nlc.hu
Család

Nárcizmus jelei gyerekkorban

5 jel, amiből sejtheted, hogy narcisztikus személyiségű egy gyerek

Sok szülő retteg attól, hogy gyermekéből alacsony önértékelésű felnőtt lesz, nem is sejtve, mekkora teher, ha a csemete majd' kicsattan az önbizalomtól.

Attól, hogy egy gyerek hajlamos az önzésre és néha olyan dolgokat tesz azért, hogy kivívja a körülötte élők figyelmét, amivel mások idegein táncol, még nem kell attól tartani, hogy kibontakozóban van nála a narcisztikus személyiségzavar. Van azonban néhány olyan figyelmeztető jel, aminek fennállásakor bekapcsolhat a fejedben a vészjelző…

Kisfiú koronával a fején, királynak öltözve

Fotó: Getty Images – Imgorthand

Mit jelent a narcizmus?

A narcisztikus személyiségzavar nemcsak egy divatos kifejezés, hanem nagyon is létező probléma. Szakmai körökben az angol NPD, azaz Narcissistic Personality Disorder mozaikszóval jelölik, és az érintettek a külső szemlélők számára először csak nagyon magabiztosnak és határozottnak tűnnek. Rövid időn belül szemet szúrhat aztán az is, hogy  folyamatosan a saját nagyszerűségüket, különlegességüket és nélkülözhetetlenségüket firtatják. 

Ehhez hasonló jelek néhány esetben akár már gyerekkorban is megmutatkozhatnak, és ha jelen vannak, nem szerencsés a szőnyeg alá söpörni a problémát. Leginkább azért, mert fiatalabb korban még jobban formálható a személyiség, így az időben érkező segítséggel meg lehet előzni például a későbbi párkapcsolati problémákat vagy a narcizmus miatti munkahelyi összeférhetetlenséget.

Megnézem
Összes kép (5)

Nyitókép: Getty Images – Karen Moskowitz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top