nlc.hu
Család

A szülés utáni depresszió nem függ az anyai szeretettől

A szülés utáni depressziónak semmi köze ahhoz, hogy mennyire akartad a gyereket

Egy influenszer nem túl okos megnyilvánulása után muszáj a szülés utáni depresszióról beszélni.

Egy frissen szült influenszer a több százezres követőtáborának kinyilatkoztatta egy rajongói kérdésre, hogy természetesen nincs szülés utáni depressziója, már miért is lenne, amikor mindennél jobban akarta ezt a gyermeket. Nem csoda, hogy ennek hallatán felhördült a fél anyatársadalom az interneten, ugyanis ennél fájdalmasabb kijelentést nehéz lett volna direkt is összehozni a szülés utáni depresszióban szenvedők számára.

A szülés utáni depresszió nem függ az anyai szeretettől

A statisztikák szerint a nők 10-20 százalékát érinti a szülés utáni depresszió, amiből akár hosszú távú mentális probléma is kialakulhat, ha kezeletlenül hagyják. Sajnos még ma is túl sokan tartják tabutémának, vagy beszélnek róla úgy, mint a szóban forgó influenszer, hogy ez egy szégyellnivaló dolog, amitől rossz anyának kell érezni magunkat. Hiszen most született gyerekünk, ugrálni kéne örömünkben, mi ez a „depizés”?

A szülés utáni depresszió nem igazán válogat, de kiemelten veszélyeztetettek azok az anyák, akik fiatalon szülnek, megromlott a párkapcsolatuk vagy egyedül vannak, illetve azoknál is nagyobb a kialakulás kockázata, akik premenstruációs szindrómában szenvednek, vagy már a terhesség alatt is küzdöttek depressziós tünetekkel. További kockázati tényezőnek számít a bizonytalan anyagi háttér, valamint a támogató család és szociális háló hiánya.

Annyira jó lenne, ha végre társadalmi szinten is beleverődne már a fejekbe, hogy a szülés utáni depresszió egyáltalán nem függ attól, hogy az anya mennyire akarta vagy nem akarta a gyerekét.

És semmi köze ahhoz, hogy ki milyen anya, sőt a szülői szeretet mértékét sem határozza meg az, ha egy anya vagy apa szülés utáni depresszióban szenved. Nem véletlenül került oda az apa a mondatba, ugyanis a kutatások szerint apa is lehet szülés utáni depressziós – az apák 4,4 százaléka, míg az anyák 5 százaléka érintett benne –, bár kicsit más tünetekkel szembesülnek: míg a nő befelé fordul, a férfi a szülés után kifelé próbál enyhíteni a belső feszültségen. Emiatt a szülés utáni depresszióban szenvedő apa viselkedése megváltozik, agresszívabbá, ingerültté válhat, vagy akár szerencsejátékba, online játékokba is menekülhet.

@petrikcsenge Lehet, hogy a szokásosnál érzelmesebbnek láttok, de információ hiányában és segítség hiányában én majdnem 8 hónapig szenvedtem tőle és a házasságom is igen csak megviselte a postpartum depresszió. #petrikcsenge #foryouba #nekedbe #depresszió ♬ original sound - Petrik Csenge

Sztárok a tabu ellen

Szerencsére a hazai sztárok, influenszerek között azért nem az a jellemző hozzáállás, mint amit a fenti hölgy mutatott, hanem több magyar híresség is megosztotta már a nagyközönséggel, hogy érintett volt a szülés utáni depresszióban. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy nyíltan beszélnek a sztárok erről a nehéz időszakról, mert az őszinteség a tabusítás és a szégyenérzet ellenszere, márpedig az anyasággal kapcsolatos tabuk és stigmák csak úgy csökkennek a társadalmi párbeszédben, ha a véleményvezérek is kiállnak ellenük a saját történetükkel, nem pedig megszégyenítenek másokat a kommentárjaikkal.

