Egészség

Megtalálták a szájrák ellenszerét

Brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta és bogyós gyümölcsök. Legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget el kell fogyasztani egy nap, hogy elkerüljük a betegséget.
Megtalálták a szájrák ellenszerét „Sztárvitamin” az egészségért

Az elmúlt ötven év során a kutatók negyvennél is több tanulmányt írtak a zöldség-gyümölcs fogyasztás és a szájrák kapcsolatáról, és már arra is felhívták a figyelmet, hogy főleg a citrusfélék nagyon hatékonyak a megelőzésben. Noha a mechanizmus, amely során a zöldség és gyümölcs kifejti védőhatását, nem teljesen világos még, az biztos, hogy a C- és E-vitamin antioxidáns tulajdonságú, ezáltal megelőzik a DNS károsodását, a terpének – ezek számos citrusfélében megtalálhatók – a sejtciklusra vannak hatással, a mikronutriensek, vagy más néven fitonutriensek pedig rákmegelőző tulajdonsággal bírnak.

Tieraona Low Dog, az Arizona Egészségügyi Központ Orvosi Egyetemének munkatársa szerint a bogyós gyümölcsök, továbbá a brokkoli, karfiol, káposzta és kelbimbó különösen hasznosak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget el kell fogyasztani egy nap. A fentiek mellett a rákmegelőzés szempontjából fontos szerepet töltenek még be az omega–3 zsírsavak, a probiotikumok, valamint a D-vitamin is.

Bizonyos élelmiszer-összetevők azonban növelik a rák kialakulásának esélyét, mint például a nitritek, de ugyanígy egészségtelenek a sózott vagy feldolgozott hústermékek és az állati eredetű zsírok. A Louisiana Egyetem Egészségügyi Karán elvégzett 2008-as tanulmány szerint a túlzott tejtermékfogyasztás is káros lehet, és összefüggésbe hozható a prosztatarák vagy a petefészekrák kialakulásával. Kockázati tényezők lehetnek továbbá a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a bételdió vagy gutka rágása is, illetve bármiféle szájbetegséggel összefüggő kórelőzmény.

A Journal of the American Dental Association című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet abban, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, milyen módszereket érdemes alkalmazniuk a szájüregi rák megelőzésére.

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top