Egészség

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit mindennap a kezedbe veszel!

Ki ne tudná, milyen fontos a kézmosás – különösen bizonyos helyzetekben. A mosdóból kijövet, evés előtt, és persze ha piszkosak leszünk. Ám vannak olyan tárgyak, amiket nem látunk igazán veszélyesnek – pedig ha tudnánk, mi minden lakik rajtuk, kétszer is meggondolnánk, mielőtt hozzájuk érünk!

1. Kosár

Mi az első dolog, amit mindenki megragad, amikor bemegy egy boltba? Hát persze hogy a kosár. Anélkül be se engednének, hát markolja mindenki rendületlenül, és közben tüsszent, törli az orrát,  és aztán újra visszaveszi a kezébe a kosarat. Egyik kezével azt fogja, másikkal pakolja a kaját, a mosószert vagy a jó kis leárazott ruhát. Az voltaképp mindegy is, mi van a kosárban, mert a lényeg a fogantyú és az a sok baci, amit az előttünk ott vásárlók ráragasztottak. Szinte soha, egyetlen boltban sem szokták ezeket letisztítani – ami azt jelenti, hogy hosszú hónapok alatt ráragadt kosztengerbe nyúlunk, amikor megfogjuk.

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

2. Kézi sebességváltó

Amikor beszállunk az autónkba, néha előfordul, hogy elképedünk rajta, hogy a gyerekek milyen disznóólat hagytak maguk után: ételmaradék, használt zsebkendők, papírfecnik, zacskók. Igen, ez valóban kész baktériumtanya. Ám igazából nem ezek miatt kell aggódni – egy alapos takarítás, porszívózás és eltűnik az egész lom. Ám van egy hely, amit rendszeresen fogdosunk, mégse szoktuk lemosni. Ez nem más, mint a kézi sebességváltó, aminek nevében benne van a végzete: kézi. A cipőtalpunkon és a ruhánkon minden nap bacilusok ezreit hurcoljuk be a kocsiba, ami a meleg, zárt, páradús közegben boldogan szaporodik, a kezünkről pedig mindenhová eljut.

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

3. Szappanadagoló

Ha piszkos a kezed, mész megmosni, igaz? Rendszeresen kiöblíted a csapot, cseréled a kéztörlőt – de vajon milyen gyakran mosod meg a szappanadagolót? Márpedig amikor odanyúlsz, biztos, hogy piszkos kézzel teszed – újra és újra. Azt hinnénk, hogy a szappan elpusztítja a baktériumokat – ám úgy tűnik, vannak, amelyek kifejezetten szeretik a nedves, zsírdús közeget. A megoldás akkor az lenne, hogy ezentúl hanyagolod a szappant a nyilvános helyeken és maradsz a jó öreg víznél? Hiba lenne! Ezzel a módszerrel szinte egyáltalán nem lesz tisztább a kezed – vigyél inkább magaddal kézfertőtlenítőt, amit csak te használsz!

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

4. Mozgólépcső

Sajnos az sem túl higiénikus, amikor jó alaposan megmarkoljuk a gumiszalagot, nehogy elessünk, majd megtöröljük az orrunkat, vagy megvakarjuk a szemünket. Sokkoló lehet, de tény, hogy a plázákban a WC-ülőkét és a közös éttermi asztalt is megelőzi mocskosságban a mozgólépcső kapaszkodója. A gumiszalag pereme alatt nemcsak élelmiszer-maradék, de vér, vizelet és széklet is bőségesen található. Még egy érv amellett, hogy egészségesebb a lépcső!

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

5. Mosógép

A mosógépbe minden nap jó nagy adag mocskos ruhát tömsz, és azt gondolod, hogy a mosás során nemcsak a ruhák lesznek makulátlanul tiszták, de maga a gép is. Tévedés…Főleg akkor nem igaz ez, ha figyelsz a környezetre, és a modern ajánlásokat követve 30 fokos programon mosol. A szakértők szerint ez nem túl jó – így ugyanis a ruhákon rajta maradhat a baktériumok többsége, ez a hőfok ugyanis egyáltalán nem fertőtlenít. Ráadásul ha elöltöltős géped van, a helyzet még rosszabb – ezek a modellek ugyanis soha nem ürülnek ki teljesen, egy kis víz mindig marad az aljukban.

