nlc.hu
Család
Hét év alatt három babát hagytak sorsukra a szülők

Hét éven belül a harmadik újszülöttjüket hagyták sorsára a szülők Londonban

Idén januárban, az év leghidegebb brit éjszakáján egy alig néhány órás újszülöttet hagytak magára Londonban. Hátborzongató, ami azóta kiderült a kislányról.
Hét éven belül a harmadik újszülöttjüket hagyták sorsára a szülők Londonban

Miközben a sorsára hagyott, alig néhány órás kislány – aki az Elza nevet kapta – kétségtelenül át volt fagyva, megtalálói szerint aktívan viselkedett és hangosan sírt – írja a BBC. A brit hírcsatorna cikkében kitér rá, hogy a kislány nevét azóta megváltoztatták, nevelőszülőkhöz került és jó egészségnek örvend.

Az ügyben már a kislány megtalálása után nyomozás indult, és nem csak azért, mert Nagy-Britanniában hosszú évek óta nem volt példa rá, hogy kétségbeesett szülők csak úgy sorsára hagyták volna újszülöttjüket. Nem. A Metropolitan Police azért igyekszik nagy erőkkel kinyomozni a kislány vér szerinti szüleinek kilétét, mert az elmúlt hónapokban végzett DNS-vizsgálat kiderítette, hogy Elza a szüleinek már a harmadik gyermeke, akit ugyanazon a környéken, nagyon hasonló körülmények között hagytak a sorsára.

Két kislányt és egy kisfiút hagytak magára

Mint kiderült, ugyanezek a szülők, London ugyanezen környékén 2017-ben és 2019-ben is magára hagytak már egy  kisfiút és egy kislányt, akik megtalálásukkor a Harry és Roman nevet kapták, és amiket azóta megváltoztattak. A rendőrségi beszámoló szerint mindhárom újszülöttet a szülés után alig néhány órával tették ki nyilvános helyen, takaróba bugyolálva, a köldökzsinórral együtt. A három baba közül kettőt a szülők a takaró mellett egy zacskóba is becsomagolták.

Az üggyel kapcsolatban Carol Atkins, a kelet-londoni családügyi bíróság főbírája azt nyilatkozta:

Meglehetősen ritka dolognak számít manapság az, hogy a szülők csak úgy sorsukra hagyják a gyereküket. Hát még hármat. Nem meglepetés, hogy az ügyet ilyen komoly közérdeklődés övezi.

A bírónő beszélt arról is, hogy a maga részéről ragaszkodott hozzá, hogy a sajtó nyilvánosságra hozza a három baba között vérszerinti kapcsolatot. Úgy véli, ezzel az információval hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a rendőrség minél hamarabb a szülők nyomára akadjanak.

Azt, hogy a szigetországban milyen ritkaságnak számítanak a sorsukra hagyott babák, jól példázza, hogy az erre vonatkozó statisztika vezetését 2015-ben megszüntették: 2012 és 2015 között nem volt ugyanis példa rá, hogy bárki magára hagyta volna az újszülöttjét. A BBC cikkében beszámol ugyan arról, hogy 2020-ban London keleti részén, Hackney-ban és 2021-ben Birminghamban is találtak egy-egy magára hagyott babát, ám a rendőrség ebben a két esetben viszonylag hamar a szülőanyák nyomára bukkant.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top