nlc.hu
Család
A nagyszülők hatása az anyák depressziójára

A nagyszülők óriási hatással vannak az anyák depressziójára – új finn kutatás

Egy finn tanulmány szerint azok az anyák, akiknek aktívan segítenek a nagyszülők, kevesebb antidepresszáns receptet váltanak ki.

A teljes munkaidős állás és a család összetartása hatalmas erőfeszítést igényel a szülők részéről, nem csoda, ha hullámvölgybe kerülnek érzelmileg időről-időre. A szülők, főleg az anyák mentális egészségének egyik kulcsa az aktív nagyszülőkben rejlik egy finn tanulmány szerint.

A nagyszülők támogatása

Egy nagyszülő támogatása óriási változást jelenthet egy anya jóllétében, még akkor is, ha nem élnek egy fedél alatt. Egy új, több mint 400 ezer 12 éves és annál fiatalabb gyermeket nevelő finn anyát vizsgáló tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor a nagyszülők rendelkezésre álltak, az anyák kisebb valószínűséggel váltottak ki receptet antidepresszánsokra. Természetesen nem minden depresszióval küzdő anya szed antidepresszánst, de a felírt gyógyszerek számának vizsgálata egy hatékony módszer arra, hogy megbecsüljék a depresszió előfordulását egy népességben.

„Azt találtuk, hogy az anyák kisebb valószínűséggel vásárolnak antidepresszánst, ha a saját szüleik 70 évnél fiatalabbak, dolgoznak és nincsenek súlyos egészségügyi problémáik” – mondta a HuffPostnak Niina Metsä-Simola, a Helsinki Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető kutatója. Azok a nők, akiknek a szülei még együtt éltek, vagy akik gyermekeik valamelyik nagyszülőjének közelében éltek, szintén kisebb valószínűséggel használtak antidepresszánst.

A kutatás szerint az anyai nagyszülők nagyobb valószínűséggel voltak pozitív hatással az anyákra, mint az apai nagyszülők. Ez nem volt meglepetés a kutatók számára, mondta Metsä-Simola: „Korábbi tanulmányokból jól ismert, hogy az anyai nagyszülők, különösen az anyai nagymama, több támogatást nyújtanak és jobban részt vesznek unokáik életében, mint az apai nagyszülők”.

Fontos az aktív nagyszülő (Forrás: Getty Images)

Fontos az aktív nagyszülő (Forrás: Getty Images)

Az anya mosolya a család mosolya

Egy másik, idén közzétett tanulmány azt is találta, hogy az unokáik életében aktívan résztvevő anyai nagymamák megvédhetik a gyerekeket a többszörös traumatikus események átélésének negatív hatásaitól. Metsä-Simola és szerzőtársai szerint a nagyszülők még nagyobb hatással vannak a partnerüktől különélő anyákra. „Az anyai depresszióban a nagyszülői jellemzők szerinti különbségek nagyobbak voltak a különélő, mint a nem különélő anyák körében, különösen a válást megelőző években” – mondta Metsä-Simola.

A tanulmány nem követte nyomon, hogy az anyák konkrétan milyen segítséget kaptak a nagyszülőktől, de a nagyszülők gyakran nyújtanak gyermekgondozásban vagy anyagiakban támogatást. Ám mivel a tanulmányt finn anyákkal, Finnországban végezték, ahol az állam a szülőket segíti rendesen pénzzel és a gondozásban is, így a tanulmányban taglalt nagyszülői támogatás ennél jóval komplexebb. „Az eredmények azt sugallják, hogy a generációk közötti támogatás számít az anyai depresszió szempontjából, még az északi jóléti állam kontextusában is” – tette hozzá Metsä-Simola.

Bár ez a tanulmány a nagyszülők támogatásának az anyákra gyakorolt hatására korlátozódott, viszonylag biztosak lehetünk benne, hogy ezek az előnyök a gyerekekre is kiterjedtek, hiszen tudjuk, hogy a gyerekek jobban teljesítenek, ha az anyjuk nem depressziós – mondta Metsä-Simola.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top