Egészség

Négy gyerek – négyféle kihívás

A folyton mosolygó, bőbeszédű, szélvészként száguldó tápiószelei fiatalasszony tavaly "Az év védőnője" pályázaton díjat nyert mint a település iskolavédőnője. Bozókiné Turóczi Nóra nem csak a gyerekek előtt példakép.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Négy gyermekem közül a legkisebb, Benedek autista. Az ő betegsége totálisan megváltoztatta az életünket, szinte mindent alárendelek annak, hogy ő fejlődjön, rohammentesen élhessen – vág rögtön a közepébe. – Napközben az iskolás gyerekek, tanárok, szülők között dolgozom, sokat beszélgetek, felvilágosító órákat tartok, tanácsot adok. Szeretnek és elfogadnak, örömmel teszem a dolgom.

Négy gyerek – négyféle kihívás

A gyerekek tizennégy, tíz-, nyolc- és hatévesek. Három fiú és egy tündéri kislány. A négy gyermek közül csak a nyolcéves Boldizsár teljesen ép, egészséges. A legidősebb, Balázs nagy hüllőbarát, sorra nyeri a biológia- és kémiaversenyeket.

– Csoda ez! Csoda, mert úgy tanul, hogy én olvasom föl neki a leckét. Balázs szülési sérült – hosszan tartó oxigénhiányos állapota volt –, figyelemzavaros, hiperaktív, sajátos nevelési igényű, diszpraxiás és diszgráfiás. Nap mint nap küzdünk az olvasással-írással, de okos, az ELTE-re készül. Az egy szem lány sem problémamentes. A harmadikos Anna hegedül, szivacslabda-válogatottal versenyez, de édesanyja szerint a hagyományos módszerekkel nem lehetett megtanítani olvasni, mert súlyos diszlexiája van.

„Örömmel teszem a dolgom!”

Sok száz gyermeket nevel

De Nóra nem csak a saját gyerekeiért felel. Az ő felelőssége, hogy a falu gyerekeit egészséges életre nevelje. Tablókat mutat: helyes táplálkozás, a szelektív szemétgyűjtés fontossága, dohányzás elleni kampány, szexuális felvilágosítás, a mozgás szerepe, mind szemléletes, színes anyag. Bábok, tépőzárral rögzíthető figurák, számtalan kellék kerül elő a takaros házban, és a lelkes védőnő mesél, mi minden történik kettős élete másik színterén.

– Az egészségnevelő munka a mai iskolarendszerben egyre nehezebb. Ezért én interaktív órákat tartok, súlyt fektetek arra, hogy könnyen befogadják a mondandómat. Mesékkel, zenével, versekkel, játékokkal tanítok, a kicsiknél jelmezben, mesealakként – Tavasztündérként, Vad Angyalként – tartom az órákat. Ezt a munkát csak így érdemes csinálni, és az sem zavar, hogy van, aki hóbortos bolondnak gondol – mondja Nóra, aki munkája mellett napi 150 kilométert megtesz, hogy minden gyermekét neki való iskolába vigye.

Bizakodva, töretlenül

– Benedekkel nem könnyű az élet. Olykor furcsán, kiszámíthatatlanul viselkedik, csak bizonyos ételeket hajlandó megenni, bizonyos ruhákat fölvenni. A megszületése óta mindenki eltávolodott tőlünk, nem vállalják a velünk együtt járó kényelmetlenséget, Benedek központi szerepét. Életformánkkal, egyéni problémáinkkal, másságunkkal a társadalom perifériájára szorultunk, és lassan az anyagi létünk biztonsága is veszélybe kerül. De majd megoldódik minden, ha az élet legfontosabb dolgai, a szeretet, a másik elfogadása, a béke megvan.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top