nlc.hu
Család

A loverboy módszer az emberkereskedelemben

Ismerd meg Andrew Tate módszerét, amivel prostitúcióra kényszerítik a fiatal nőket!

A loverboy módszerrel csalják lépre a fiatal lányokat, hogy aztán úgy csináljanak prostituáltat belőlük, hogy szinte észre sem veszik a nők, hogy emberkereskedelem áldozataivá váltak.

A loverboy módszert (loverboy jelentése: fiú szerető) használó férfi elhiteti a kiszemelt áldozattal, hogy szereti és gondoskodni fog róla, majd amikor kiépítette a bizalmi légkört, prostitúcióra kényszeríti a nőt. Az emberkereskedelemben gyakran használt módszer miatt az áldozatok jellemzően azt gondolják az álszerelem hatására, hogy a saját akaratukból egyeznek bele a szexmunkába, és önként vállalják a prostitúciót.

Szeretlek, és most dolgozz!

A loverboy technikát a bűnözők széles körben használják arra, hogy a gazdasági és szociális nehézségekkel küzdő áldozatokat kényszerprostitúcióra toborozzák. Ezek a férfiak kihasználják az áldozatok sebezhetőségét, drága ajándékokkal vagy egy jobb élet ígéretével csábítják őket – ezért is tartoznak a gyermekotthonokban lakó lányok kiemelten a veszélyeztetettek közé.

A loverboy módszer lényege, hogy a strici, az emberkereskedő vagy a bántalmazó kiszolgáltatott, szegény és gyakran fiatal nőket vesz célba azzal a benyomással, hogy romantikus kapcsolatot alakít ki. A loverboy kedves gesztusokkal, szerelmes üzenetekkel, figyelemmel és ajándékokkal csábítja el a lányokat. A kapcsolatban minden túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen – aztán kiderül, hogy valóban nem igaz, mert a loverboy később szexuálisan kihasználja és bántalmazza a becserkészett nőket.

Figyelj a következő jelekre:

  • Az áldozatok szemszögéből nézve az elkövetők kezdetben gondoskodóak, kedvesek és elbűvölőek.
  • Úgy tűnik, hogy hiteles szeretetet és támogatást nyújtanak az áldozatnak, amivel elnyerik a bizalmát.
  • Az elkövető azt követeli az áldozattól, hogy átmenetileg vagy kivételesen prostitúciót folytasson.
  • Az elkövető azt ígéri, hogy az áldozat jövedelmét közös jövőbeli tervekre vagy vállalkozásokra fogja felhasználni.
A loverboy módszer az emberkereskedelemben

Fotó: Getty Images

A leghíresebb loverboy

Tavaly vált szélesebb körben ismertté a loverboy kifejezés, amikor Andrew Tate letartóztatásakor robbant a hír, hogy a magát alfahímnek tartó, nőgyűlölő influenszer hét áldozatát a loverboy módszerrel toborozták. Tate és a testvére szerelmi vallomásokkal és ígéretekkel vezették félre és pornográf tartalmakban való szereplésre kényszerítették a nőket.

Tate nagyon nyíltan beszélt a webkamera-üzletéről, 2022-ben a Fresh & Fit podcastban azt állította, hogy havi 600 ezer dollárt keres 75 női webkameramodellel. Tate a saját weboldalán – amely már nem létezik, de a képernyőképeit széles körben megosztották – azt írta, hogy alkalmazottainak 50 százaléka a barátnője volt valamikor, és „egyikük sem volt a felnőtt szórakoztatóiparban, mielőtt találkoztak velem”.

Az oldalon egy olyan eljárást magyarázott el, amely kifejezetten a loverboy módszerre jellemző:

A feladatom az volt, hogy megismerjek egy lányt, elmenjek néhány randira, lefeküdjek vele, teszteljem, hogy minőségi-e, szeressen belém annyira, hogy bármit megtegyen, amit mondok, aztán pedig vigyem a webkamera elé, hogy együtt gazdagodjunk meg.

