Család

Gyerekszáj: Szerinted mit jelent spórolni?

Kiskorunkban még messze nem vagyunk tisztában a pénz értékével, talán a fogalmával sem. Mire felnőttsorba jutunk – és sokszor vért izzadva igyekszünk félretenni, okosan használni a pénzünket –, megtanuljuk értékelni a gyerekek pénzzel kapcsolatos naiv, de annál őszintébb hozzáállását.

Beni, 9 éves – „Én is spóroltam már. Egyébként én a főiskolára gyűjtök, meg még nem is tudom, mire. Arra is gondolok, hogy legyen, ha bármit akarok, például Sztorikockát akarok venni, legyen miből. Nekem van egy páncélszekrényem is, meg a malacperselyem, de a legtöbb pénzem az egy kalap alatt van. Azért dugom oda, mert szerintem az a legkevésbé meg nem sejthető hely, hogy én oda dugom a 200 forintosaimat. Egyébként nagyon sok pénzem van, de még nem vettem semmi nagyot. Egyszer viszont megszámoltam.”

Emma, 4 éves – „Nekem a spórolás az, hogy ha valamire spórolunk. Ha például nincsen lakásunk vagy kocsink. Nekem van spórolt pénzem, papírpénzem is, és fogok belőle vásárolni gyerekkoromban sellőfillyt belőle!”

Fotó: Thinkstock

Olivér, 9 éves – „Én tudom, hogy mi az a spórolás, szerintem az, amikor anya és apa nem vesz magának semmit, de nekem igen. Na jó, azért valójában tudom, hogy a spórolás nem az, amikor csak nekem veszünk dolgokat, hanem az, hogy kevesebbet vásárolunk, akkor sok pénzünk lesz.”

Lili, 7 éves – „A spórolás az, amikor a nagyitól kapott papírpénzt és az apa zsebében talált kemény pénzt összeteszem, és utána, ha sok van belőle, vehetek belőle új ruhát a Barbie-nak. Sokat tudok így összetenni, mert a babákat nem én veszem, azokat a Jézuska hozza, de szülinapomra is szépeket kapok. Van egy nagy, gomba alakú perselyem is, tele van pénzzel, de én sajnálom összetörni, mert a titkos dobozomban tartott pénzből is tudok elvenni, ha kell.”

Anna, 11 éves – „Én mindig elköltök minden pénzt, amit kapok. Leginkább az iskolai büfében, és a barátokkal fagyira, hamburgerre szoktuk. Anya persze nem örül, ő pont az ételen szokott jobban spórolni. Mindig az olcsóbbat veszi meg, szerinte így több jut majd másra. Azt persze soha nem értem, hogy mire.”

Danika, 8 éves – „Pénzt költeni a semmire, vagy az a pazarlás? Mondjuk, nekem van gyűjtött pénzem, de sosem tudom, hol van, és szerintem a testvérem is el szokta dugni. A múltkor is az előszobapolcon hagytam a pókemberes autóstáskámat, amiben a pénzeim vannak, és amikor fagyit akartam, nem volt, láttam, hogy kiraboltak. Már nem volt a polcon. Remélem, meglesz.”

Oli, 12 éves – „Szerintem azt jelenti, hogy pénzt teszünk félre olyan dolgokra, amiket később szeretnénk megvenni. De spórolhatunk úgy is, hogy nem költünk olyan sokat mindenfélére.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top