Egészség

5 meglepő dolog a budapesti fürdőkről

Melyik fürdőt nevezték régen "Sárosnak"? Miért Király a Király Fürdő? Mitől különleges a zárva tartó Rácz Fürdő vize? Íme, a válaszok!

1. Gellért Fürdő: a 18. és 19. században a gyógyfürdőt “Sáros fürdőnek” nevezték. A név onnan eredt, hogy akkoriban a forrás finom, szemcsés iszapot (dolomitkristályokat) is a felszínre hozott. Amikor pedig ezt a lerakódott iszapréteget felbolygatták a fürdőzők, akkor a víz zavarossá vált.

5 meglepő dolog a budapesti fürdőkről

 

2. Rácz Gyógyfürdő: a budapesti fürdők közül itt található a legmagasabb kéntartalmú termálvíz, ezért reumás betegeknek nagyon jó lehetne. (De csak lehetne, ugyanis évek óta zárva tart. Egy éve ilyenkor úgy tűnt, hogy még 2013-ban megnyithat, de ebből végül nem lett semmi. A legújabb verzió szerint idén ősszel talán már tényleg megnyithat).

5 meglepő dolog a budapesti fürdőkről

 

3. Lukács Gyógyfürdő: régebben a társasági élet központja volt, rengeteg színész, költő és művész látogatta. Soknak közölük emléktáblát is állítottak. A fürdő törzsvendégei közé tartozott Kállai Ferenc, Ottlik Géza, Kodály Zoltán, Latinovits Zoltán, Örkény István és Garas Dezső is.

5 meglepő dolog a budapesti fürdőkről

 

A többi fürdős érdekességet a Termál & Fürdő blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top