nlc.hu
Család
5 tulajdonság, ami tönkreteszi a kapcsolatot

5 személyiségjegy, amely lerombolhat egy párkapcsolatot

A párkapcsolat sikere főleg azon múlik, hogyan viselkednek egymással a párok. A következő tulajdonságok nem segítenek a boldog kapcsolat felé vezető úton.

A párkeresés aranykorában élünk, az alkalmazások, randioldalak, események garmadája áll a rendelkezésünkre, hogy párt találjunk. A boldog párkapcsolat azonban nem jön automatikusan pár randi után. Ha azt szeretnéd, hogy a kapcsolat tartós legyen, fontos figyelembe venni bizonyos személyiségjegyeket, amelyek szinte elérhetetlenné teszik az érzelmi intimitást. A randiappok segíthetnek abban, hogy megtaláld a szerelmet, de a viselkedésed határozza meg a kapcsolat jövőjét Sean Grover pszichoterapeuta szerint.

A szakember heti rendszerességgel tart csoportterápiát, ahol segít a résztvevőknek elsajátítani a megfelelő párkapcsolati készségeket. Az itt megfigyelt személyiségjegyek, viselkedések, tulajdonságok alapján írta össze, hogy melyek azok, amik szinte biztos, hogy lerombolnak egy kapcsolatot.

Személyiségjegyek, amelyek tönkreteszik a párkapcsolatot

Irányításmánia

Az irányító személyiség kezdetben még abszolút elviselhető, de a későbbiekben Grover szerint gyakori, hogy átesik a ló túloldalára, és elkezdi a párját is irányítani, ami komoly törést jelenthet a másik lelkében. „Az irányító személyiséget gyakran a nagyfokú szorongás hajtja, ami végül mindkét partner számára elviselhetetlenné teszi a kapcsolatot” – teszi hozzá a pszichoterapeuta.

Követelőző csüngés

Amikor az egyik folyton a másikon akar csüngeni, és minden pillanatban a párjától várja a pozitív megerősítést egy másik szorongásvezérelt vonás, amely gyakran a konfliktuskerülésben, az elhagyástól való félelemben vagy az instabil identitásban gyökerezik. Ahelyett, hogy ellenálló képességet fejlesztene, a partner állandóan szeretetmegerősítést keres. „Ez is lehet, hogy a kapcsolat elején még elviselhető, de idővel egyre elviselhetetlenebbé válik – írja a szakember. – Hogy miért? Mert soha semmi sem elég. A jólétük annyira törékeny, hogy bármennyit is adsz, újra visszazökken a követelőző csüngésbe.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Erőszakosság

Természetes, hogy egy romantikus kapcsolatban vannak konfliktusok, sőt, időnként kiabálás is előfordul, de a fizikai erőszak, vagy az azzal való fenyegetés semmilyen szinten sem elfogadható, ahogy az érzelmi erőszak sem. Egy erőszakos partner semmitől sem riad vissza annak érdekében, hogy bizonyítsa az igazát, amivel óriási rombolást tud okozni. Még ha bocsánatot is kérnek az ilyen erőszakos emberek, a mérgező szavak megmaradnak és gyilkolják a kapcsolatot.

Függőség

A függőséget okozó személyiségvonás széles skálán mozog. Az alkoholfüggőség is nehezen viselhető és menekülésre késztetheti a másikat, de ha kábítószerrel való visszaélésről van szó, szinte bármilyen kapcsolat halálra van ítélve, mivel a függőséggel élő ember nehezen tud bárkit vagy bármit jobban szeretni a drognál. Aktív függőségben semmi sem állíthatja meg a függőt, hogy megkapja, amit akar. Aki valamilyen függőségben szenvedő partnerrel randizik, komoly érzelmi sérüléseknek néz elébe.

Kezeletlen személyiségzavar

A személyiségzavarok lehetnek enyhék vagy súlyosak: például egy bipoláris hajlamú személynek lehetnek kisebb mániás epizódjai, és idővel megtanulhatja szabályozni az érzelmeit és stabilizálni magát. A súlyos, kezeletlen személyiségzavarban szenvedő emberek azonban általában képtelenek kontrollálni a késztetéseiket, ami szinte lehetetlenné teheti egy hosszú távú, egészséges kapcsolat fenntartását. Megfelelő kezeléssel még a súlyos személyiségzavarok is kordában tarthatók, ám kezelés nélkül egy párkapcsolat nem működhet sajnos.

Via

Ez is érdekelhet párkapcsolat hibák szakítás Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top