Egészség

Életveszélyes ez a csokis praliné – ne vedd!

Földimogyorót tartalmazó csokoládépralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is. Az édesség ugyanis súlyos allergiás reakciót is kiválthat.

Földimogyorót tartalmazó csokoládépralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is, mivel az súlyos allergiás reakciót válthat ki – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja.

Érzékenyeknek veszélyes

A szóban forgó termékek: a “Choceur” belga praliné (tételazonosító: L 1523021), valamint a “Palace” válogatott belga praliné (minőség-megőrzési idő: 16.08.2016), amelyeket az áruházak levettek a polcokról. A belga hatóság által kezdeményezett riasztás alapján az említett két termék nem jelölt allergén összetevőt, földimogyorót tartalmaz. Ezért a Nébih felhívja a földimogyoróra érzékeny fogyasztók figyelmét, hogy a kifogásolt terméket ne fogyasszák el. A földimogyoró fogyasztása az arra érzékenyeknél kis mennyiségben is hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakciót okozhat.  

 Nagy bajt okozhat egy praliné . képünk illusztráció
Nagy bajt okozhat a praliné  – képünk illusztráció

Ne egyék meg az allergiások!

A termékek forgalomból történő kivonását az élelmiszer-biztonsági hatóság ellenőrzi. A Nébih kéri az élelmiszer-intoleranciában és allergiában szenvedő fogyasztókat, hogy aki már vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza el.

Olvass még többet a mogyoróról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top