Család

Rejtett gyöngyszemek Magyarországon

Néha szívesen elbújnánk pár napra a nagyváros nyüzsgése elől valami kedves, csendes vidéken, ahol a madárcsicsergésen kívül semmilyen zaj nem hallatszik. Magyarország szerencsére bővelkedik ilyen helyekben – ezek közül ajánlunk most hármat.

Ha maradt még egy kis pénzed a SZÉP kártyádon – ne feledd: a 2015-ben feltöltött összegeket már csak május végéig lehet elkölteni! -, és rövid, de annál pihentetőbb vakációra vágysz, akkor tervezz be egy hosszú hétvégét mondjuk Lábodra vagy Nyúlra. Nem tudod, hol vannak ezek a helyek? Hát éppen ez benne a jó… 

Sokoró vidéke 

A Sokoró dombság két jellegzetes, hosszú völgye a Kisalföld peremétől egészen a Bakony északi lábáig nyúlik el. E két völgyben takaros kis falvak és rendezett települések sorakoznak egymás után – például Győrújbarát, Nyúl, Kajárpéc, Lovászpatona vagy Nagydém –, amelyek lakóinak kedvessége és vendégszeretete azonnal elbűvöli az idelátogatót.  Kevesen ismerik még a vidék gyönyörű természeti és kulturális látványosságait – kivéve persze Pannonhalmát –, ezért a Sokoró környéke még a turistaszezonban is csendes és nyugodt.

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

A gyönyörű tájon gyalogos és kerékpáros túrákat érdemes tenni, és mivel nincsenek hatalmas szintkülönbségek, akár kisebb gyerekkel is nyugodtan nekivághatunk a számos erdei ösvények egyikének. Ha itt járunk, mindenképpen érdemes megnézni Nyúlon a vadregényes Szurdikot, a Szent Dónát kápolnát és a Sárkánylikat, és feltétlenül tegyünk egy kirándulást a valamelyik szőlőhegyre – például Győrújbaráton, mert nem csak kiváló borokat találhatunk itt, hanem, bájos, löszfalba vájt pincesorokat, és értékes műemléknek számító gyönyörű, régi présházakat. 

Zselic, Lábod 

A Zselicet ma már nem csak a szarvasok, őzek és vaddisznók után cserkelő vadászok tartják nagyra, hanem azok a turisták is, akik csendre és nyugalomra, és háborítatlan természeti szépségekre vágynak. Lábodon, a Szilágyi Erdei Iskola több mint öt kilométeres tanösvényén ráadásul nem csak gyönyörködni tudsz a táj növény- és állatvilágában, hanem a képzett túravezetők azt is elmondják, mit látsz. Mindenképpen ajánljuk, hogy ha már Lábodon jársz, akkor látogasd meg a Petesmalmi Vidraparkot, és a Zselici Csillagparkot Zselickisfaludon is! 

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Zemplén, Háromhuta és környéke 

Hazánk egyik legszebb, legeldugottabb vidéke a Zemplén és azon belül is Háromhuta környéke. Ezt a tájat nemcsak szépsége és csendje miatt érdemes meglátogatnod, hanem azért is, mert számtalan érdekes történelmi emlék is van ezen a vidéken. Ha egy kis nyüzsgésre és jó borokra vágynál, akkor irány a közeli Tolcsva, Tokaj vagy Erdőbénye, vagyis az ország legjobb pincéi!

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Az ajánló a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült

 

Más gyönyörű kirándulóhelyekről is olvashatsz az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top