nlc.hu
Család
Iskolai szorongás: okok, tünetek és kezelés

Iskolai szorongás: fizikai tüneteket is okozhat a gyereknek

Az normális, hogy néha szorong a gyerek, de amikor már fizikai tüneteket produkál tőle, akkor szakemberhez kell fordulni.

Az iskola sok gyerek számára szorongás forrása, ahol találkozik a teljesítménykényszerrel, csúfolódással, dolgozatokkal… nem csoda, ha még az iskola gondolatától is frászt kapnak. Erre a szorongásra nem szabad legyinteni, mert fizikai tüneteket is okozhat, inkább fel kell kutatni, miért érez így a gyerek az iskolával kapcsolatban, és valahogy megoldani, hogy jobban érezze magát a bőrében.

Az iskolai szorongás okai

Az, hogy egy gyerek miért érez szorongást az iskolában, teljesen egyéni lehet, de általános lehetséges okokat összeszedtek a Healthline szakemberei.

Szociális és tanulmányi szorongás: A szociális szorongás az, amikor a gyerek aggódik, hogy mit gondolnak róla a társai, ami akár hatással lehet a diák tanulmányi teljesítményére is – ilyenkor keveredhet a szociális és a tanulmányi szorongás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy attól szorong a gyerek, hogy nem teljesít elég jól.

Zaklatás vagy kiközösítés: A gyerek szoronghat az iskolába járástól, mert úgy érzi, hogy a társai nem fogadják be maguk közé, csúfolják, vagy csak egyedül érzi magát.

Korábbi vagy folyamatban lévő trauma: A trauma (válás, haláleset a családban vagy bántalmazás) okozhatja azt, hogy a gyerek szorong az iskolában.

Szeparációs szorongás: Az alsós gyerekeknél természetes, ha nehezebben hagyják ott a szülőket a nyári szünet után az iskolakezdéskor. A legtöbb gyereknél ez átmeneti és normális, ha viszont sokáig elhúzódik, érdemes szakember segítségét kérni.

Iskolai szorongás

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A szorongás jelei és tünetei

Szorongásos tünetek az általános iskolában a 10 évnél fiatalabb gyerekeknél:

  • ingerlékenység, sírás, kiabálás;
  • megtagadja az iskolai készülődést reggel;
  • étvágytalanság vagy émelygés, ahogy közeledik az iskolába indulás ideje;
  • rémálmok vagy alvási nehézségek;
  • fejfájás;
  • szapora szívverés és/vagy légzés.

Szorongásos tünetek a felsőbb évfolyamokon:

  • iskolakerülés/túl sok hiányzás az órákról;
  • nem működik együtt az órákon;
  • szapora légzés és/vagy gyors szívverés;
  • étvágytalanság, émelygés vagy fejfájás;
  • önkárosító viselkedés.

Mit lehet tenni?

A legtöbb szorongásoldó tanács arra fut ki, hogy szülőként empátiával és együttérzéssel forduljunk a gyerek felé ahelyett, hogy szigorú szabályokkal és büntetéssel kényszerítenénk rá az iskolára.

Beszélj nyíltan az érzésekről!

Egy gyerekkel úgy a legkönnyebb kommunikálni, ha kíváncsisággal közelítesz felé. A mindennapokban legyen mindig arra pár perced, hogy beszélgess a gyerekkel az érzéseiről, az iskoláról, osztálytársakról, és úgy általában, legyél nyitott a gondolataira. Hasznosak lehetnek azok a könyvek is, amelyek megismertetik a gyereket a különböző érzelmekkel.

Sepregess a házad táján!

Néha az iskolai szorongás forrása otthon kezdődhet, ha például a szülők kétféle módon közelítenek az iskolához: az egyik teljesítménykényszerrel, a másik meg inkább a mentális jóllétre fókuszálva. Ha emiatt van a szorongás, akkor a kiindulópont az legyen, hogy fontosabb az érdemjegyeknél, hogy a gyerek jól legyen lelkileg.

Kérj segítséget!

Nem szégyen, ha gyerekpszichológushoz jár a gyerek, nem a nevelés kudarca, ha szorong és segítségre van szüksége. Egy jó terapeuta segíthet a gyereknek, hogy új megküzdési stratégiákat tanuljon, és könnyebben vegye az akadályokat az iskolában.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top