A végeredmény pedig az, hogy a koszos ruhákat piszkos vízben mosod, ehhez hozzájárul a mosógépben elszaporodott alga és penész is, így az eredmény hiába illatos és puha, ám valójában veszélyt jelenthet az egészségedre. Ha ezt el akarod kerülni, kezdd a mosást mindig a fehér ruhákkal, magas hőfokon és fertőtlenítő-fehérítő adalékkal, eztán jöjjenek az alacsonyabb mosási hőt igénylő színes ruhák. Havonta egyszer pedig érdemes üresen is elindítani a gépet forró vízzel és fertőtlenítőszerrel.

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

6. Fürdőkád

A hely, ahol folyton mosakodunk, ami állandóan szappanlében úszik, hogyan is lehetne piszkos? Miért is kéne minden egyes fürdés után fertőtleníteni? Lehet, hogy furcsának tűnik, de ha nem akarod, hogy a családon végigsöpörjön pár kellemetlen betegség (gomba, herpesz, szemölcs legroszabb estben akár tüdőgyulladás, és a húgyúti fertőzés), akkor nem árt, ha minden egyes családtag fürdés után végigspriccolja a kádat egy kis fertőtlenítőszerrel. A kád ugyanis, bár simának és egyenletesnek tűnik, valójában tele van mikroszkopikus mélyedésekkel, amelyek nagyszerű búvóhelyet kínálnak a baktériumoknak.

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

7. Pénz

Mind azt szeretjük, ha jó sok van belőle a pénztárcánkban – de higiéniai szempontból ez csak azt jelenti, hogy valóságos bacitenyészetet hordunk és fogdosunk folyamatosan a zsebünkben. A bankjegyek 94 százalékán élnek olyan komoly betegségeket okozó baktériumok, mint az E. coli, a szalmonella vagy a Staphylococcus – és nemcsak a papírpénz mocskos, a hitelkártyák 8 százalékán székletmaradványokat is lehet találni. A tanulság, hogy nagyon figyeljük, és ha egy étteremben ugyanaz készíti el az ételünket, akinél fizetni is lehet – jobb, ha inkább máshová megyünk enni.

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

8. Billentyűzet

Valószínűleg te is elborzadtál már azon a tényen, hogy ha a számítógép billentyűzetét lefelé fordítod és megütögeted, akkor valóságos morzsahegy zúdul ki belőle. Akinek kis esze is van, az ebből már rájöhetett arra, hogy ez bizony koszos holmi.  Egy átlagos WC-ülőkén négyzetcentiméterenként 49 baktérium található. Egy átlagos billentyűzeten majdnem 4000 (!). Szóval ha úgy érzed, hogy ma az irodában ebédelsz, az asztalod mellett… hát talán gondold újra.

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

 

9. Mobiltelefon

Már rég nem igaz, hogy az ember legjobb barátja a kutya – a legtöbben többször nyúlnak a telefonhoz egy nap alatt, mint ahányszor végigsimogatják a házikedvencüket. Nem gondolnak bele, hogy minden egyes alkalommal baktériumok tucatjait hagyják az ujjaik nyomában. Van, aki a mobilját a WC-re is magával viszi, és azon olvassa a híreket, vagy játszik egy kicsit pihenésképp, aztán viszi az étterembe, a villamosra és mindenhová. Így szép lassan minden környezetünkben előforduló baktérium rákerül a telefonra. Ha az előbb szörnyülködtél azon, hogy egy billentyűzet négyzetcentinként négyezer bacit lát vendégül, most kapaszkodj meg, mert a mobiltelód sima képernyőjén 25 ezer található! És ezt teszed a szád elé, a füledre, az arcodhoz. Hogy miért szeretnek itt élni ezek a kis dögök? Hát mert a mobilod, mint minden gép hőt termel – ez pedig az ujjadról odakerülő zsírral és a rálehelt párával együtt ideális táptalaj a kórokozó-kolóniáknak. Te is úgy véled, hogy itt az ideje egy fertőtlenítő kendős áttörlésnek?

A világ 9 legmocskosabb holmija – amit minden nap a kezedbe veszel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top