nlc.hu
Életmód

Ezekre a tárgyakra tartottak a legtöbben igényt a szakítás után

„A válásom után a volt anyósom feljött és ellopta a kávéfőzőmet” – ezekre a tárgyakra tartottak igényt az exek szakítás után

A szakítás általában egy hosszú, szomorú és kimerítő folyamat, pláne akkor, ha együtt is éltek a párok. Ennek ellenére a szakítás során ismerszik meg a legjobban a másik fél valódi személyisége, ami után már lehet, hogy inkább vissza sem sírjuk egykori szerelmünket.

Mindegy, hogy mindössze pár hétig, pár hónapig, vagy évekig tartott a kapcsolatunk, bátran kimondhatjuk, hogy a szakítás legtöbb esetben egészen szívszorító. Persze minden párkapcsolat más és más, vannak különböző fokozatok a kapcsolat mélységét tekintve is, na meg persze abban is, hogy hogyan éljük meg ezeket a pillanatokat. A szakítást egyfajta gyászfolyamatként is szokták emlegetni, ami nem véletlen, hiszen azt az érzést tapasztaljuk meg, mint amikor elveszítjük egy szerettünket. Az az ember, aki éveken keresztül a „mindenséget” jelentette számunkra, hirtelen nem lesz az életünk része. Szokták mondani, hogy „újra idegenek lesztek, azonban ezúttal már emlékekkel”. És milyen igaz. Talán mindezt még nehezebb feldolgozni akkor, ha együtt is éltetek. 

A pszichológusok úgy vélik, hogy a legelső dolog, amire minden ember törekszik egy szakítás után, nem más, mint az, hogy jobban érezze magát. Egy ideig óráig persze mindez működik, azonban a gyógyulás első fázisa ott kezdődik, hogy megpróbáljuk megélni az érzéseinket és a veszteséget. (Elég furcsa belegondolni, azonban a sírás az önmegnyugtatás egyik eszköze, amely visszaállíthatja az egyensúlyunkat.)

Persze ez a fajta elengedési folyamat közel sem egyszerű. Olykor elkövetjük a legnagyobb hibákat, amiket csak ember elkövethet az elválás után, még akkor is, ha tudatában vagyunk annak, hogy éppen nagy hülyeséget csinálunk. A pszichológusok szerint minden tárgyat ki kellene selejteznünk, ami csak az exünkre emlékeztet. Mark Travers azt javasolja, hogy gyűjtsük össze az összes olyan tárgyat a lakásban, ami egykori párunkra emlékeztethetne minket.

„Ha az exed képe az éjjeliszekrényen van, vagy netalán a ház körül hever bármilyen holmija, az megnehezítheti a továbblépést és a gyógyulást” – íjra a TodayPsychology oldalán, majd hozzátette, hogy az már mindenki egyéni döntése, miszerint kidobja ezeket a tárgyakat, vagy mélyen a szekrény sarkába dobja. 

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Mindennek ellenére, nem egy olyan esetről hallhattunk már, ahol a felek szinte egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudtak megegyezni abban, hogy a szakítás után ki mit vigyen el a lakásból. Egy madridi pár például nem tudott megegyezni közös kutyájuk lakhelyével kapcsolatban, ezért a bírósághoz fordultak, de ez csak egy a sok történet közül. 

A Reddit egyik felhasználója nemrég szintén hasonló témákat feszegetett és úgy döntött, hogy felteszi a nagy kérdést. „Nálatok mit vitt/akart vinni magával az ex a szakításnál?” Mondanom sem kell, hogy néha egészen vicces, olykor pedig egészen felháborító állításokat olvastam. Persze erős kijelentés, de mondhatjuk, hogy minden rosszban van valami jó is. Ezeknek a szürreális helyzeteknek köszönhetően ugyanis vélhetően már sokkal könnyebben ment az elengedés. 

Ezekhez a tárgyakhoz ragaszkodtak az exek: 

„Még kapcsolatunk első hónapjában kaptam a mamámtól egy 200*200-as takarót és kijelentette, hogy viszi, mert úgyis csak azért kaptam ekkora takarót, mert ketten vagyunk. Elvitte. Plusz még egy vicces sztori: minden nagyobb veszekedésünknél leszerelte a TV-t a falról az utóbbi egy évben (kb 15 alkalommal)” – meséli a poszt írója. 

