nlc.hu
Család
Megnőtt a csecsemőhalálozás a texasi abortusztilalom miatt

Megnőtt a csecsemőhalálozás a texasi abortusztilalom miatt

A 2021 szeptemberében hatályba lépett texasi abortusztilalom miatt jelentősen több csecsemő hunyt el, állítja egy új tanulmány.

Miután Texasban a terhesség hatodik hete után gyakorlatilag betiltották az abortuszt, megnőtt a csecsemőhalálozás és a születési rendellenességek miatt elhunyt csecsemők száma – derült ki a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak friss tanulmányból, amely a JAMA Pediatrics című szaklapban jelent meg.

A kutatók megállapították, hogy 2021 és 2022 között 12,9 százalékkal több a csecsemő, azaz a 12 hónaposnál fiatalabb gyerek halt meg, miközben az Egyesült Államok többi részén jóval kisebb mértékben, 1,8 százalékkal nőtt a csecsemőhalálozás ugyanebben az időszakban.

Abortusz csak kivételes esetben

A 2021. szeptember 1-jén hatályba lépett texasi törvény tiltja az abortuszt a magzati szívhang észlelése után, és nem tesz kivételt a vérfertőzés, a nemi erőszak vagy a magzati rendellenességek esetén sem; kizárólag akkor végezhető terhességmegszakítás, ha az anya egészsége vagy élete veszélyben van. Korábban az abortusz a 20. hétig volt megengedett.

Abortuszjogokért tüntetők a Bob Casey Szövetségi Bíróság épülete előtt 2022. június 24-én Houstonban, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, amely garantálta a nők alkotmányos jogát az abortuszhoz

Abortuszjogokért tüntetők a Bob Casey Szövetségi Bíróság épülete előtt 2022. június 24-én Houstonban, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, amely garantálta a nők alkotmányos jogát az abortuszhoz (Fotó: Brett Coomer/Houston Chronicle via Getty Images)

A törvény abortuszellenes támogatói mérföldkőnek tekintették a jogszabályt, a kritikusok viszont hangsúlyozták, hogy sok nő a hatodik hétig nem is tudja, hogy terhes, valamint a magzati rendellenességeket kimutató vizsgálatokat is jóval később lehet elvégezni. A kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy a tanulmány eredményei előrevetíthetik a változásokat más államokban is, ahol szintén tilos az abortusz a legtöbb esetben.

Megugrott a csecsemőhalálozás

Annak érdekében, hogy még pontosabban feltárják a texasi abortusztörvény okozati hatását, a szakemberek megvizsgálták a csecsemőhalálozások alakulását 2022 márciusa és decembere között; abban az időszakban, amely a jogszabály hatályba lépése utáni első terhességeket foglalja magában. A korábbi évek adatai alapján felállított modellhez képest 12,7 százalékkal nőtt a csecsemőhalálozás, ami minden bizonnyal nem következett volna be, ha nem lett volna érvényben az állam abortusztörvénye.

A kutatók azt is kimutatták, hogy Texasban 22,9 százalékkal nőtt a csecsemőhalálozások száma veleszületett rendellenességek miatt 2021 és 2022 között, miközben az USA többi részén 3,1 százalékos volt a csökkenés ugyanebben az időszakban.

És még egy adat: Texasban 21 százalékkal több volt a balesetekből eredő csecsemőhalálozás, szemben az Egyesült Államokban regisztrált egy százalékos növekedéssel.

Ez már az abortusztilalom következménye

„Eredményeink arra utalnak, hogy a szigorú abortuszpolitika, amely korlátozza a várandós nők terhességmegszakítási lehetőségeit, különösen a terhesség későbbi szakaszában diagnosztizált magzati rendellenességek esetén, a csecsemőhalandóság növekedéséhez vezethetnek – fogalmazott Suzanne Bell, a tanulmány egyik vezető szerzője az egyetem közleményében. – Ezek az eredmények világossá teszik, hogy az abortusztilalom potenciálisan pusztító következményekkel járhat azokra a terhes nőkre és családjaikra nézve, akik nem tudják leküzdeni az ehhez a nélkülözhetetlen reproduktív egészségügyi szolgáltatáshoz vezető akadályokat.”

Alison Gemmill, a tanulmány másik vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az abortusztilalom előtt az anyáknak lehetőségük volt legálisan megszakítani a terhességet a várandósság 20, sőt akár 22. hetéig, ha rendellenességet találtak a babánál. „Minden csecsemő halála tragikus – mondta –, de a tragédiát tovább súlyosbítja, ha az anya tudja, hogy egy életképtelen magzatot hord a szíve alatt, és korábban lehetősége lett volna a terhességmegszakításra.”

(Guardian, Washington Post)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top