nlc.hu
Család
Az idős szülők biztonságos vezetése

Nehéz döntés: mikor vedd el a kocsikulcsot az idős szülőktől?

Aggódva figyeljük idős szüleinket, akik még kocsit vezetnek, de már nem annyira acélos a reakcióidejük. Mikor van itt az idő, hogy finoman szóljunk nekik, hogy már nem kellene kormány mögé ülni?

Ahogy idősödünk, úgy egyre nagyobb a kockázat arra, hogy romlik a reakcióidő, gyengül a látás, vagy csak elfelejtünk dolgokat – mint például az autóban indexelni kanyarodás előtt. Amikor pedig észrevesszük mindezt a saját szüleinken, akkor nehéz beszélgetés áll előttünk, de mégis szólni kell, ha már nem tartjuk biztonságosnak számukra a vezetést.

Valószínűleg nem lehet megúszni konfliktus nélkül ezt a beszélgetést, hiszen már a kérdésfeltevéssel is úgy érezhetik, hogy megkérdőjelezzük az ítélőképességüket, felborítjuk a családi viszonyok rendjét. Mielőtt leülnénk velük a nagy beszélgetésre, a következő kérdéseket érdemes átgondolni a szülők és a vezetés kapcsán.

Milyen gyógyszereket szednek?

Krónikus fájdalommal küzdenek, és ezt a fájdalmat olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek lelassíthatják a reakcióidejüket? Szednek olyan gyógyszereket, amelyek homályos látást okozhatnak? Még számos allergiagyógyszer és megfázás elleni gyógyszer is álmosságot okozhat, és csökkentheti az útra való összpontosítás képességét.

Észrevetted a hallás- vagy látáscsökkenés jeleit?

Gyakran kérik a szüleid, hogy ismételd magad? A tévéjük túl hangos, vagy elkezdtek a feliratokra hagyatkozni? Használnak olvasószemüveget otthon, de a volán mögött nem viselnek semmilyen látáskorrekciós lencsét? Ezek azok a finom változások, amelyek nagy jelentőséggel bírnak, figyelembe véve, hogy mennyire fontos, hogy a járművezetők képesek legyenek vizuális és auditív jelzések befogadására, miközben úton vannak.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Egy idő után már biztonságosabb lehet a hátsó ülésen, nem a kormány mögött (Képünk illusztráció; Forrás: Getty Images)

A korábbiakhoz képest kevésbé koordináltak?

Ha a szüleid gyakrabban sérülnek meg – egy óvatlan égés a tűzhelytől, egy esés a bejárati lépcsőn –, az azért lehet, mert a koordinációjuk már nem a régi, ami komoly biztonsági kockázatot jelenthet, ha még mindig vezetnek. Az autóvezetés megköveteli a sofőrtől, hogy egyszerre sok mindent csináljon, és hogy ránézésre megítélje a távolságot és a sebességet. Ha a saját otthonukban megsérülnek, joggal gondolhatod, hogy a volán mögött ülve már nem képesek ellátni ezeket az alapvető feladatokat.

Nyitottak a beszélgetésre?

Most jutottunk el a „hogyan” részéhez – vagyis, hogy hogyan hozd fel a vezetés témáját anélkül, hogy azonnal megbántódnának a szülők. Még a legjobb körülmények között is valószínű, hogy a szülők védekezni fognak, különösen, ha nem akarnak szembenézni a fizikai és kognitív képességeikben bekövetkezett változásokkal. Természetesen ez a beszélgetés sokkal zökkenőmentesebb lesz, ha olyan család vagytok, amelyik képes őszintén és nyíltan beszélni a nehéz témákról, és ha mindannyian túl tudtok lépni a szüleitek kezdeti védekező reakcióján. Gyakoribb azonban az a család, ahol nem ilyen ideálisak a körülmények és kapcsolatok, úgyhogy okosan kell átgondolni a stratégiát.

Te ismered a legjobban a szüleidet: Jobban viselnék ezt a beszélgetést, ha közösen ülsz le velük, vagy négyszemközt kevésbé éreznék támadásnak? Ki a legalkalmasabb személy arra, hogy átadja ezt az információt? Ha több embert be szeretnél vonni a beszélgetésbe, ki lenne a legjobb az ügy szolgálatában? A testvéreid? A szüleid testvérei? A barátaik? Esetleg ezt a beszélgetést az orvosi rendelőbe is bevihetitek, ahol a szüleid orvosa tud támogatni a vezetés kérdésében. Bármit is teszel, tedd szeretettel. Azért hozod fel ezt a témát, mert aggódsz és törődsz a szüleiddel, és megszakadna a szíved, ha bármi történne velük. Bárhogy is alakuljon a beszélgetés, ez a legfontosabb üzenet, amit át kell adnod.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top