– írta Tate. – Nem számít, hogy egyetértesz vagy nem értesz egyet azzal, amit a hűségükkel, az alárendeltségükkel és az irántam érzett szeretetükkel tettem. Az eredményeket nem tagadhatjátok le, és az eredmények egyszerűek: a barátnőim többet tennének értem, mint a férfiak 99,9 százalékáért a saját felesége. (…) Van egy csomó csajom, akik szerelmesek belém, és nem engedem, hogy kimozduljanak és szocializálódjanak.”

Andrew Tate és testvére Tristan

Andrew Tate és testvére, Tristan a bukaresti bíróságon (Fotó: Profimedia)

A Tate testvérek a War Room vezetői, ami egy exkluzív közösségi hálózat és Telegram-csatorna, amely hozzáférést biztosít a tagoknak a nőgyűlölő testvérek szexről és férfiasságról szóló tanításaihoz – nem mellesleg pedig itt toboroztak szexmunkásokat is. A 2021 júniusából származó üzenetekben Tate a War Room tagjaival folytatott csevegésekben azzal kezdi, hogy általánosságban kifejti, milyen erényeket keres a női partnereiben, akikre a webkamerázáshoz szüksége van: „Adj nekem egy átlagos, képzettség nélküli idiótát, aki vakon hűséges – írja. – Alapvetően minden nőt a hűség alapján ítélek meg. Ha hűségesek és nem hagynak el, a végén mindent megtesznek, amit akarok.”

Nem idegenek rabolnak el nőket

Bár a TikTok az esetek többségében nem túl hasznos dolog, a loverboy módszer ismertetésében azonban egész jó eszköznek bizonyult. A kifejezés akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a román hatóságok letartóztatták Andrew Tate-et, és a vádak megfogalmazásakor említették a loverboy módszert. Ennek hatására indult el a TikTokon a trend, amelyben ezt a jelenséget fejtegetik a fiatalok, és feltárják, hogy a módszer miben különbözik az emberkereskedelemről alkotott sztereotípiáktól.

A tiktokkerek között Victoria De Vall – 372 ezer követővel – is felszólalt, és elmondta, hogy korábban egy szexkereskedelemmel foglalkozó nonprofit szervezetnél dolgozott. Az egyik videójában néhány tévhitről igyekezett lerántani a leplet.

„A szexkereskedelem nagy része nem abból áll, hogy egy idegen elkapja az embert – mondta. – Hanem olyan tesz áldozattá, akit ismersz és manipulál téged.” Ez a loverboy lényege, mondta De Vall, a módszer tipikus formája, hogy a férfiak randiznak egy nővel, és eljátsszák a hősszerelmes szerepét, hogy a nőt behálózzák. „Miután a nő beléjük szeret, rákényszerítik a szexkereskedelemre, hogy pénzt keressenek rajta” – mondta De Vall.

Egy másik tiktokker, Luna Voyd szerint Tate története segíthet mindenkinek megérteni, hogy az emberkereskedelem nem olyan, mint az Elrabolva (Taken) című filmben, „nem csak azt jelenti, hogy elrabolnak egy Target parkolóban. Az ilyen típusú pasik általában ráveszik a lányokat, hogy bízzanak bennük, adják át az összes iratukat, mert szerelmesek, még akkor is, ha valójában nem így van – mondta Voyd. 

Valószínűleg egy partner, egy családtag, valaki, aki közel került hozzád – nem pedig egy random idegen lesz az emberkereskedő.

Az Europol, az EU rendőrségi ügynöksége szerint a loverboy technikát széles körben használják „a gazdasági és szociális nehézségekkel szembesülő áldozatok toborzására. A gyanúsítottak az áldozataik sebezhetőségét célozzák meg, drága ajándékokkal és egy jobb külföldi élet ígéretével csábítják el őket – olvasható az Europol honlapján közzétett bejegyzésben. – Sok nő hagyja el így a családját, hogy más országokban keressen szerelmet és új lehetőségeket.” Az Europol szerint azonban a románc nem tart sokáig: amint az áldozatok az új országban vannak, arra kényszerítik őket, hogy pénzt keressenek a közvetítőjüknek.

Élete szerelme helyett mást talált

Rebecca Bender 18 éves volt, amikor azt hitte, megtalálta azt, akivel élete hátralévő részét leélheti. Miután hat hónap randizás után összeköltöztek, a férfi azt mondta Rebeccának, hogy a munkája miatt Las Vegasba kell költöznie, és meggyőzte a nőt, hogy csatlakozzon hozzá. Amint megérkeztek, partnere a barátjából emberkereskedővé vedlett át, Rebeccát pedig prostitúcióra kényszerítette.