Mádai Vivien a kisfia születése után teljesen nyíltan mesélt arról, hogy milyen nehéz volt az első időszak neki friss anyaként: „Ez olyan téma, amit minden nő szégyell. Pedig szinte mindenki átesik rajta…

Vállalom minden szavamat, és bevallom, szégyelltem magam a gondolataim miatt.

Nem jöttünk ki jól. Nem tudtam, hogy érjek hozzád, mit mondjak neked, hogy tegyek veled jót… Nekem ez a gyerek nem kell! A tiéd lehet, neveld fel te! Ko­molyan gondoltam. Egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a rám szakadt felelősséggel és azzal a mérhetetlen szégyennel, amit a gondolataim miatt éreztem.”

Mihalik Enikő a Best magazinnak beszélt arról, hogy bár nagyon várta a babáját és úgy érezte, felkészült arra is a terhesség alatt, hogy nem lesz könnyű egy újszülöttel, mégis az első nyolc hétben érzelmi hullámvasúton ült: 

A szülés utáni depresszió is arcon csapott… Sok anyának nehéz leküzdenie a gondolatokat, amik a kisbaba sírásakor felmerülnek. Sokszor megkérdőjeleztem: vajon jó anya vagyok?

Nemrég pedig a Nyerő Páros című műsorban vallott arról Voksán Virág, hogy milyen borzalmasan érezte magát a szülés utáni depressziótól: „A szülés utáni depresszió nálam úgy nyilvánult meg, hogy folyton sírtam. Állandóan magamat okoltam azért, hogy valamit nem jól csinálok a babával. Hogy azért sír, mert nem tudom, mit kéne tegyek, biztos nem vagyok jó anya – magamat vádoltam. 0-24-ben ez pörgött a fejemben. Laci mindig úgy jött haza a munkából, hogy sírva talált a szobában. Nagyon rossz időszak volt az életemben.

Senki nem készített fel arra, hogy egy gyermek mekkora felelősséggel jár. Hogy hirtelen egy olyan új érzést fogok tapasztalni, ami össze is zavarhat.

Mindenki, mindig csak azt mondogatta, milyen szuper anyává válni, ez csak a jóról szól, az árnyoldalakról nem beszéltek. Örültem volna, ha van valaki az első gyerkőc előtt, aki leül velem, elmondja, hogy nagyon jó lesz, szuper az anyaság, nagyon fogod szeretni a gyerekeidet, de lesznek dolgok, amikkel meg kell küzdened.”

Voksán Virág és párja

Voksán Virág és párja, Valentényi László (Fotó: TV2 / press.tv2.hu)

Mi a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni depresszió hatékony felismeréséhez szükségünk van a fogalom tisztázására: „A szülést követően a nők 50-85 százaléka egy rövidebb ideig tartó, enyhén lehangolt állapotba kerül, hangulatuk érzékennyé, instabillá válik. Ez a természetesnek mondható testi-lelki állapot többnyire a szülést követő héten jelentkezik és pár óráig, esetleg néhány napig tart. Bizonyos esetekben azonban az állapot fennmarad, sőt fokozódik is, ilyenkor beszélhetünk szülés utáni (postpartum) depresszióról – írja a Semmelweis Egyetem cikke. 

A tájékoztatóban felsorolták azokat a figyelmeztető jeleket is a szakemberek, melyekkel tisztában kell lennünk, hogy időben felismerjük a szülés utáni depressziót:

  • A szülés után örömtelen, érdektelen, szorongó viselkedés az anyánál.
  • Az anya gondolatai beszűkültek, negatívan és kilátástalannak látja helyzetét.
  • Nem szűnik az anya félelme attól, hogy az újszülöttel valami rossz dolog fog történni.
  • Erős bűntudatot, szégyent érez.
  • Rossz anyának tartja magát.
Szülés utáni depresszió

Fotó: Getty Images

Robert Martin, Ph.D. biológus-antropológus szerint is fontos megkülönböztetni a baby bluest és a szülés utáni depressziót: „Az iparosodott társadalmakban az újdonsült anyák több mint fele szenved a baby bluestól, amely általában legfeljebb két hétig tart. A szülés utáni depresszió azonban – amelyet orvosilag először az 1850-es években ismertek fel – sokkal tartósabb állapot. A tünetek jellemzően a szülés után viszonylag hamar, általában az első hónapban jelentkeznek, bár több hónappal később is felbukkanhatnak. A nem váratlanul jelentkező fáradtság és álmatlanság mellett a konkrét tünetek közé tartozik a megmagyarázhatatlan szomorúság, szorongás, ingerlékenység, sírógörcsök, szociális visszahúzódás és étvágytalanság” – írja a szakember.

