nlc.hu
Életmód

Második esély szakítás után

Felmelegített töltött káposzta: érdemes újra összejönni az exünkkel?

Nem érdemes csak úgy belevágni a régi tűz felélesztésébe, bármi is legyen az, amiért úgy gondoljuk, érdemes lenne még egy esélyt adni a kapcsolatnak.

Az emberek véleménye megoszlik arról, hogy akár rövidebb, akár hosszabb idő után érdemes-e még egy esélyt adni egy kapcsolatnak, ami érthető, hiszen nagyon sok mindentől függ az, hogy megéri-e felmelegíteni a töltött káposztát, vagyis újra összejönni valakivel, akivel korábban már szakítottunk, vagy aki éppen maga határozott úgy, hogy jobb lenne külön utakon folytatni.

Egyes becslések szerint az emberek 40-50 százaléka volt már ilyen helyzetben, egy 2013-as tanulmány szerint az élettársi kapcsolatban élők több mint egyharmada, a házasok egyötöde szakított már korábban. A Match.com társkereső oldal 2021-es, 5000 egyedülálló amerikai megkérdezésével készült felmérésében a résztvevők szintén közel egyharmada mondta azt, hogy ha tehetné, újra összejönne az exével. Vagyis nagyon sokan döntöttek úgy, adnak még egy esélyt, és az biztos, hogy vannak jó példák.

A sztárok világában sem ritka, hogy valakik évekkel később újra egymásra találtak, és köszönik, nagyon boldogok, hogy így döntöttek. Elég csak Pink és Carey Hart házasságára gondolni, a pár esküvőjük után két évvel a szakítás mellett döntött, majd 2010-ben már arról szóltak a hírek, hogy újra együtt vannak, 2011-ben megszületett első gyermekük, Willow, 2016-ban pedig testvére, Jameson Moon.

Ugyan valamivel frissebb történet, de úgy tűnik, a második felvonás Jennifer Lopez és Ben Affleck esetében is jó döntés volt, igaz, az ő esetükben a szakítás után igen hosszú idő telt el, rengeteg minden történt velük ezen idő alatt, például mindketten szülők lettek. De persze ellenpéldákat is lehet mondani, lásd Miley Cyrus és Liam Hemsworth kapcsolata

Egy pár fotója a szemetesben

Fotó: Pexels

Sokszor azért futnak neki még egyszer egy kapcsolatnak, mert kíváncsiak arra, mi lett volna, ha mégsem ér véget, ha másképpen történtek volna a dolgok, és így ki lehet deríteni, hogy valóban van alapja ezeknek a fantáziálgatásoknak, vagy igenis jobb, ha nem bolygatjuk a múltat. És persze valahol az is természetes, hogy az ember tényleg a jóra emlékszik vagy arra akar emlékezni, de ez veszélyes terep. Ahogyan az is, ha nem sikerült még feldolgozni a szakítást, miközben semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki iránt a múltunkból még vannak érzéseink. 

A szakértők szerint a legtöbbször hangoztatott érv amellett, hogy egy volt kapcsolatnak adjunk még egy esélyt, természetesen az, hogy már ismerjük a másikat, többnyire tudjuk, hogy mire vállalkozunk. Másrészt egy újabb partnerrel sem biztos, hogy minden jól alakul majd, például lehet, hogy ugyanazokkal a konfliktusokkal találkozunk majd, vagy olyanokkal, amilyenekkel addig nem szembesültünk. 

„Ha azon gondolkodsz, hogy kilépsz egy régi kapcsolatból, légy óvatos, mert alapvetően az egyik partnereddel való örökös nézeteltérések 69 százalékát lecseréled egy másik partnerrel való állandó konfliktusok 69 százalékára” – figyelmeztet Michael McNulty párterapeuta. 

Persze az újrakezdésnél az is fontos, hogy megnézzük, ezek az ellentétek mennyire okozták a kapcsolat széthullását, és mennyire van esély arra, hogy ezek nem okoznak majd újból problémát. Előny az, hogy hamarabb felismerjük a mérgező mintákat, és időben tudunk változtatni. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy újból szakítani kell, amennyiben mindkét fél tisztában van azzal, hogy min kell változtatni és (ezúttal) tényleg hajlandó dolgozni azon, hogy működjön a kapcsolat, akkor még happy end lehet a vége.

René Dailey, a Texasi Egyetem kommunikációs professzora szerint azok,

akik a szakítást arra használják, hogy új alapokra helyezzék a kapcsolatukat, azoknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az újrakezdés sikeres lesz.

1993 és 1996 között a Nancy Kalish, a  Kaliforniai Állami Egyetem  pszichológusa 1001 olyan résztvevőt kérdezett meg, akik legalább öt év szakítás után újra összejöttek egy régi szerelmükkel, és a válaszadók 71 százaléka szerint ez volt a legszenvedélyesebb románc, amit valaha átéltek. 

Egy pár költözés közben dobozokkal

Fotó: Pexels

Egy másik párterapeuta, Judith Kuriansky szerint nem árt magunkba nézni amiatt sem, mert az olyan nehéz időkben, mint az utóbbi pár év volt, lehet, hogy nem az őszinte érzéseink miatt, hanem azért vágyunk vissza egy volt partner karjaiba, hogy ott vigaszt találjunk, hogy legyen valaki mellettünk, ne egyedül kelljen szembenézni a nehézségekkel, a bizonytalan jövővel. Kuriansky azt tanácsolja, kérjük ki a családtagok és a barátok véleményét is, ők valószínűleg reálisabban látják a helyzetet, lehet, hogy hasznos tanácsokkal tudnak ellátni. 

Az biztos, hogy ha szeretünk valakit, az önmagában sajnos nem elég, a bizalom, a hűség és a tisztelet is fontos. Ha ezek hiányoznak, nem érdemes még egy esélyt adni a partnerednek, mert valószínűleg nincsenek meg azok erős alapok, amik egy boldog és egészséges kapcsolathoz szükségesek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top