikor végre letartóztatták Ruby Franke-t. „Évek óta próbáljuk elmondani a rendőrségnek és a gyerekvédelmi hatóságnak ezt az ügyet, és annyira örülök, hogy végre úgy döntöttek, hogy lépnek. A gyerekek biztonságban vannak, de hosszú út áll előttünk.”

A Franke család 2021-ben. (Fotó: moms_of_truth/Instagram)

A Franke család 2021-ben (Fotó: moms_of_truth/Instagram)

Hogy jutottak idáig?

Mint írtuk, a nyolcfős Franke család csatornája 2015-ben indult, és az 8 Passengersnek (Nyolc utas) közel 2,5 millió feliratkozója volt, mielőtt a történtek után törölték volna. Úgy tűnt, ez is csak egy újabb családi vlog, de egyre többen figyeltek fel arra, hogy valami nincs rendben, például amikor az egyik fiú megemlítette, hogy büntetésből több hónapon át nem alhatott az ágyában.

Vagy amikor Ruby Franke amiatt dühöngött, hogy az iskolában enni adtak a lányának, aki éppen szintén büntetésben volt. „Eve-nek kell reggel elkészíteni az ebédjét, ha ezt nem teszi meg, akkor éhes marad. És remélhetőleg senki sem ad neki enni, és senki sem lép közbe” – fejtette ki egy videóban.

A letartóztatás után pedig sokan újra átnézték a tartalmaikat, és egy nagyon sötét kép rajzolódott ki, volt, amikor anyja azzal fenyegette meg az egyik lányt, hogy levágja kedvenc plüssjátéknak a fejét, ha nem viselkedik rendesen, vagy előfordult, hogy két gyermekének azt mondta, nekik bizony nem hoz ajándékot a Télapó, mert hiába bünteti meg őket, így is engedetlenek.

Vannak, akik már 2020-ban is petíciót indítottak, annak reményében, hogy a gyermekvédelmi hatóság majd közbelép, de nem volt előrelépés, a szülők pedig azzal védekeztek, hogy a jeleneteket kiragadták a kontextusukból. 

Ezután az 8 Passengers népszerűsége csökkenni kezdett, és miután a házaspár 2022-ben különköltözött, Ruby Franke törölte a csatornát, de a Youtube-nak nem fordított hátat, 2022-ben új csatornát indítottak Hildebrandttal a tanácsadással, önfejlesztéssel foglalkozó ConneXions nevű vállalkozásuknak.

A két nő 2020 környékén ismerkedett meg, amikor Franke legkisebb fia miatt fordult hozzá, ezután barátok, majd üzlet-, illetve lakótársak lettek. Jodi Hildebrandt a ConneXionst még 2007-ben indította el, de hivatalosan 2018 áprilisában jegyeztette be vállalkozásként.

Egyes források szerint a fanatikus nézeteiről ismert mentálhigiénés tanácsadó módszeresen egymás ellen fordította házastársakat, patologizálta a betegek viselkedését mint a különböző függőségek bizonyítékát, és arra bátorította az embereket, hogy szakítsák meg a kapcsolatot azokkal, akik nem az ő tanításai szerint éltek, ezzel pedig többet ártott az ügyfeleinek, mint használt.

Jodi Hildebrandt és Ruby Franke (Fotó: moms_of_truth/Instagram)

Jodi Hildebrandt és Ruby Franke (Fotó: moms_of_truth/Instagram)

Többeknek feltűnt, hogy Ruby Franke sem az előnyére változott meg új barátnője oldalán, és a szomszédok is észlelték, hogy valami nincsen rendben. A gyerekeket állítólag sokszor magukra hagyták, amikor pedig az aggódó lakók kihívták a rendőrséget, senki sem nyitott ajtót, ők pedig nem léptek semmit.

Mindeközben csatornáikon rendkívül káros tartalmakat osztottak meg a gyereknevelésről, például azt, hogyha egy gyerek rossz, akkor nem szereti feltétel nélkül a szüleit, és nincs joga ahhoz, hogy privát szférája legyen. Az pedig már csak hab a tortán, hogy rendszeresen voltak kirekesztő, például homofób, transzfób és rasszista megjegyzéseik.

(via 1, 2, 3, 4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top