nlc.hu
Család
Hasznos a szakítás után a szex?

Szakítás után szexuális kalandokat keresel? A pszichológus megmondja, jó ötlet-e

Amikor a szakítás után rögtön egy idegen karjaiban keresed a vigaszt, az nem feltétlenül a világ legjobb ötlete, de persze ez a kérdés sem fekete vagy fehér.

Az angolul rebound szex fogalma azt takarja, amikor a szakítás után csak szexre keresel valakit magadnak, hogy könnyebben túljuss az exeden. Alapvetően a szakítás utáni továbblépésről szól. Mivel azonban ez egy érzelmileg sebezhető időszak, nem biztos, hogy a világ legjobb ötlete szexuális kalandokba vetni magad, sokan mégis ezt teszik. Justin J. Lehmiller, Ph.D., a Kinsey Intézet tudományos munkatársa, szexuálpedagógus járt a kérdés végére, hogy most akkor jó vagy rossz nekünk, ha szakítás után rögtön szexbe rohanunk.

Segít túllépni a szakításon?

A rebound szex a legnagyobb valószínűséggel a szakítást követő körülbelül egy hónapon belül történik. A kutatások szerint minél hosszabb idő telt el a szakítás óta, annál kevésbé valószínű, hogy ilyen kalandokat keresnének az emberek. Ez azért van, mert a szakítást követő szorongás általában két héttel a szakítás után éri el a csúcspontját, és négy hét körül kezd csökkenni. Emellett átlagosan négy héttel a szakítás után az emberek hajlamosak már nem csak átmeneti partnert keresni. De egyébként teljesen egyéni, hogy mennyi időbe telik, amíg túljutunk egy szakításon, és ha egy hosszú távú vagy értékes kapcsolatból lépünk ki, a szorongás hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat. Ha a szorongás hosszabb ideig elhúzódik, az alkalmi szexpartnerek is maradhatnak huzamosabb ideig az életünkben.

Attól is függ, hogy hajszolni kezdjük-e az egyéjszakás kalandokat a szakítás után, hogy milyen módon történt a szakítás. A kutatások azt mutatják, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek részt benne azok, akiket korábban elhagytak, mert ez olyan megrázó élmény lehet, amely komoly csapást mérhet az önbecsülésre. Emiatt úgy próbálunk gyors pozitív visszajelzést nyerni, hogy keresünk egy kalandot.

Az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány három hónapon keresztül követte azokat az egyetemi hallgatókat, akik az elmúlt évben szakítottak. A résztvevők körülbelül kétharmada számolt be arról, hogy a vizsgálat során szexelt, és körülbelül egyharmaduk mondta, hogy ezt a szakítás utáni vigasz miatt tette. Ez arra utal, hogy a szexuális kaland a szakítást követően elég gyakori a fiatal felnőttek körében, akik szerint hasznos és segít túljutni a szakítás okozta fájdalmakon.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Most akkor jó vagy rossz?

Egyik sem, és mindkettő. A szakember szerint nem feltétlenül jó vagy rossz a szakítás utáni szexuális kalandozás. Vannak, akiknek valóban erősítheti, helyreállíthatja az önbizalmát, ami sérült a szakítás során, és segíthet abban a szex, hogy továbblépjenek az életben, vagy új kapcsolatot kezdjenek. Ugyanakkor nem mindenki hoz nagyszerű döntéseket vagy szerez pozitív tapasztalatokat, ha a szakítás utáni szexről van szó. Például, ha az egyéjszakás kaland egy olyan lerészegedés után jön össze, amit megbánsz, akkor az a szexuális élmény nem segítséget jelent, hanem még egy csapást okoz az önbecsülésednek.

A szakítás utáni szexet övező körülmények tehát nagyban számítanak a végső hatás szempontjából.

A Journal of Social and Personal Relationships című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a rebound szexnek pozitív és negatív aspektusai is vannak. Egyrészt azok az emberek, akik gyorsan belevágtak egy szexuális kalandba a szakítás után, pszichésen jobban érezték magukat, ami talán ebből az újonnan szerzett szociális és érzelmi támogatásból ered. Másrészt a gyors szex azzal is összefüggött, hogy az illető nagyobb vágyat érzett arra, hogy megbüntesse vagy bosszút álljon az exén. Bár úgy tűnt, hogy a mentális jólétre nézve van némi előnye, nem feltétlenül a szex oldotta meg a szakítással kapcsolatos összes negatív érzést.

Mindez persze csak általánosítás, az egyén szintjén egészen óriási különbségek lehetnek, és ami az egyiknek gyógyulási folyamat, az a másiknak akár nehezítést is jelenthet a továbblépésben.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top