Egészség

Víz- és agyagterápia visszeres lábra

Ha a láb dönthetne, akkor nem habos fürdőt, hanem valami sokkal drasztikusabbat választana. Váltófürdő és társai a láb egészségéért.

Agyagpakolás
Patikákban és drogériákban is hozzá lehet jutni úgynevezett gyógyagyagokhoz vagy gyógyföldhöz. A kész vagy általunk elkészített masszát gézre vagy lenvászonra kenjük, majd a lábunkra tekerjük a bevont anyagot. Egészen addig fent tartjuk, ameddig nem szárad meg. Utána lefejtjük az anyagot és a lábunkat langyos vízzel leöblítjük.

Víz- és agyagterápia visszeres lábra Hideg-meleg fürdő
A megfáradt lábnak kimondottan jót tesz, a hideg-meleg váltófürdő. Ez annyit tesz, hogy a tussolót váltogatva, hogy hideg, hol pedig meleg vizet folyatunk a lábunkra, nagyjából 1-2 percig. Fontos megjegyezni, hogy csak kellően meleg láb esetén szabad elkezdeni a fürdőt, ugyanis a láb kötőszöveteinek az tesz igazán jót, ha hirtelen lehűtik, nem pedig az, ha az egyébként is átfázott lábat tovább hűtik. A folyamatot mindig hideg fürdővel kell zárni, majd a lábakat mozgással felmelegíteni.

Kneipp-fürdő

A Sebastian Kneipp által kifejlesztett módszer a váltófürdő hatékonyságát veszi alapul. A lényege, hogy a lábainkat hol hideg (10-15 fok), hol pedig meleg (32-35 fok) vízben tartjuk néhány percig. Ez erősíti az érfalakat és javítja a vérkeringést. Az úgynevezett Kneipp-medence több kicsi medencéből áll, ezekben csupán sípcsontközépig ér a víz. Az egymás után következő medencékben hideg és meleg víz váltakozik, az aljukon pedig kavicsok találhatók, amelyek a lépkedés közben masszírozzák a lábat. Akinek nincs lehetősége gyógyfürdőben kipróbálni a Kneipp-fürdőt, az két lavór segítségével otthon is kipróbálhatja.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top