Egészség

Nincs pénz az egészségre?

Keveset sportolunk, egészségtelenül étkezünk, mondván, nincs idő, nincs pénz, de közben napi egy doboz cigit elszívunk. Vagy három órát ülünk a tévé és a számítógép előtt. Hogy fér össze ez a fejünkben?

Egy friss kutatás szerint a lakosság kétharmada szinte sosem sportol, és azt gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg nem okozhat problémát. Az egészséges étkezést pénzügyi gondokra hivatkozva utasítják el, bár több mint a felüknek eszébe sem jut, hogy változtatni kellene étkezési szokásain. Ha pedig egészségügyi panasz üti fel a fejét, akkor csak a magyarok negyede fordul orvoshoz, és még előtte is titkolózik. Például nem érdemes eltitkolni a növényi alapú nyugtatók szedését sem, ugyanis ezek a készítmények csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát.

Testmozgás és súlyfelesleg

Nincs pénz az egészségre?A kutatásból kiderül, hogy a lakosság nagy része a testmozgást egyáltalán nem tekinti az élete részének, bár egyre jobban körvonalazódik az a tendencia, miszerint a huszonéves korosztályban trendinek számít a rendszeres mozgás. A tájékoztatón részt vevő Béres Alexandra úgy nyilatkozott, tapasztalata szerint egyre inkább terjed a futás és a biciklizés, ami a két legjobb és legtöbb örömet okozó mozgásforma. Hangsúlyozta, tény, hogy a fiatalok egyre többet edzenek, de sokan az esztétikum miatt teszik ezt, pedig a rendszeres mozgás ennél többről szól. Rendszeres én-időt jelent az embernek, keretet ad a mindennapoknak, segít rendet teremteni a káoszban. “Nem szabad beérnünk a lapos hassal és a szálkás karokkal, a külsőségek mellett a szervezetünk épségére is oda kell figyelnünk” – mondja az életmód-tanácsadó.

Azt is megtudtuk, hogy a testmozgásra való motiváció összefügg a végzettségünkkel is, nem csak az életkorunkkal. Az ötven év felettiek és az alapfokú végzettségűek mozognak a legkevesebbet. Ráadásul régen a rendszeres testmozgás a mindennapjaink része volt, az elintézendő feladatok is mozgással jártak, ám mára már mindent kézhez kapunk szinte a karosszékünkből az interneten, vagy épp autóval megyünk mindenhova, így muszáj pótolni a kimaradt mozgást a teljes élet érdekében.

A mozgáshiány pedig súlyfelesleggel járhat, ám a válaszadók 40 százalékban amellett voksoltak, hogy a súlyfelesleg nem olyan vészes dolog, sőt még akár szép is lehet. Persze nem az esztétikummal van a baj, elsősorban nem azért kell a súlyfelesleggel törődni, mert zavar minket a látvány. Dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász emelte ki például azt a szempontot, miszerint a rendszeres mozgás, aktív élet, súlytartás segít később abban, hogy a változókorban ne kelljen gyógyszereket kapkodnunk.

Nincs pénz az egészségre?

A mozgás mellett az egészséges táplálkozás lenne a legfontosabb. Azonban ezen a téren is elég lehangoló eredményt kaptunk: a magyarok kétharmada hivatkozott arra, hogy nincs pénze zöldségre, gyümölcsre, egészséges ételekre, a válaszadók 58 százaléka pedig még csak nem is foglalkozik az egészséges étrend gondolatával sem. Az MSD kapcsolatba hozta a pénztelenség és a dohányosok nagy százalékának látszólagos ellentmondását.

Ahogy írják: “Az egészséges ételekre nincs pénzünk, de cigarettára azért telik: a lakosság 37 százaléka dohányzik, minden negyedik ember pedig 6 szálnál is többet szív el egy nap.”
A dohányzás kapcsán dr. Ács Nándor jegyezte meg, hogy a nők körében az elmúlt időben aggasztóan elterjedt a cigaretta. A kutatás szerint a dohányosok fele nem aggódik a következmények miatt, bár ez inkább a férfiakra jellemző. A leszokással is inkább a nők próbálkoznak, kétharmaduk már próbált felhagyni káros szenvedélyével.

Nincs pénz az egészségre?

Tény, hogy a pénz hiánya sok esetben inkább kifogás, mint igazi indok az egészséges ételek hanyagolására, a felmérés szerint érdekes módon épp az ötven felettiek figyelnek oda jobban az étkezésükre. Miközben az új trend hódít a huszonévesek között, akik már elvileg sokkal testtudatosabbak, náluk ez inkább abban merül ki, hogy salátáznak esténként, és eljárnak konditerembe, míg az idősebb korosztály minőségibb módon őrzi az egészségét, őstermelőktől igyekszik vásárolni, megválogatva az ételek hozzávalóit.

Bogyók és nőgyógyászok

Nem meglepő az az eredmény, miszerint a lakosság több mint harmada rögtön fájdalomcsillapító után nyúl, amint panasza van. Ebben a reklámok nagyon nagy hatása elvitathatatlan, alapvetően abból tájékozódnak az emberek, míg az internet információinak tíz emberből csupán három hisz. Orvoshoz minden negyedik ember megy csak el, de ott sem sikerül teljesen őszintének lennie.

A felmérés szerint a nőgyógyászokkal kapcsolatban még mindig él bennünk egyfajta távolságtartás, a nők többsége nem jár ezért kontrollokra és rendszeres szűrésekre, inkább csak akkor fordulnak az doktorhoz, ha valami gondjuk van. A kutatás rámutatott egy nagyon komoly problémára: a nők sokszor nem elég őszinték a rendelőben sem, és inkább hallgatnak a kellemetlennek vagy lényegtelennek vélt információkról. Úgy tűnik, hogy ebbe a kategóriába esik a növényi alapú nyugtatók szedése is, pedig ezek a készítmények csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát.

A kutatásból kiviláglik, hogy mi a teendőnk: éljünk sokkal tudatosabban, minőségi ételeket együnk, figyeljünk a rendszeres testmozgásra, ne dohányozzunk és legyünk őszinték az orvosainkkal. Éljünk úgy, hogy tiszteletben tartjuk a saját testünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top