nlc.hu
Család

A 2okos gyülöletkeltő videói

Gyűlöletkeltéssel tarol a két videós – a te gyereked is nézi őket?

A 2okos nevű huszonéves páros hergeli a közönségét a nők ellen, homoszexuálisok ellen, kövérek ellen, kerekesszékesek ellen, vegánok ellen… bárki ellen gyűlöletet terjeszt, a tinik pedig megőrülnek értük.

„A hímsovinizmustol kezdve, a fogyatékkal élők bántalmazásán a homofób/transzfób, utálatot terjesztő propagandáikon keresztül a body shaminget érintve a gyermekbántalmazásig mindent tudatosan felépítve adagolnak a formatív éveikben járó, túlnyomó többségben 12-3-4 éves fiataloknak, az összes morális emberi normát felrúgva!” – mondja Whisper Ton videójában a 2okos nevű youtuber párosról, akik jelenleg 223 ezer követővel rendelkeznek. Egyet kell értenünk Whisper Tonnal: legyen már egy határ, amit nem lépünk át tartalomgyártóként, és nem megyünk át full Andrew Tate-be, hogy gyűlölettel mossuk át a tinik agyát.

A két fiatal férfi csatornája csak egy a sok közül, akik a gyűlöletre építenek fel tartalmakat, a politikai korrektség farvizén evezve, arra apellálva, hogy az embereknek már néha elegük van a világ változásaiból, és sokan vannak, akik azt érzik, már túlzásba esett a PC, azaz túl sok mindenre kell már vigyázni, ha megszólalunk. Ezt a 2okos ki is mondja, hogy szerintük túl sok az elfogadás a világban, amivel van egy jó nagy rétege a társadalmunknak, aki boldogan egyetért. Értjük tehát, hogy miért lesznek ezek a tartalmak ilyen népszerűek – mint ahogy Andrew Tate-nek is óriási követőtábora van -, de ettől még, hogy rengetegen tapsolnak nekik, nem lesz helyes, amit csinálnak. Sem egyéni, sem társadalmi szinten.

Arra építeni a népszerűséget és karriert, azzal keresni a mindennapi betevőt, hogy másokról rosszakat mondasz, a halálukat kívánod, óbégatsz azon, hogy nem olyanok, mint te, és azon nosztalgiázol, milyen jó volt régen, amikor még verni lehetett a gyerekeket, és szabadon diszkriminálhattak bárkit a fehér hetero férfiak kedvükre, legyen szó a nőkről, melegekről, kövérekről – tényleg bárkiről, mert a két videós szinte minden szerintük kisebbségre kitér -, szóval erre építeni finoman szólva nem túl elegáns dolog, sőt, nevezhetjük legaljának. Bár a nők a valóságban nem igazán számítanak kisebbségnek, de nyilván a 2okos kommentárja szerint nekünk is be kéne fogni a szánkat és a konyhába visszavonulni főzni. De nem kímélik a férfiakat sem: ha épp depressziós egy férfi, akkor az már egy „punci”, mert depresszió igazából nincs is szerintük.

Agresszív és nyíltan gyűlöletkeltő tartalom a 2okosé, amivel a legnagyobb baj az, hogy a legérzékenyebb korosztályt mérgezik vele, a tinik követik őket főleg, és még a saját követőiket sem kímélik.

Bullyingolják a 13 éveseket, arra biztatják a reakcióikkal, kimondatlanul is a tiniket, hogy ha nem tetszik nekik valakinek az arca, akkor szabad zaklatni, a megoldás az, hogy kinevessék, csúfolják, sőt, fizikai agressziót is alkalmazzanak vele szemben – az erőszak szerintük „kell a fiúknak”. Ez pont az a hozzáállás, ami a labilisabb tinédzsereket simán belöki a vonat alá.

2okos (Forrás: Youtube)

Lehet viccelni a PC-vel, abszolút helye van a humornak a túlzásba eső politikai korrektséggel szemben, de van egy határ, amit a 2okos szemmel láthatóan nem érez. A bullying, a zaklatás már nincs rendben. A 2okossal kapcsolatban az az érzésünk, hogy egy felturbózott, magyarított Andrew Tate-párost látunk, akik próbálják a gyűlöletkeltést humornak eladni, csak sajnos ez már nem vicces, amit csinálnak. Ahogy Whisper Ton megfogalmazta, a 2okos az „alsó polcos Andrew Tate”, és inkább szánalmas az egész, mint vicces.

De! És itt jön egy nagy de, ugyanis a fő probléma, hogy a 2okost rengeteg fiatal, tinigyerek követi, és példaképként tekintenek rájuk.

Felnőttként, szülőként fokozottan kell figyelnünk a tinikre, hogy ezek a mérgező teóriák, amiket a 2okos is közvetít, ne tudjanak maradandó károkat okozni a gyerekeink elméjében. Nem poén, amit művelnek, és igenis komoly véleményformáló ereje van a szavaknak, videóknak, online tartalmaknak a fiatalok körében, akik épp keresik a saját útjukat, saját véleményüket, ki akarnak szakadni a szülők hatalma alól.

Természetesen a tiltás nem sokat ér már a tizenéveseknél, a megoldás inkább abban lehet, hogy segítünk nekik értelmezni, amit hallanak, látnak, elmondjuk a gondolatainkat, és beszélgetünk velük sokat arról, hogy miért olyan fontos a társadalomban az elfogadás, és az, hogy ne zaklassunk senkit, aki nem úgy él, ahogy mi jónak gondoljuk. A megoldás az élni és élni hagyni – ezt kell erősíteni a gyerekekben, hogy a 2okos és hasonló tartalomgyártók ne tudjanak beférkőzni a bőrük alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top