nlc.hu
Család
Nagymamák az Instán és TikTokon

A nagymamák lassan átveszik a hatalmat a TikTokon!

Nem csoda, hogy rajongunk a nagymamák által készített és a nagymamákról szóló tartalmakért a közösségi oldalakon.

Egyre több nagymama tűnik fel az Instagramon és a TikTokon, lassan átveszik a hatalmat, és mi imádjuk őket. Rajongással nézzük, ahogy az idősebb korosztály gyártja a videókat, és egyáltalán nincs ebben a felkapottságban gúny, hanem őszintén megmelegíti a szívünket a nagyitartalom.

Az influenszermarketinggel foglalkozó szakértők szerint mi, emberek útmutatást és kapcsolatot keresünk azokkal, akiket a „falkához” tartozónak vélünk. És ki lenne jobb erre a célra a nagymamánál – az ősi falkavezérnél -, aki megbízhatóságot sugároz és a valahová tartozás érzését nyújtja? De az, hogy hirtelen megtelik a feedünk olyan nőkkel, akik szívesen etetnének minket rántott hússal, egy szélesebb körű kulturális trend tünete is: kiderült, hogy a nagyi-influenszerek aranykorát éljük.

Csak a TikTok-on az olyan fiókoknak, mint @grandma_droniak, @excusemygrandma, @dollyday800 és @brunchwithbabs együttesen 18 millió követője van. Ha az Instagram-követőiket is hozzáadjuk, a közönségük további 5 millióval nő. Akár kemény igazságokat mondanak a házasságról, akár arra buzdítanak minket, hogy végre takarítsuk ki a szobánkat, vagy tájékoztatnak bennünket az idősek otthonában zajló csínytevéseikről, az öregedésükhöz pozitívan álló személyiségek rengeteg kíváncsi embert vonzanak. 

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az internet a speciális területeken tevékenykedő nagymamáknak is végtelen lehetőséget kínál. Vannak divatos nagymamák és vagány stílusikon nagymamák. Bivalyerős fitnesz nagymamák, és francia nagymamák, akik egyszerű francia ételeket főznek. „A fiatalabb generációk profitálnak a nagymamák bölcsességéből – mondta el a Scary Mommy magazinnak Kim Murstein, a 28 éves tartalomkészítő a @excusemygrandma mögött, amely a 81 éves nagymamájával, Gaillel való kapcsolatát mutatja be. – Ezek olyan üdvözlendő tanácsok, amelyeket nem biztos, hogy megkapnak a társaiktól vagy más alkotóktól a közösségi médiában.”

A jó hír az, hogy a nagymamás posztok üdítően egészségesnek és gondoskodónak tűnnek – ami nem annyira volt jellemző a közösségi oldalak tartalmaira. Ezért pedig csak szeretni lehet őket. Ám ha jobban megvizsgáljuk, a nagyik népszerűsége talán valami mélyebbről árulkodik, mint a házi tanácsok és a csípőprotézises humor értékelése.

Amikor Barbara Costello, alias @brunchwithbabs, nyugdíjas tanárnő egy kedves videót posztolt, amelyben azt írta: „Csodálatosan csinálod, és mindannyian nagyon büszkék vagyunk rád”, több ezer komment érkezett, sok közülük egészen lesújtó élményekről árulkodott. Voltak követők, akik nemrég veszítették el a szeretteiket, és Babsban találtak vigaszt. „Nem volt az életemben anyamintám, amikor felnőttem, és sosem hallottam ezeket a szavakat” – írta egy kommentelő az Instagramon. „Nem hiszem, hogy a szüleim valaha is azt mondták volna, hogy büszkék rám – kommentálta egy másik követő –, de az, hogy ezt az internetes nagymamámtól hallottam, sokat segít a feldolgozásban”.

@brunchwithbabs If you haven’t heard this in a while…I am here to tell you that I am proud of you and you should be proud of yourself too! I see you going through each day doing your best, trying your hardest and I know sometimes you don’t feel or hear that those around you appreciate you and are really proud of the work you do and the person you are. Really it’s just that everyone else is out there doing their best and also wondering why no one is noticing. Well they are and I am. Sometimes, we just forget to tell you. You are doing amazing and we are all so proud of you. XO Babs #advice #motherlylove #motherlyadvice ♬ original sound - Babs

Vajon ez valóban „szeretet”, amit idegenek osztanak meg egymással, vagy csak egy pótlék, amely utánozza a hiteles emberi érzelmeket? Valóban hasznos? Egyáltalán egészséges? A szakértők szerint a nagymamákkal való foglalkozásnak nyilvánvaló vonzereje van. „Mindannyian vágyunk arra, hogy törődjenek velünk, hogy biztonságban érezzük magunkat. A nagyszülők sok ilyen érzést képviselnek. Az online nagyszülők pedig nem okozhatnak csalódást, mert szerepüket a virtualitás határozza meg” – magyarázza Dr. Pamela Rutledge, aki a Médiapszichológiai Kutatóközpont igazgatójaként a médiát tanulmányozza.

@grandma_droniak

dont mess with me or youll regret it

♬ original sound - grandma_droniak

Dr. Kathleen Stassen Berger fejlődéslélektan-professzor azt is hozzáteszi, hogy míg a szülő-gyermek kapcsolatok feszült, nehezteléssel, elvárásokkal és hatalmi harcokkal átszőttek lehetnek, a nagyszülő-unoka kapcsolat gyakran kevésbé bonyolult, kedvesebb. „A vicc az, hogy a gyerekek azért is kötődnek a nagyszüleikhez, mert közös ellenfelük van: a szülők – mondja a szakember. – A szülők a korlátozást, a büntetést és az önmérsékletet a gyereknevelés lényeges részének tekintik, a nagyszülők pedig úgy gondolják, hogy az ő szerepük a bátorítás és az elismerés.”

Nem csoda tehát, hogy rajongunk a TikTok-nagyikért, de persze a szakemberek szerint a valós nagymamás kapcsolatok még többet adhatnak. Ha nincs saját nagyszülőnk, akivel építhetnénk a kapcsolatunkat, akkor azt javasolják, hogy jelentkezzünk önkéntesnek a közeli idősek otthonában, hátha azon keresztül még intenzívebben részesülhetünk a nagyszülői energiákból és szeretetből, mint a közösségi oldalakon keresztül.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top