Egészség

A jó alvók magasabbra nőnek?

Érdemes hinni nagymamáink bölcsességének, akik úgy gondolták, hogy akkor nő a gyerek, ha sokat alszik. Amerikai szakemberek ugyanis megállapították, hogy a hosszabb alvás elősegíti a testhossz növekedését.
A jó alvók magasabbra nőnek? 11 jó tanács, amit szülőktől kaptunk – hiába

A kutatás hozzájárul, hogy a tudósok jobban megértsék az újszülöttek fejlődésének folyamatát, és hogy a szülők akár meg is jósolhassák a növekedés idejét.

Az Egyesült Államokban elvégzett felmérésekből kiderül, hogy három nap átlagát figyelembe véve a gyerekek egy-egy növekedési csúcs előtt két nappal 4 és fél órával többet alszanak naponta. A Sleep című amerikai szaklapban közzétett tanulmány szerint a nagyobb alvásigényű időszakot követő 48 órán belül várható az extra növekedés. Minél több alvást igényel egy gyerek, annál inkább várható jelentős testhosszgyarapodás. A kutatások kimutatták, hogy egy-egy több alvással töltött időszak után átlagosan 43 százalékkal nő annak a valószínűsége, hogy a baba extra növekedést produkál. És minden plusz óra alvás 20 százalékkal emelheti ezt az arányt.

Dr. Michelle Lampl, az atlantai Emory University antropológusa szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy nemcsak arról van szó, hogy alvás közben nőnek a gyerekek, hanem hogy az alvás szignifikánsan befolyásolhatja a növekedést. Egész egyszerűen: a hosszabb alvás erőteljesebb testhosszgyarapodással jár. Ez segít megérteni a szülőknek gyerekeik viselkedését és szokásait a mindennapokban.

A felmérés során 23 szülő jegyezte fel kisbabája alvási időszakainak adatait 12 napos kortól kezdődően, majd a tudósok értékelték a 4 és 17 hónapos kor közötti számokat. A növekedési hormon szintje az elalvást követően és a mélyalvási szakaszban emelkedik. A megváltozott hormonszint serkenti a csontnövekedést, ami akár fájdalommal is járhat. Ez pedig magyarázat lehet arra, hogy a gyerekek miért ébrednek fel éjszaka fájdalomra panaszkodva.

Természetesen nem minden nagyobb alvást követ mérhető testnövekedés, és fordítva: nem minden növekedés előtt tapasztalható hosszabb alvás. És a szakemberek szerint a növekedés akár a nem látványos testrészeket is érintheti. Mindenesetre bebizonyosodott, hogy az alvás biológiai szinten járul hozzá a gyerekek testhosszának gyarapodásához.

 

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top