Egészség

Folyton ásítasz? Így hűtöd az agyadat!

Egy friss kutatás szerint az ásítás nemcsak azt jelentheti, hogy álmos vagy, egészen más funkciója is lehet: segít megfelelő hőmérsékletűre hűteni az agyat.
Légkondi az agynak
Légkondi az agynak

A Princeton Egyetem szakemberei azt vizsgálták, mennyit ásítoznak a kísérlet alanyai nyári, illetve téli napokon. Az eredmények alapján jelentős különbség van évszak, vagyis hőmérséklet alapján: a résztvevők kétszer annyit ásítottak télen, mint amennyit nyáron. Ez persze látszólag ellentétes azzal az állítással, miszerint az ásítás hűti az agyat, hiszen hűtésre inkább meleg időben van szükségünk.

Az elmélet szerint azonban az ásítással lényegében a külső levegőt juttatjuk be a testünkbe, ami értelemszerűen télen hidegebb, mint a testhőmérsékletünk, így ilyenkor használható az agy hűtésére. Egy forró nyári napon viszont, amikor a külső hőmérséklet meghaladja a testhőmérsékletet, azért ásítunk kevesebbet, hogy minél kevesebb meleg levegőt engedjünk be.

A tudósok mindebből arra következtetnek, hogy a forróságban azért tompábbak, zavarodottabbak az emberek, mert ilyenkor nem képesek megfelelően hűteni az agyukat.

Remélhetőleg azért azt is figyelembe vették a kutatók, hogy ha simán több “hűtésre szolgáló” levegőre van szükség, akkor elég kézenfekvő ezt az orron át beszívni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top