Hat év és három különböző Las Vegas-i emberkereskedő után – akik közül kettő a hátára tetováltatta a nevét – Rebecca Londonba menekült, amikor a stricijét letartóztatták adócsalásért. Azóta megalapította a Rebecca Bender Initiative nevű nonprofit szervezetet, amely az emberkereskedelem felismerésére, leleplezésére és kivizsgálására képezi ki az elsősegélynyújtókat. A szervezet része az Elevate Academy, a világ legnagyobb online iskolája az emberkereskedelem túlélői számára.

Munkája során Rebecca felfigyelt arra, hogy az emberkereskedelemről számos mítosz és téves információ kering az interneten, különösen arról, hogy kik az emberkereskedők és hogyan toboroznak. „Az emberkereskedelem kevesebb mint egy százaléka az idegen által elkövetett emberrablás – mondja Rebecca. – Olyan követi el, akit ismersz. Az összes városi legenda, mint például a mogyoróvaj a szélvédőn; ha egy szám van az ablakodra írva; ha valaki zsebkendőt ad, ne fogadd el; ha rózsát adnak a kezedbe, az droggal van megspékelve, és elájulsz – ezek közül egyik sem igaz. 15 éve csinálom ezt, több mint 115 ezer rendőrtisztet képeztem ki, és még soha senki nem látott ilyen esetet.” A loverboy módszert azonban előszeretettel alkalmazzák az emberkereskedők.

Bár ezek a mítoszok nem tűnnek károsnak, Rebecca szerint óvatosnak kell lenni velük, mert a szenzációhajhász téves információkkal a valódi jelek félreértelmezését kockáztatjuk. Ha ugyanis az emberkereskedelem áldozata csak a városi legendákat látja, akkor nem veszi észre, amikor manipulálják, és esetleg egy loverboy megkörnyékezi.

„Nekünk, aktivistáknak és szakértőknek nem hasznos, ha olyan influenszerek, akik nem ismerik a problémát, pontatlan információkat osztanak meg, mert keményen dolgoztunk azon, hogy megtörjük ezeket a mítoszokat, segítsünk megmutatni a valódi figyelmeztető jeleket, és segítsünk abban, hogy az áldozatok – például Andrew Tate és Jeffrey Epstein áldozatai – ismerjék ezeket a jeleket, hogy meg tudják védeni magukat – tette hozzá Rebecca.

Ugyanabban a közösségben nőttem fel, mint ti, ugyanazokat a filmeket néztem, ugyanazokat a mítoszokat látom, így amikor emberkereskedelem áldozata lettem egy teljesen más módon, úgy éreztem magam, mint egy bárány, akit vágóhídra vezetnek.

„Nem raboltak el, nem voltam bezárva egy pincében, nem feküdtem egy koszos matracon, tehát nem lehetek emberkereskedelem áldozata, biztos, hogy családon belüli erőszak áldozata vagyok, vagy a barátom féltékeny – fogalmazott Rebecca. – Azért mentem vele tovább, mert senki sem beszélt a valódi figyelmeztető jelekről. Sok áldozat nem is tudja, hogy áldozattá vált. Tudják, hogy valamilyen bántalmazás éri őket, de nem az emberkereskedelemre gondolnak, hanem a családon belüli vagy a párkapcsolati erőszakra.”

Hogyan védekezz a loverboy ellen?

Ha a saját vagy az ismerősöd kapcsolatában észreveszed, hogy a partner irányító vagy kizsákmányoló magatartást vesz fel, fordulj a megbízható barátokhoz vagy családtagokhoz segítségért – írja az Europol. További figyelmeztető jelek:

  • Az elkövető elkezdi megkérdőjelezni az áldozat bizalmát vagy függetlenségét;
  • Az elkövető elszigeteli az áldozatot a barátaitól vagy a családjától;
  • Az elkövető agresszívan vagy erőszakosan kezd viselkedni az áldozattal szemben;
  • Az elkövető olyan tevékenységekre kényszeríti az áldozatot, amelyeket nem akar megtenni.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top