A receptek négy személyre szólnak.
Hagymaleves rokforttal |
Hozzávalók:
• 4 db közepes méretű hagyma
• 3 evőkanál olívaolaj
• 10 deka rokfortsajt + 5 deka a tálaláshoz
• 2-3 evőkanál sárga mustármag
• 1 kávéskanál majoránna
• 1 kávéskanál bazsalikom
• 1 mokkáskanál tengeri só
Elkészítés:
A hagymákat kockázza fel, kis lángon, a vajon fonnyassza meg annyira, hogy átlátszó legyen.
A fűszereket és a rokfortsajtot olvassza fel 2 liter vízben.
A folyadékhoz adja hozzá a hagymákat, keverje el a mustármaggal, 1 mokkáskanál sóval, és 15 percig fedő alatt főzze puhára. A maradék sajtot vágja nagyobb kockákra, és így tálalja.
Tápanyagtartalom adagonként:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 6 g
Energia:
230 kcal
Serpenyős-céklás egytál |
Hozzávalók:
• 4 közepes cékla
• 1/2 deci ecet
• 2 fej vöröshagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 2 evőkanál margarin
• 30 deka darált csirkehús
• 2 deci tejföl
Elkészítés:
A céklát az ecetes vízben a sóval főzze félpuhára, csepegtesse le, ha kihűlt, hámozza meg és reszelje le. A hagymát tisztítsa meg és vágja apróra. A margarint forrósítsa fel, a csirkehúst és a hagymát néhány percig futtassa meg rajta, hogy a hús kifehéredjen. Keverje hozzá a céklát, sózza, borsozza, majd párolja addig, míg a hús megpuhul. Tálaláskor tejföllel és petrezselyemmel lehet díszíteni. Forrón, burgonyapürével fogyasztható.
Tápanyagtartalom adagonként:
Fehérje: 31 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 41 g
Energia: 615 kcal
Narancsos káposztasaláta köleslepénnyel |
Hozzávalók:
• 20 deka savanyú káposzta
• 20 deka narancs
• 20 deka alma
• 1 deka méz
• 10 deka köles
• 20 deka túró
• 5 deka vöröshagyma
• 5 deka kölesliszt
• 1 tojás
• só
• kakukkfű
Elkészítés:
A savanyú káposztát öblítse le és kissé vágja apróbbra, adja hozzá a vékony cikkekre vágott almát és narancsot, mézzel ízesítse, és alaposan keverje össze. A kölest sós vízben főzze meg, ha kihűlt, szűrje le. Keverje bele az áttört tehéntúrót, a szeletekre vágott és olajban aranysárgára pirított vöröshagymát, tojást és a köleslisztet, majd sózza meg, kakukkfűvel fűszerezze, és dolgozza el. A masszából formázzon kis lepényeket, forró olajban süsse és a salátával tálalja.
Tápanyagtartalom adagonként:
Fehérje: 14 g
Szénhidrát: 286 g
Zsír: 6 g
Energia:
1315 kcal
Szezámmagos kivifantázia |
Hozzávalók:
• 50 deka kivi
• 2 banán
• 2 nagy alma
• 4 deci víz
• 3/4 deci méz
• egy csipetnyi fahéj
• 10 deka dió
Elkészítés:
A kivit és a banánt kockázza fel, majd rakja egy nagy tálba. Közben a megmosott, nagy kockákra vágott, kibelezett almákat wokban egy csipetnyi fahéjjal párolja meg. A legnagyobb lángon lobogjon, s miután a leve 3/4-részben elfőtt, és kissé kocsonyássá vált, hűtve keverje a többi gyümölcshöz. A diót nagy darabokban hagyva forró olajban egy percig pirítsa meg, majd ebben az olajban a szezámmagot is pirítsa aranybarnára, 20 másodpercig. Ezek után hűtse le. A dióhoz keverje hozzá a mézet, valamint a szezámmagot, és a gyümölcsökre öntve óvatosan keverje össze.
Tápanyagtartalom adagonként:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 76 g
Zsír: 2 g
Energia: 351 kcal
A júniusi szám tartalmából: • Ki vigyáz a gyerekre? |