nlc.hu
Család

Kisbaba életét mentette meg a diszpécser

Drámai hangfelvétel: 3 hónapos kisbaba életét mentette meg a mentésirányító

Követte az édesanya a diszpécser utasításait.
kisbaba

“Jó napot kívánok! Egy 3 hónapos baba van a kezemben, és nem vesz levegőt és fehér” – sokkos állapotban kérte egy édesanya a mentők segítségét, mert a kisgyereke nem vett levegőt – számolt be a Tények. A kétségbeesett édesanya segélyhívását a mentők tették közzé.

A drámai pillanatok alatt a diszpécser végig nyugodt maradt és pontosan irányította a sokkos állapotban lévő anyukát. Elmagyarázta az anyukának, hogy mit tegyen. Amikor világosság válik, hogy nem lélegzik a kisbaba, akkor sem jön zavarba a mentésirányító: újabb utasításokat ad a rémült szülőnek.

Arra kérte az anyukát, hogy szájon át lélegeztetéssel segítsen, de ekkor a baba még kritikus állapotban van, ezért az anyuka – a diszpécser utasítására – elkezdi az újraélesztést. Pontosan végzi a mellkas nyomását, ami szerencsére eredményes. “Egyre rendszeresebben kezd  levegőt venni” – számol be a fejleményről.

Mire megérkeztek a mentők, a csecsemő már újra lélegzett. A mentők azonnal átvették a csöppség ellátását, és stabil állapotban szállították kórházba.

Mint Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta a Tényeknek, egy diszpécsernek nemcsak az a feladata, hogy mentőt küldjön egy beteghez, hanem: „Telefonon keresztül megkezdjék a segítségnyújtást, egy protokoll alapján vezessék az újraélesztést. Sok ember életét sikerült már így megmenteni”.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top