Egészség

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a testedről

Nap mint nap elcsodálkozom, milyen nagyszerű alkotás az emberi test, az emberi szervezet. Azok a mechanizmusok, melyek lehetővé teszik, hogy testünk óvja, gyógyítsa magát, a világmindenség legegyedibb, legcsodálatosabb, legbonyolultabb összetett jelenségei közé tartoznak.

Minden egyes sejtünknek célja van, az élelemből származó energiát alakítják át, használják, tárolják. Képesek a szervezetet veszélyeztető hatásokat közömbösíteni, kijavítani – így fenntartva az állandó önvédelmet. Testünkben csaknem 100 milliárd sejt található, melyek bonyolult rendszer alapján állnak kapcsolatban egymással, és minden egyes sejtünk önálló feladattal rendelkezik.

Ti gondolkoztatok már ezeken az egyszerű tényeken?

1. Miért vannak a bordáink?

Azon kívül, hogy a csontváz fontos alkotórészei, egyben védik az életfontosságú szerveinket, a légcsövet, nyelőcsövet, tüdőt, szívet.

2. Mi a szerepük az izmoknak?

Izmok tartják össze a csontokat, amelyek szalagokkal, inakkal csatlakoznak a csontokhoz, hogy az egyébként instabil vázrendszer alakváltozását megakadályozzák. Ha nem lennének, egyszerűen összecsuklanánk, mint egy bábu. Izmaink segítségével tudunk mozogni is.

3. Miért vannak párosan egyes szerveink?

A vese, a tüdő, a petefészek mind-mind párosan fejlődtek bennünk. Az a csodálatos az egészben, ha az egyik megbetegszik, esetleg el kell távolítani, a másik átveszi a működését.

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a testedről

Érdekességképpen. Tudtad?

– Egymillió sejtünk pusztul el másodpercenként. De hála a sejtosztódásunknak, ugyanennyi keletkezik is. Ahhoz, hogy ez a rendszer fennmaradjon, fontos az egészséges életmód, hisz bármilyen károsító hatás befolyásolhatja (pl. rosszindulatú daganatok esetén megháromszorozódik a sejtosztódás).

– Az információk hihetetlen sebességgel száguldoznak bennünk. Agyunkban 10 milliárd idegsejt található, és mindegyikük további hatvanezerrel van bonyolult kapcsolatban. Idegrendszerünk 360 km/h sebességgel képes információt eljuttatni izmainkhoz arról, hogy pl. megemeljük a kezünket!

– Vázrendszerünket 206 csont alkotja, mely csontszövetből épül fel. Felépítésének köszönhetően háromszor akkora terhet bír el, mint a vasbeton vagy a gránit. Legerősebb csontunk, a sípcsont, 2000 kg-ot bír el! De amilyen erős, olyan rugalmas is: ha koponyánkat satuba fognánk, szélességének 9/10 részét össze tudnánk préselni anélkül, hogy elpattanna (gondoljunk a szülésre).

További érdekességek az Ápolónő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top