Egészség

Lidérc ül a mellemen – alvási paralízis

Nem tudok megmozdulni. Nem tudok sikítani. Ébren vagyok, de a testem megbénult. Ez nem egy horrorfilm jelenete. Ez az alvási paralízis.

A legrosszabb a teljes kiszolgáltatottság

Ilyen lehet kómában lenni. Mindent hallok, mindent látok, mindent érzek – de a testem külön életet élve alszik, és nincs többé hatalmam felette. Képtelen vagyok megmozdulni, felkelni, felgyújtani a villanyt. Csak fekszem a sötétben és várok, hogy az ébredés teljes legyen. Ez lehet pár másodperc, de több perc is.

Ha bárki ott lenne a szobában, az most bármit megtehetne velem. Elrabolhatna, megölhetne, megkínozhatna. Nem tudnék védekezni. Ahogy telnek a másodpercek, percek, úgy nő a félelmem, és úgy válik a képzeletem egyre vadabbá. A függönyből ólálkodó rém lesz, a székre terített ruhából szellem. A mellkasomon lévő szorítás is egyre nő, mintha lidérc ülne rajtam.

De mindez nem valóság. Csak az agyam játszik furcsa játékot velem ebben a félig éber, félig álombéli világban. Vannak, akik szerint ez a jelenség áll szellemek, az ufós elrablások és a vámpírlegendák mögött is.

Valódinak vélt rémek, szellemek

Az biztos, hogy ez a világ egyik legijesztőbb jelensége, azonban egyáltalán nem ritka: az emberek közel 20-60 százalékának része volt már benne. A tudósok azt mondják, hogy ártalmatlan dolog, ám a helyzet az, hogy az alvási paralízis az ébrenlét óráit is megkeseríti.

A zaklatott éjszakák után félelmetes lesz a máskor megnyugtató elalvás – és a stressz miatt aztán az alvási paralízis esélye is fokozódik. Ördögi kör ez. De elég egy gyors keresés a neten, és kiderül, nem vagyok egyedül, bár a társaság, ahová kerültem, nem nyugtat meg, de az, hogy esetem nem egyedi, mégis némi biztonságérzetet ad. Van, aki az élmény miatt úgy véli, valódi rémek, szellemek ólálkodnak körülötte a sötétben, és retteg az éjszakától. Mások attól félnek, hogy a látomás, ami megjelent előttük, az elmebaj első tünete. Ám a szakértők hangsúlyozzák: bármilyen valódinak is tűnnek ezek a látomások, nem valódiak, nincs mitől tartani. Csak az agyunk játszik velünk.

Lidérc ül a mellemen - alvási paralizis

Megoldás?

Azt tanácsolják, hogy ha valakinek hasonló helyzetet él át, próbálja ki az alábbi technikák egyikét, létezik ugyanis pár trükk, ami meggyorsítja az ébredést és lerövidíti a bénultságban töltött perceket. Mivel az alvási bénultság nagyon egyéni, nincs mindenkire érvényes segítség, de számomra már az is megnyugtató, hogy tudom: nem vagyok kiszolgáltatott áldozat, igenis vannak praktikák, amiket ebben az állapotban is be tudok vetni, így vészhelyzetben ezekkel szoktam próbálkozni:

1. Csak semmi pánik!

A legfontosabb tudatosítani, hogy bár ez ijesztő jelenség, de teljesen normális, sokakkal előfordul és nem ártalmas. Nem lehet közben megfulladni, szívinfarktust kapni, és nem őrült, aki ilyet él át. A hely, ahová ilyenkor kerül az ember, az álommal és az ébrenléttel is határos. Az agy ébren van, a test még alszik. A feladat a teljes felébredés. A pánik a legrosszabb megoldás, mert ilyenkor az agynak az a területe kap ingerlést, amely a rémálmokért felelős.

2. Lélegezz mélyeket

A levegővétel automatikus, mint a szívverés vagy az emésztés, ezért ilyenkor sem bénul meg úgy, mint a kar, a láb vagy a mellkas izmai. Ha sikerül kontrollálni a légzést, csökken a pánik. Már az is megnyugtató, hogy van valami, amit minden bénultság ellenére képes irányítani az ember. 

3. Mozdulj egy kicsit

Igen, jól tudom, ilyenkor minden mozdulat lehetetlennek tűnik. Képtelenség felemelni a kezet, a lábat vagy a fejet. Ezek a nagy izmok ugyanis ilyenkor nem működnek. Ám a perifériás területek, mint a lábujj vagy a kezek ujjai, képesek lehetnek apró mozdulatokra, és ha sikerül működésbe hozni őket, az egész testet érintő bénultság is gyorsan feloldódik.

4. A szeretet mindent legyőz

Nem kell ahhoz sem vallásosnak, sem különösebben spirituálisnak lenni ahhoz, hogy az ember nyugalmat leljen a szeretet erejében. Ha az ember szívét elönti a béke, a biztonságérzet, a szeretet, akkor eltűnik a pánik. Legyen az Buddha, Jézus, a dalai láma, az édesanyád vagy a szerelmed: a kellemes képsorok segítenek kisöpörni a bénító, negatív gondolatokat. Sokaknak segít, ha imádkozni kezdenek. 

5. Segít az alvótárs

Akik nem egyedül alszanak, azoknak érdemes bevonniuk a közös ágy másik oldalán alvó felet is a problémába – valószínűleg amúgy is észrevette már, hogy valami nincs rendben, hiszen a bénultság tünetei elég feltűnőek lehetnek: hangos zihálás, morgás, reszketés. Megnyugtató lehet tudni, hogy van ilyenkor valaki melletted, aki tud segíteni azzal, hogy felébreszt.

6. Grimaszolj

A legjobb módszer azonban a szakértők szerint a fintorgás. Csinálj úgy, mintha valami büdöset szagolnál. Apró mozdulat, de szinte azonnal megtöri a bénultságot.

Mi növeli az alvási bénulás előfordulásának esélyét?

  • háton alvás

  • stressz

  • alkohol

  • nagy változások az életkörülményekben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top