nlc.hu
Életmód

Ruby Franke, a gyerekeit bántalmazó influenszer

Gyerekei éheztetésével épített magának 2,5 milliós követőtábort Ruby Franke, az influenszermami

Ha még nem lenne mindenki számára egyértelmű, hogy a családi YouTube-csatornák zöme a pokol legmélyebb bugyraihoz hasonlít, itt az újabb bizonyíték.

Miközben mi, hétköznapi emberek arról vitatkozunk – és milyen jogosan! – hogy okés-e a gyerekek fotóit feltenni a közösségi oldalakra, a YouTube-on még mindig él és virágzik egy sokkal problémásabb formátum: a családos vlogok kategóriája. 

Ennek a műfajnak az a lényege, hogy a szülők az interneten megosztják a családjuk, gyerekeik ügyes-bajos dolgait, ezzel generálva nézettséget. Félreértés ne essék, alapvetően még jónak is mondható, hogy valaki nyíltan beszél a szülőség nehézségeiről, esetleg megoszt olyan tippeket és trükköket, amivel másoknak is segít. A határvonal azonban meglehetősen vékony: sokszor a jó szándékú tartalomgyártás átmegy a gyerekek lájkokért való megalázásába – elég csak a nemrég futó tiktokos „tojás kihívásra” gondolni. 

Abba viszont bele sem gondolunk, hogy mi van, ha pont olyan szülők osztogatnak tanácsot az interneten, akik finoman szólva sem a gyereknevelés mintapéldái? Pedig egy amerikai influenszermami esetében pont ez történt.

Ruby Franke nyolc éven keresztül osztotta meg több mint 2,5 milliós táborával a nevelési tanácsait a YouTube-on. A tanácsokat ő maga is alkalmazta a gyerekein, most pedig a bíróság előtt kell értük felelnie.

Ruby Frankie

Ruby Frankie
(Fotó: moms_of_truth instagram)

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, az édesanyát és üzlettársát, Jodi Nan Hildebrandtot a múlt héten tartóztatták le a Utah állambeli Ivinsben, miután a gyermekjóléti szolgálat munkatársai a videós 10 éves lányát alultáplált állapotban találták meg a házban.

A vád szerint Franke 12 éves fia kimászott az ablakon, és egy szomszéd házhoz szaladt, hogy ételt és vizet kérjen, ami után a szomszéd, akihez bekopogott, kihívta a rendőröket. A házból kimenekített gyerekek alultápláltak voltak és fizikai bántalmazás nyomai látszódtak rajtuk.

Nyolc (bántalmazott) utas

Franke és férje 2015 elején indította el családi YouTube-csatornáját „Nyolc utas” néven. A vlog a házaspár és hat gyermekük – Shari, Chad, Abby, Julie, Russell és Eve – életét örökítette meg. Az azóta törölt csatornának a népszerűsége csúcsán több mint 2,5 millió feliratkozója volt.

Mint sok másik vlogger család a YouTube-on, a Nyolc utas is Ruby és Kevin Franke szülői stílusára, a gyerekek nevelésére és fegyelmezésére összpontosított. A család az alapból is konzervatív Utah államban élt, a mormon egyház tagjai voltak, és a gyerekeiket az iskolába járás helyett otthon tanították.

A kezdetekben a család egész átlagos videókat posztolt, ám az idő előrehaladtával fény derült Franke „sajátos” nevelési módszereire: egy videóban például arról beszélt, hogy egy nap üzenetet írt a hatéves lánya, Eve osztályfőnöke, mivel a kislánynak nem volt ebédje. A tanárnő arra kérte az anyukát, hogy vigyen be valamit az iskolába a gyereknek, Franke azonban azt válaszolta neki, hogy a kislány magának kellett volna, hogy ebédet pakoljon és mivel nem tette meg, „természetes következmény”, hogy éhes marad.

Remélem, hogy senki nem lép közbe és ad neki enni, mert akkor nem fog a tettei természetes következményéből tanulni

– magyarázta az anya a felvételen.

Egy másik alkalommal a család kamaszfia, Chad beszélt arról, hogy egyszer fél évig egy babzsákon kellett aludnia büntetésből azért, mert megviccelte az egyik testvérét. Az eset 2020-ban történt, és akkora port kavart, hogy még egy petíció is indult azért, hogy a gyámhatóság kivizsgálja a család elleni vádakat, de az ügyet egy családlátogatás után lezárták, mert a helyszínre kimenő hivatalnokok úgy vélték, hogy nem megalapozottak az állítások.