„Nem akarta odaadni az én nevemen lévő kocsit, amire 2 évig gyűjtöttem, mert egy héttel előtte ő vitte téligumi-cserére, amit ő fizetett. A kocsit szakítás előtt kb. 2 hónappal vettem meg.”

„Én léptem le a lakásunkból, miután megtudtam, hogy rajtam kívül van másik barátnője is. Csak azt vittem el, ami 100%-ban az én saját, személyes cuccom volt, amiket közösen vettünk, azt is mind ott hagytam. Nagyon rosszul érezhette magát emiatt, mert másnap átutalt nekem 500 ezer forintot. Örültem neki végül is.”

„Egyszer randiztam egy lánnyal, akinek megvolt az összes Watchmen képregény, és büszkén mesélte, hogy az exétől hozta el szakításkor, mert az egy seggfej volt.”

„Nekem az egyik exem egy Google Excelbe írta össze, hogy miket hozott bele a kapcsolatunk alatt a lakásba (amit én béreltem egyébként). Mindegyik tételhez odaírta, hogy mennyibe került, pl.: műanyag kuka, szőnyeg, lámpa, mikró, lábas, lavór, edényfogó evőeszközök stb. A hosszú lista áttekintése után én megvehettem tőle a dolgokat, vagy odaírhattam, ha elviheti azt. A legtöbbhöz odaírtam, hogy vigye el. Pár dolgot azért megvettem, mert elég nehéz volt éjjeli lámpa nélkül, vagy tükör nélkül élni, ő mindent elvitt, ami a listán volt, még a lavórt is. Végül is jogos, csak hát a 12 kanálból azért otthagyhatott volna egyet nekem, hogy legyen mivel kevergetnem a kávém másnap reggel, miután mindent kipakolt a lakásból akkurátusan. A hab a tortán, hogy ő a volt csajához cuccolt át egy szobába lakni, mert nem volt pénze saját albérletre. Ráadásul a srác a maradék cuccait, amik nem fértek el a kis szobában, azokat meg visszavitte a szüleihez, de legalább volt SAJÁT kukája, és szőnyege, meg merőkanala és lavórja! Én meg megvettem mindent újra magamnak.”

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

„Megcsalt, majd mikor eljött személyesen is elmondani, el akarta kérni a közösen vett óvszereket, mert a fele az övé és hát kellene. Lányról van szó.”

„A válásom után a volt anyósom feljött és ellopta a kávéfőzőmet.”

„Sérelmezte, mert el akartam hozni a hűtőt, amit én vittem a lakásába, mondván, akkor neki újat kell venni. Elvittem.”

„A volt élettársam szakítás után követelte, hogy fizessem ki a konyhacsempe árát, amit ő vett a lakásomba, és ő csempézte föl. Kicsit veszekedtünk, mert nem tudtunk megállapodni az összegben, erre bosszúból, mikor nem voltam otthon, mert dolgoztam, betört a lakásomba és elvitte a tv-m. Semmi mást, csak a vadonatúj LG tv-m, amit amúgy az apám vett nekem!”

„Az exem itt hagyta a felesleges cuccait a pincémben és nem volt hajlandó elvinni, mondván, hogy nincs hova. Tavaly tettem ki a lomtalanításkor, 4 év után.”

„6 év házasság után 2 bőröndben hoztam el a ruháimat, meg a kutyát. (Őt nem a bőröndben.) Mindent otthagytam, nyaralót, lakást, berendezési tárgyakat, bútort, medencét. A válás után 1,5 évvel írt, hogy kéri vissza a bőröndjeit.”

„Az egyik pólómat akarta az egyik exem megtartani, mert minden exétől van egy pólója. Nem adtam oda. Mondjuk ahogy így leírom, elég sorozatgyilkos feeling, pedig amúgy kedves lány volt.”

„Nekem a legutóbbi a kedvenc Gucci övemet nem volt hajlandó visszaadni, amit kb. 10 éve kaptam anyutól. Eléggé nőies öv, szóval nem tudom, mit kezd vele… De én azóta is siratom (mármint az övet), de a nálam maradt Adidas naciját rituálisan kidobtam a kukába ezután. A mostani páromnak említettem ezt. Ő azon volt felháborodva, hogy az exe a ő kutyáját akarta elvinni, de mivel azt nem tudta, bosszúból elvitte azt a Mindhunter című könyvet, amit az édesanyja a szülinapjára adott neki. Meg Kajdi Csaba könyvét, amit még dedikált is neki Cyla, ezek igazán fájdalmas pontok.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top