Család

A legaljasabbak a diplomások közül kerülnek ki – kitálal a válóperes ügyvéd

Hatalmas siker volt a Házassági történet című film, amely egy intelligens pár válását mutatja be. De milyen egy magyar válás a valóságban?

Egy magyar válóperes ügyvéd név nélkül elmesélte, mi a különbség a magyarországi és az amerikai válások között, és sok példát hozott arra is, hogy a legjobb szándék ellenére emberek képesek szó szerint megőrülni és ölre menni egymással, miután benyújtották a válókeresetet. Az sem érdekli őket, ha erre rámennek a barátságaik, a vagyonuk, a karrierjük és az egészségük.

„Amikor ügyvédbojtár voltam, még nem tudtam, hogy a bontóperek jelentik majd a szakterületemet. Eleinte mindenféle munkám volt, de később, amikor önállósodtam, az elvált emberek adták tovább leggyakrabban a névjegyemet. 60 éves vagyok, elmondhatom, hogy a sok válást látva kicsit kiábrándultam a házasságból és az emberiségből is. 20 éve én is elváltam, és nem nősülök újra.”

Az filmet természetesen az ügyvéd is látta, szakmai kötelességének tekinti, hogy naprakész legyen az ilyesmiben, ugyanis az ügyfelei gyakran szeretnének valamit úgy, vagy pont ellenkezőleg csinálni, mint ahogy egy filmben látták. A legnépszerűbb filmek az irodájában a Kramer kontra Kramer és A rózsák háborúja, de még a Mrs. Doubtfire is szóba szokott kerülni. Azt mindenkinek elmondja, hogy Magyarországon szerencsére egészen máshogy történik a válás, mint Amerikában, ugyanis a házassággal kapcsolatos törvények is mások. Az pedig külön jó hír a válópert fontolgatóknak, hogy az ügyvédi költségek még arányaiban sem olyan magasak, mint Amerikában. Az már más kérdés, hogy ha a volt pár nagyon szeretné, és kellően kitartó, akkor szó szerint rákölthetik a válóperre a gatyájukat is.

A diplomások borzalmas bosszúra képesek

„Mesélek pár történetet. Amikor megkeresett a férj, hogy képviseljem őt a bontóperben, akkor még úgy tűnt, hogy két kulturált emberről van szó, akik egyszerűen elhidegültek egymástól, ezért szeretnének véget vetni a házasságuknak. Aztán elkezdték egymást marni, szidalmazni, egymás édesanyját sértegetni,

majd egyik este felhív engem a felesége, és hisztérikus hangon azt üvölti a telefonba, hogy meg fogja ölni a férjét, amiért telerajzolta pénisszel a ház falát és a kerítést.

Nyilván nem állhatok szóba az ügyfelem feleségével, ezért bontottam a vonalat, így nem is tudtam meg, hogy melyik válás fajult éppen idáig. Másnap minden ügyfelemnek megmutattam a mobiltelefonomra érkezett fotókat a tizenegy piros péniszről a ház falán, de csak egyikük mondta azt, hogy megérdemelte a felesége. Ő pont egy egyetemi tanár volt. Soha nem gondoltam volna róla!”

Fotó: iStock

Fotó: iStock

De mint kiderült, a nők sem fogják vissza magukat, ha bosszút kell állniuk valamiért a férjükön. Egy hölgy egészen odáig ment, hogy vásárolt egy hatalmas, fekete vibrátort, dobozba csomagolta, ráírta a férje főnöknőjének a nevét, majd feladta postán. A főnöknő át is vette a munkahelyén a küldeményt, kibontotta, és meglátta a szexuális segédeszközt, amire egy cetli volt ragasztva a valódi címzett nevével, aki természetesen a férje volt. Bár a főnökasszony nem csinált problémát az egyértelmű bosszúból, azért megkérte a beosztottját, hogy a családi problémáikat munkaidőn kívül oldják meg egymás között. Hasonló munkahelyi bosszú volt az is, amikor egyik feleség kihasználva azt, hogy ismeri a férje jelszavait a munkahelyi rendszerben, belépett távolról, és letörölte az összes felhőben található munkáját.

Jelszócsere azonnal, és csak semmi szexvideó!

„Két dolgot mondok mindig az ügyfeleimnek, és ezt másoknak is őszintén tanácsolom: akármilyen jónak tűnik a kapcsolat, azonnal cseréljenek jelszót mindenhol. Ne legyen szükség rá, de baj nem lehet belőle. A másik pedig az, amit a diákoktól a nyugdíjasokig mindenkinek az eszébe vésnék: tilos szexvideót forgatni magunkról, még akkor is, ha a legjobban megbízunk a másikban!”