A gyermekágyi pszichózis

Ezer szülésből körülbelül egy esetben gyermekágyi pszichózis alakul ki, ami nem ugyanaz, mint a súlyosabb szülés utáni depresszió. „A gyermekágyi pszichózis sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő állapot – olvasható a Semmelweis Egyetem cikkében. – Nagyon ritkán, de van példa arra is – főleg ha a környezet nem észleli a bajt, és nem áll rendelkezésre segítség –, hogy az anya állapota saját magát és a babát is veszélybe sodorja, ilyenkor történhet akár csecsemőgyilkosság is.”

A gyermekágyi pszichózis tünetei az anyánál:

  • magába zárkózik, elfordul környezetétől;
  • elveszti realitásérzékét, nincs kapcsolata a külvilággal;
  • erős hangulatingadozásai vannak;
  • irreális félelmek gyötrik gyerekével kapcsolatban;
  • érzékcsalódásokat, látomásokat tapasztal, hangokat hall;
  • nem tud aludni, nem tud megnyugodni.

A zöld és a mozgás terhesen

A tanulmányok szerint nem vagyunk teljesen tehetetlenek a szülés utáni depresszióval szemben, bár a hormonális hullámvasutat nehéz megúszni, de a kutatók szerint a természet és a rendszeres mozgás is segíthet a depresszió kialakulásának megelőzésében vagy legalább a kockázatok csökkentésében. A kutatók szerint a terhesség alatti és a szülés utáni rendszeres fizikai aktivitás, illetve a természet, zöldterületek látogatása jelentősen csökkentheti a várandósság során és a szülés utáni depresszió esélyét:

  • A testmozgás beindítja az endorfinok, a szervezet természetes hangulatjavítóinak felszabadulását, amelyek jelentősen enyhíthetik a depresszió tüneteit.
  • A rendszeres testmozgás fenntartása hozzájárulhat az önbecsülés és a testkép javulásához.
  • A mozgás kiegyensúlyozza az olyan alapvető agyi neurotranszmittereket, mint a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin, amelyek mindegyike szerepet játszik a hangulatszabályozásban.
  • A fizikai aktivitás egészséges figyelemelterelésként szolgál a negatív gondolatokról, lehetővé téve az anyák számára, hogy átirányítsák figyelmüket az általános jóllétükre és mentális egészségükre.
  • A zöldterületek lehetőséget nyújtanak a társas érintkezésre, elősegítik a közösség és a támogatás érzését az anyák között, ami jótékonyan hathat az elszigeteltség és a magány érzése ellen, amelyet a szülés utáni időszakban gyakran tapasztalnak.
  • A természet közelsége segít csökkenteni a stresszhormonokat a szervezetben.

További jó hír az, hogy a szülés utáni depresszió kezelése terápia és gyógyszeres kezelés kombinációjával gyakran nagyon hatékony. Általában eltart egy ideig, de a szülők megfelelő ellátás mellett idővel felépülnek. A legfontosabb az, hogy véssük az eszünkbe, hogy ha egy szülő – legyen szó anyáról vagy apáról – a szülés után két hétnél tovább érzi magát depressziósnak, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, és ne egyedül próbáljon megküzdeni a szülés utáni depresszióval. És főleg ne hallgasson egy szülő sem az olyan influenszerekre, akiknek fogalmuk sincs, mi fán terem a szülés utáni depresszió, mégis felelőtlen kijelentéseket tesznek a közösségi médiában erről a pszichés betegségről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top