Franke család

2021-ben, egy évvel az első bántalmazási vádak után, a család együtt ünnepelte a húsvétot
(Fotó: moms_of_truth instagram)

Pedig nem csak ismeretleneknek tűnt fel, hogy valami nem stimmel: nem sokkal azután, hogy nagykorú lett, Franke legidősebb lánya, Shari az Instagramján számolt be arról, hogy az édesanyja nevelési módszerei miatt megszakította a kapcsolatot a szüleivel. Most szintén a közösségi oldalán üdvözölte, hogy a gyámügy végre „igazságot szolgáltat”.

„Évek óta próbáljuk elmondani a rendőrségnek és a gyerekvédelmi hatóságnak ezt az ügyet, és annyira örülök, hogy végre úgy döntöttek, hogy lépnek – írta. – A gyerekek biztonságban vannak, de hosszú út áll előttünk.”

Mindenki tudta, hogy baj van

A mostani botrány kirobbanása után a Rolling Stone magazin megkereste a Franke házaspár szomszédait, akik arról számoltak be, hogy már az elmúlt pár évben érdekesen alakultak a család dolgai.

Franke 2020 környékén ismerkedett meg Jodi Hildebrandttal, aki egy fanatikus nézeteiről ismert mormon „terapeuta”. Hildebrandt egy ConneXions Classroom nevű központot vezet, ahol a weboldaluk szerint „a gyógyítás egy másfajta módozatát alkalmazzák, amelyet a pszichoterápia nem tud nyújtani”. Hildebrandt olyan tanfolyamokat és kezeléseket fejleszt ki, amelyek állítása szerint a függőségeket, az értéktelenség vagy elégtelenség érzését, a párkapcsolati konfliktusokat, az intimitási problémákat, a kommunikációs zavarokat hivatott megszüntetni.

A két nő barátsága hamar üzleti kapcsolattá alakult, nem sokkal később pedig már együtt tűntek fel Franke Instagramján is, ahol gyereknevelésről szóló kurzusokat árultak.

Franke és Jodi Hildebrandt

Ruby Franke és Jodi Hildebrandt
(Fotó: moms_of_truth Instagram)

„2022 elején kezdett furcsává válni a dolog – mesélte egy helyi lakos az újságnak. – Az emberek aggódtak, mert Ruby teljesen abbahagyta a YouTube-os dolgait. Aztán minden elsötétült. Minden ablakot leragasztottak papírral. A szülők hetekre eltűntek, a gyerekek pedig egyedül maradtak a házban.”

A szomszéd állítása szerint emiatt többször is kihívták a rendőrséget, azonban miután a család egyszerűen nem nyitott ajtót, a kiszállásnak nem lett semmilyen következménye.

Egy másik helyi arról beszélt, hogy Franke vaskalapos mormonként volt ismert a környéken, aki a szomszédait is simán kioktatta. Valakivel azért veszett össze, mert bikinis nőket ábrázoló posztereket látott a garázsának falán.

„Egyik évben nem tartottak karácsonyt, mert a gyerekek szerinte valamilyen bűnt követtek el. Már akkor is azt gondoltuk, hogy teljesen bolond” – magyarázta a férfi.

Mindannyian megkönnyebbültünk, amikor a gyámhatóság végre elvitte a gyerekeket. Már attól tartottunk, hogy csak hullazsákban fognak abból a házból szabadulni

– tette hozzá.

Franke testvérei, Ellie Mecham, Julie Deru és Bonnie Hoellein – akik maguk is influenszerek – a youtuber letartóztatását olyan dolognak nevezték, aminek „meg kellett történnie”, és azt mondták, hogy Franke gyermekeinek biztonsága az egyetlen prioritás számukra.

„Az elmúlt három évben a gyermekei érdekében hallgattunk a testvérünk, Ruby Franke viselt dolgairól. A háttérben azonban mindent megtettünk, amit csak tudtunk, hogy megpróbáljunk gondoskodni a gyerekek biztonságáról” – állt az Instagramon közzétett nyilatkozatban.

„Nem éreztük helyesnek, hogy egyáltalán ne beszéljünk a történtekről, de amint ezt megtettük, nem fogunk további nyilatkozatokat adni. Rubyt letartóztatták, aminek meg kellett történnie. Jodit letartóztatták, aminek szintén meg kellett történnie. A gyerekek most már biztonságban vannak, és ez az első számú prioritás” – írták.

A Franke és Hildebrandt letartóztatását elrendelő bíró múlt hét csütörtökön a házban talált két gyermeke sérüléseinek súlyossága miatt megtagadta a nők óvadék ellenébeni feltételes szabadlábra bocsátását. Erik Clark Washington megyei ügyész közleményében elmondta, hogy a nőket az éheztetés mellett kínzással és súlyos testi sértéssel is vádolják. Ha elítélik őket, akkor hosszú évekre rács mögé kerülhetnek.

(via; via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top