A haragban elváló párok nagy részének van a másikról kínos felvétele. Ezek felhasználását a törvény tiltja, ezért természetesen büntethető, mégis sokszor úgy érzik a felek az elvakult dühükben, hogy megéri elküldeni pár barátnak, kollégának vagy a családnak. De természetesen az is előfordul nem ritkán, hogy olyanok jutnak hozzá ezekhez a felvételekhez, akik esetleg nem is ismerik a párt. A telefonokat ellopják, feltörik, csakúgy, mint a számítógépeket és a felhőben tárolt dokumentumokat. Az ügyvéd külön kiemeli, hogy ezek ellen a botrányok ellen nem lehet máshogy védekezni, csak úgy, ha azok a felvételek el sem készülnek. Az emberek évezredekig megvoltak egymásról készült szexvideók nélkül, most sincs rájuk szükségük.

Másféle, de ugyancsak nagy problémát tud okozni, amikor a felek nem képesek felosztani a vagyont egymás között. Sok dolognak könnyű megmondani az értékét, míg vannak olyan tételek, amiknek csak eszmei vagy érzelmi értékük van, vagy esetleg a pénzbeli értékük messze nem ugyanaz a felek számára: „Általában hallgatnak a felek az ügyvédeik szavára, de vannak esetek, amikor úgy sem értenek valamivel egyet, ha mindkét fél ügyvédje ugyanazt tanácsolja. Gyakran kell ilyen esetben igazságügyi szakértőt bevonni a folyamatba.

Csakhogy az igazságügyi szakértő sem ingyen dolgozik, hanem minden fillért kiszámláz az ügyfeleknek.

Sokszor előre meg tudom mondani, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni, de néha még én is alábecsülöm ezt az összeget. Legutóbb egy olyan húszéves utánfutón kaptak össze az ügyfeleink, ami ránézésre tízezer forintot ért, és igazából egyiküknek sem volt szüksége. Mégsem engedtek, az egyik szerette volna megtartani egy jelképes összegért, de a másik kötötte az ebet a karóhoz, hogy 100 ezer forint az ára. Hiába mutattunk neki hirdetéseket, hogy hasonló utánfutók mennyiért mennek el a piacon, nem engedett, erre a volt társa is megharagudott, és szakemberhez fordultak, aki valóban 15 ezer forintra értékelte az utánfutót, a tiszteletdíja viszont 100 ezer felett volt.”

Fotó: iStock

Fotó: iStock

A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, a gyerekek bevonása a válásba. Sajnos úgy tűnik, hogy a szülők kisebbik része képes arra, hogy legalább a gyerekek miatt kulturáltan viselkedjen, és megpróbálja a saját önérzetét és megbántottságát a háttérbe helyezni. Nem ritka, amikor bosszúból teljesen alkalmatlannak akarják beállítani a másik szülőt, esetleg olyan dolgokkal vádolják meg, amiket teljesen nyilvánvalóan soha nem követett el. A legrosszabb, amikor a szülők elkezdik egymás ellen hergelni a gyerekeiket. „Sokszor elhangzik a bíróságon, hogy ők a gyereknek akarják a legjobbat, és csak ők tudják, hogy mi a jó igazán a gyereküknek. A gyereknek viszont tényleg semmi más nem kell, csak hogy biztos lehessen abban, hogy a szülei elválása ellenére őt még mind a ketten ugyanúgy szeretik, és továbbra is számíthat rájuk.”

Lehet ezt másképp is!

Az ügyvéd szerint azért vannak előremutató példák is. Egyre többen kérik például mediátor segítségét a válásban. A mediáció, ami magyarul közvetítést jelent, egy konfliktuskezelő módszer. Lényege, hogy a két fél vitájában egy semleges, harmadik fél, a mediátor jár közben. A mediátor segít olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára kielégítő. Gyakran még az is előfordul, hogy a mediáció hatására újra kibékülnek a felek, és bár együtt nem maradnak, továbbra is szeretettel tudnak gondolni a másikra.

Ehhez a módszerhez természetesen előzetes akarat is szükséges, de többekben van meg ez, mint amennyien a végén mégis békében képesek elválni. Az ügyvéd javaslata az, hogy ha a volt párunkkal a viszony valamilyen oknál fogva annyira elmérgesedett, hogy baráti válásra esély sincs, akkor is gondoljunk magunkra. Adjuk meg magunknak a nagyvonalúság örömét, és inkább legyünk gyorsan túl az egészen, ne háborúzzunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top